Locuitorii satului Valea Vinului sunt pur și simplu disperați, după ce pârâul care trece prin localitate va fi sufocat, nu cu una ci cu două microhidrocentrale. Prima a fost deja amenajată de M.I.S. Grup, iar a doua urmează să fie construită de Vasile Flaviu Alexa, un cetățean din zonă, care în 2002 a pus mâna pe clădirile minei de la Valea Vinului plătind doar 3.200 de lei.

 

Satul Valea Vinului, populat cu doar câteva sute de oameni este străbătut de pârâul Izvorul Băilor. Anul trecut la intrare în sat MIS Grup a amenajat o microhidrocentrală. Același pârâu este însă vânat de alt investitor: MHC Izvorul Băilor SRL, care mai vrea să mai amenajeze o microhidrocentrală, de data aceasta amplasată chiar în mijlocul satului.

 

Localnicii nu vor să audă de MHC

Investiția în cauză a stârnit nemulțumirea localnicilor, dar și a autorităților locale, asta în ciuda faptului că autoritățile locale au fost primele care au emis autorizații pentru acest MHC. Locuitorii satului spun că noul MHC îi va lăsa fără apă și le va afecta structura caselor.

„Noi localnicii nu suntem de acord cu această investiție pentru că nu aduce niciun beneficiu și distruge satul, malurile, digurile pârâului. Să nu mai vorbim de faptul că ne afectează structurile de rezistență ale caselor și ne lasă fără apă. Cum să fim de acord cu nimicirea unui sat cu potențial turistic”, spune Szabo Ioan.

În disperare de cauză, locuitorii au ieșit în stradă și au început să se certe cu investitorul, care le-a spus că investiția se va realiza indiferent de doleanțele celor care locuiesc în Valea Vinului. Încă de când au aflat de această investiție, locuitorii au făcut petiții peste petiții, care însă nu au împiedicat firma care derulează acest proiect să facă rost de autorizațiile necesare.

 

Primarul nu e de acord cu investiția, dar a emis actele necesare

Nici Alexandru Nășcan, primarul comunei Rodna, de care aparține satul Valea Vinului, nu se arată de acord cu această investiție. Ciudat este faptul că până în acest moment, primăria a emis actele necesare amenajării acestui MHC.

„În 2011 noi am fost de acord să trecem terenul din domeniul public în domeniul public privat și am dat un acord de principiu. De doi ani de zile însă oamenii nu au fost informați ce se face și cum se face. De asemenea, eu cred că trebuiau luate mai bine în calcul toate reglementările în vigoare privind impactul asupra mediului”, declară primarul.

 

Investiția are undă verde și de la APM

Noul MHC are deja avizele necesare demarării construcției. Agenția pentru Protecția Mediului a dat acord de mediu încă din luna iunie, reprezentanții instituției susținând că societatea comercială avea toate avizeze necesare obținerii acestui acord de mediu.

„Au toate avizele aferente, de la Parcul Național Munții Rodnei, de la Apele Române și chiar și un certificat de urbanism de la Primăria Rodna. Au fost făcute și studii de impact asupra mediului de către un expert, de care noi am ținut cont atunci când am luat decizia de a emite acordul de mediu”, explică șeful APM Sever Ioan Roman.

Șeful APM contrazice și spusele localnicilor, susținând că aceștia au fost consultați în cadrul unei dezbateri publice. Mai mult, un expert le-ar fi explicat ce înseamnă pentru localitatea lor acest nou MHC. Se pare că MHC Izvorul Băilor SRL încearcă încă din anul 2009 să materializeze acest proiect, însă până acum fără sorți de izbândă. Societatea comercială a mai încercat de două ori să obțină un acord de mediu, însă APM nu l-a acordat pentru că, potrivit proiectului, microhidrocentrala urma să fie amplasată chiar în zona de conservare specială a Parcului Național Munții Rodnei.

Studiile de impact asupra mediului, care au cântărit foarte mult în luarea deciziei de emitere a acordului de mediu, au fost făcute de U.S.I. Cluj, în spatele căreia se află specialistul Sergiu Mihuț. Acesta a fost acuzat în repetate rânduri în special de ONG-uri care militează pentru protecția mediului că face rapoarte de evaluare care duc la distrugerea naturii. U.S.I Cluj ar fi realizat raportul de mediu și pentru Roșia Montană Gold Corporation.

 

În spatele firmei investitoare se află personaj controversat

MHC Izvorul Băilor SRL a fost înființată special pentru acest proiect în 2009, însă până acum nu a derulat niciun fel de activitate economică. Deși se spune că investitorul ar fi din Ungaria, în spatele proiectului se află un personaj controversat din zonă.

Este vorba despre Vasile Flaviu Alexa. Acesta a fost condamnat în anul 2006 la un an de închisoare cu suspendare pentru decontări ilegale de TVA. Acesta a decontat ilegal aproape 50.000 de lei prin intermediul societății comerciale Belluno SRL.

Tot Belluno SRL a fost în spatele unui tun important care a avut în centru tot Valea Vinului. Este vorba despre mina Valea Vinului, care a fost cunoscută pentru depozitele importante de aur și argint. Mina a fost închisă în 1998 printr-o hotărâre de guvern, însă în 2002, aceasta a fost vândută cu toate clădirile și utilitățile societății Belluno cu doar 3200 de lei. „Vânzătorul” a fost Ministerul Industriei și Resurselor, condus la acea dată de Dan Ioan Popescu.

Astfel, cu doar 3200 de lei, adică cu două salarii, au fost achiziționate sediul, o magazie de materiale, un atelier de întreținere, o stație de compresoare, un atelier de sculărie, o rampă de materiale, un drum betonat de acces, precum și o clădire cu stație conexiuni și un grup social.

Imediat după ce a achiziționat mina, Belluno a transformat una dintre magazii în ciupercărie, care însă s-a dovedit a fi neprofitabilă. La achiziționarea minei, Belluno deja o ducea prost, ajungând de la o cifră de afaceri de aproape 600.000 de lei, înregistrată în 2004, la 47.000 de lei, în 2001. În acest moment profitul este 0, cifra de afaceri 0, iar datoriile ajung la 634.000 de lei.

În 2008, Fiscul a început să scoată la licitație cu 381.000 de lei, cu o sumă de 100 de ori mai mare decât prețul de achiziționare, bunurile societății comerciale. Nu s-a arătat însă nimeni dispus să preia aceste clădiri, care au ajuns în timp la un pas de prăbușire. Mai mult, locuitorii din Valea Vinului nu mai au ce căuta pe drumul betonat care, culmea, a fost vândut și el la pachet cu clădirile minei, deși este un drum public.

propunere firma - netAlexandru_Nascan.jpg

2 COMENTARII

  1. Faceti plingere la DNA Cluj sa cerceteze cum s-au semnat avizele aferente.
    Telefon: 0372.777.843 Fax: 0264.450.816
    Program de audiențe: luni-vineri orele 9-15
    procuror șef serviciu: Anca Gabriela MARINCEAN ,, În 2011 noi am fost de acord să trecem terenul din domeniul public în domeniul public privat și am dat un acord de principiu” .Cine a fost de acord ? Daca satenii nu sint de acord nu se v-a face constructia.E interesant cum primaria si reprezentantii primariei sint platiti din banii publici dar actioneaza contra populatiei. Motivul este simplu.

  2. Daca individul Sever Ioan Roman nu stie ca „expertul” care a facut studiul este de departe cel mai mare expert in studii false de mediu din tara, atunci ce cauta in fruntea unei astfel de institutii? Pana cand mai suportam sa platim din taxele nostre functionari publici corupti sau cel putin monumente de incompetenta, care fac exact opusul activitatii pentru care ii platim?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.