Statul Român datorează peste 10,5 milioane de euro angajaților din penitenciare

80

Statul român datorează peste 10,5 milioane de euro angajaţilor din penitenciare, pentru cele mai mult de 1,5 milioane de ore suplimentare nerecuperate şi neplătite în ultimii 3 ani, anunţă, marţi, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

 

După ce angajaţii de la Penitenciarul Vaslui au refuzat să intre în serviciu, în decembrie 2017, Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a promis că problema restanţelor se va rezolva până la sfârşitul aceluiaşi an.

„Patru luni mai târziu nu s-a rezolvat nimic. O altă promisiune neonorată şi un alt motiv ca Tudorel Toader să fie demis pentru indolenţă şi incompetenţă”, arată FSANP.

Sindicalişti au comparat suma datorată angajaţilor penitenciarelor cu cea promisă deţinuţilor cu titlu de despăgubire, rezultând că o diferenţă foarte mare. Totodată, sindicaliștii spun că orele suplimentare efectuate de personalul din penitenciare, și neplătite, constituie muncă forțată, aspect care contravine prevederilor Constituției României.

„Această sumă datorată angajaţilor din penitenciare pentru muncă prestată este de 49 de ori mai mică decât cea promisă infractorilor cu titlu de despăgubiri de câte 5 – 8 euro pentru fiecare zi de detenţie în conditii aşa-zise improprii. Peste 520 de milioane de euro ar urma să ne coste această investiţie în criminalitate. În acelaşi context, la un cost mediu de operare a unui sistem de supraveghere prin brăţări electronice de 750 de euro pe an pentru fiecare infractor dintre cei 6.000 care estimăm ca ar putea beneficia în actualele condiţii propuse, această cheltuială pentru bunăstarea infractorului s-ar ridica la 13,5 milioane de euro pentru o perioadă de 3 ani.

Din păcate, nu putem estima cât vor costa bugetul de stat despăgubirile pentru victimele infracțiunilor ori pentru personalul care a lucrat în condiții improprii în penitenciare pentru că nu există astfel de preocupări pentru guvernanți și parlamentari.

Pentru publicul interesat de respectarea drepturilor omului precizăm că munca forțată este interzisă în România prin Constituție, iar înșelătoria este calificată ca infracțiune în Codul Penal. Ori, personalul din penitenciare obligat să lucreze fără să fie plătit se află exact în această situație.

Reamintim că, la intervenția organizațiilor sindicale din penitenciare și poliție, Legea cadru a salarizării 153/2017 a fost modificată în Parlament în sensul în care, pentru viitor, orele suplimentare să poată fi plătite într-un plafon de 3%. Această prevedere legală este însă absolut insuficientă raportat la nevoile operative și nu rezolvă problema datoriilor restante”, se mai arată în comunicatul FSANP.

Pentru problemele din sistem, sindicaliştii cer demiterea ministrului Justiţiei, iar orele suplimentare nerecuperate să fie plătite pentru ultimii trei ani, ameninţănd că vor urma noi acţiuni de protest în stradă ale personalului din penitenciare, precum şi blocarea activităţii acestor instituţii.

 

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ