Hoţii de fier vechi aduc prejudicii grave mediului înconjurător. Râul Someşul Mare este poluat pe o distanţă de aproximativ 15 kilometri cu noroi de mină după ce o galerie de la fosta Exploatare Minieră Rodna a fost spartă de hoţi de fier vechi. Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud (SGA BN) şi ai Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud monitorizează zona.

 

Poluarea de pe Someşul Mare a fost observată, luni, de pescari care au anunţat autorităţile  că apa râului s-a înroşit. Fenomenul s-a produs după ce hoţii de fier vechi, care îşi fac veacul în zonă, au spart una dintre galeriile unei mine aflate în zona Văii Vinului.

Potrivit directorului SGA BN, Petru Drăgan, hoţii au spart o galerie situată la cota 800 în râul Valea Băilor (afluent al râului Someşul Mare), galeria Gheorghiu, în urmă cu câteva zile. Fenomenul a devenit vizibil luni, când apa râului a devenit ruginie.

„Hoţii au spart galeria de pe Valea Vinului, orizontul 800, noaptea, ca să curgă apa şi să poată intra şi să ia fierul vechi. Nu puteau intra dacă era galeria plină cu apă. Din păcate nu este prima dată când avem parte de aşa ceva, fiindcă hoţii de fier vechi au mai spart galerii şi de la orizonturile superioare. În acest caz, apele uzate din interior, adunate la nivelul galeriei 800, au ajuns în Someşul Mare. Acum suntem în curs de monitorizare, oamenii noştri sunt în teren. Se iau probe de apă, se monitorizează din aproape în aproape, începând de la emisar de unde apare fenomenul şi până la Năsăud. Sperăm să nu se întindă fenomenul. Pericol imediat nu există. Noi monitorizăm şi din punct de vedere chimic, dar nu este cazul de alertă, nu avem de a face cu o poluare majoră. Nu avem în acest moment mortalitate piscicolă sau cazuri de toxinfecţii alimentare ori otrăviri în cazul animalelor care au băut apă din râu. Cazul a fost adus la cunoştinţa autorităţilor – Prefectură şi Consiliu Judeţean”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa,  Petru Drăgan, şeful SGA BN.

Nu este pentru prima dată când autorităţile judeţene se confruntă cu astfel de fenomene produse din cauza hoţilor de fier vechi. Un eveniment de acest gen a avut loc şiîn urmă cu circa o săptămână, moment la care reprezentanţii CONVERSMIN SA Baia Mare (n. r. – companie care s-a ocupat de închiderea Minei Rodna) au primit drept sarcină remedierea situaţiei. Mai precis compania băimăreană are obligaţia de a executa lucrări de refacere a blidajului distrus cu scopul sistării scurgerii apelor de mină şi evitării unor noi poluări.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu, Maxim Pop, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că firma băimăreană a mai fost amendată cu 50.000 de lei anul trecut pentru un fenomen similar petrecut în aceeaşi zonă.

„Anul trecut, cam tot pe vremea asta am avut aceeaşi poveste. Atunci i-am sancţionat cu 50.000 de lei. Au plătit pentru că noi am câştigat procesul în instanţă. Acum, cei de la CONVERSMIN sunt prezenţi la faţa locului ca să vadă cum pot bloca intrarea. MNâine sau poimâine avem rezultatele la probele prelevate de la faţa locului şi tot atunci conducerea firmei va veni să ne sună ce au de gând să facă cu galeria de acolo”, a spus Maxim Pop.

Întrebat dacă firma din Baia Mare riscă o nouă amendă, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud a spus: „Mă gândesc că da, însă ceva sigur vă pot spune doar după ce vedem toate rezultatele”.

 

(sursa foto: Cristian Salagean)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.