Cu riscul de-a intra în coliziune cu unii slujitori ai Bisericii, care acuză că cei care folosesc proverbul „să faci ce zice popa, nu ce face popa” ar fi niște indivizi care prin ironie și neadevăruri, ar promova un adevărat război anticlerical, realitatea ne demonstrează că lucrurile nu sunt departe de adevăr. Cel puțin în județul Bistrița-Năsăud, în ultima perioadă de timp, mai mulți slujitori ai Domnului de diferite confesiuni, au comis diferite infracțiuni care demonstrează valabilitatea zicerii.

 

De multe ori credincioși se zbat în această dilemă existențială, de-a asculta și pune în practică învățăturile celor cu har, dar de a nu urma exemplul comportării acestora, înafara bisericii. În data de 28 ianuarie 2016, în județul Bistrița-Năsăud a debutat un nou scandal în care este implicat un slujitor al bisericii, preotul paroh din Ocnița a fost ”călcat” de mascați, fără a fi pus sub acuzare.

A devenit o practică extrem de periculoasă în România, ca orice acțiune judiciară să demareze în forță, fie că se impune sau nu, prin percheziții la domiciliile celor vizați. În ultimii zece ani nu românii s-au transformat în infractori și evazioniști, ci legea se pare că ne transformă, ne consideră pe toți vinovați până la proba contrară. De fapt nu oamenii încalcă legea, transformarea românilor în delicvenți se datorează în mare parte interdicțiile și impunerile care s-au înmulțit până când aproape fiecare român devine un potențial infractor.

 

biserica ocnita

Percheziţii la preotul din Ocniţa

Perchezițiile efectuate joi, 28 ianuarie 2016 la domiciliul preotului din Ocnița, Vasile Drăgan, au urmat același scenariu, alaiul cunoscut, mascați, polițiști și procurori care au răscolit și devastat la propriu casa părintelui din Ocnița, ridicarea în final a preotului și ”invitarea” lui la sediul IPJ BN pentru audieri. Târziu în noapte, se pare din lipsă de probe, părintele Vasile Drăgan a fost lăsat să plece. A fost scos pe scările poliției, așa cum a fost și adus, fără o haină mai groasă pe el, fără mijloace de a ajunge la domiciliu, în Ocnița, fără bani, practic abandonat în stradă, să se descurce cum o putea.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru Gazeta de Bistrița, că luni, 01.02.2016, părintele Drăgan a fost din nou chemat la audieri la sediul IPJ BN și într-un final lăsat să plece. Nu este clar ce acuzații i se aduc părintelui din Ocnița, unele surse spun că toată tărășenia s-ar trage din implicarea părintelui într-o rețea de traficanții de țigări, iar altele spun că acesta este amestecat într-o grupare de trafic de persoane.

Cu scuzele de rigoare pentru posibilele erori strecurate în „povestea” noastră, ele se pot datora numai și numai lipsei de transparență din partea autorităților statului, care din motive neștiute, obscure, refuză să ofere relații despre acest caz. Un lucru este cert, părintele Vasile Drăgan, în data de 28 ianuarie 2016 a fost supus unei percheziții domiciliare și adus la audieri la sediul poliției bistrițene.

 

Muţenia Poliţiei…

În mod normal, după finalizarea percheziției desfășurate la domiciliul părintelui Vasile Drăgan la casa parohială din Ocnița și invitarea acestuia la sediul poliției pentru declarații, Parchetul, poliția erau obligate conform legii să emită un comunicat de presă despre acţiunea din Ocnița. Dar acest lucru nu s-a mai întâmplat, cel puțin până la închiderea ediției, asupra întregii povești care îl are ca ”erou” pe părintele Drăgan s-a lăsat tăcerea, o lipsă de comunicare greu de explicat. Dar urmările au rămas și au produs efecte. Este greu de explicat și înțeles prin ce momente a trecut și trece părintele Drăgan, a faptului că acesta s-a izolat în casa din Ocnița și numai comunică cu nimeni. Nu mai vorbim de efectele operațiunii autorităților asupra credincioșilor din Ocnița care l-au văzut pe păstorul lor sufletesc, ziua în amiaza mare, călcat de mascați și procurori.

Ca lucrurile să fie cât mai confuze, pe piață circulă informații, lansate premeditat sau nu, privind implicarea părintelui Drăgan, fie într-o rețea de traficanți de țigări fie într-o grupare specializată în trafic de persoane. Unele explicații privind implicarea părintelui din Ocnița în povestea respectivă a fost faptul că acesta ar fi fost înregistrat de o cameră de supraveghere, mai precis autoturismul acestuia în proximitatea unui loc în care mai multe persoane se îmbarcau într-un autocar cu destinația, o țară din UE și ar fi fost chemat să explice acest lucru.

Astfel, este greu de înțeles și de crezut cum mai poate o persoană să se mai bucure de prezumția de nevinovăție, după ce a fost călcată de mascați și i s-a intrat cu bocancii în casă și în viață, iar imaginea publică i-a fost terfelită.

Nu știm dacă părintele Vasile Drăgan este vinovat sau nu de comiterea unei infracțiuni, dar faptul că a fost ”călcat” de mascați și procurori, fără a se oferi o explicație pentru acest lucru, aruncă fără urmă de îndoială un semn serios de întrebare asupra probității acestuia, a profilului uman al părintelui, el deja fiind condamnat de sufletele pe care le-a păstorit în Ocnița, care în inimile lor se simt ei însăși vinovați pentru ce i sa întâmplat păstorului lor. Potrivit concepției oamenilor de la țară și nu numai, o persoană intrată în atenția oamenilor legii este deja condamnată, vinovată.

 

Efecte nedorite

Urmările nu au întârziat să apară în ceea ce îl privește pe părintele Drăgan. Conducerea protopopiatului Bistrița se pare că anticipează activitate oamenilor legii și este cu un pas în fața acestora. Fără nici o explicație l-au suspendat din funcție pe părintele Drăgan, fiindu-i interzis să mai oficieze la biserica din Ocnița. Mai mult, i-au găsit și un înlocuitor, slujbele și celelalte activități specifice, înmormântări, nunți și botezuri sunt oficiate de un preot pensionar, fost preot paroh la Crăiești, în județul Mureș.

Acțiuni de genul căruia i-a căzut victimă părintele Drăgan s-au mai văzut pe plaiurile noastre. Anul trecut șeful Ocolului Silvic Bistrița, Gheorghe Ivan și alte câteva persoane au fost călcate de autorități, pentru ca ulterior totul să fie dat uitării.

 

Cazuri similare

Exemple de oameni ai bisericii implicați în tot felul de infracțiuni, unele mai grave, altele mai puțin, sunt cu duiumul. Amintim pe preotul, fost politician, parlamentar, Ioan Aurel Rus, acuzat și condamnat pentru constituire de grup infracţional, racolare, îndrumare sau călăuzire a unor persoane pentru trecerea frauduloasă a frontierei, complicitate la fals privind identitatea şi fals material în înscrisuri.

Recent, fostul preot din Galații-Bistriței, Laurențiu Constantin Aspru a recunoscut în fața judecătorilor fapta de care a fost acuzat, alegând procedura simplificată de judecată. Tribunalul Constanța a dispus, condamnarea acestuia la 12 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor. Fostul preot a ucis în data de 10 aprilie 2015, la Mamaia, o minoră de 15 ani, pe care a strangulat-o cu cablul de la un fier de călcat.

De asemenea a intrat în vizorul oamenilor legii preotul-cântăreț, Cristian Pomohaci care şi-ar fi modificat numărul de înmatriculare a autoturismului proprietate personală …BN IISUS” în loc de “BN 11 SUS” care nu i-a lăsat indiferenţi pe poliţiştii bistriţeni, care au anunţat la vremea respectivă că îl au în vizor.

5 COMENTARII

  1. Articolul in sine pare oarecum, …onest! Din cate stiu eu parintelui nu i s a interzis de catre Protopopiat nimic! Pur si simplu socat de modul total nedemocratic si abuziv in care s-a procedat cu Dansul, parintele Dragan a rugat pe preotul pensionar din Milas sa-l inlocuiasca la Sfanta Liturghie. Si , da asteptam ori dovezi clare ori SCUZE publice din partea organelor statului care au gresit

  2. Conform unei analize judecatoresti termenul „Decizie” sau mai bine spus „Hotarare” isi are la baza o activitate procesorala, a carei continut necesita o anumita perioada de timp. Deci nu se poate vorbi despre o decizie ci doar despre o actiune ad-hoc, a carei executare s-a intamplat instantaneu dupa o primire a unei informatii. O actiune de acest gen se identifica cu un efect produs de fenomenul frici. Este vorba de o intrerupere a activitatii profesionale a parintelui Draga dar nu de o decizie de suspendare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.