Sindicaliștii nu au reușit să convingă guvernul să renunțe la trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat

140

Se pare că guvernul nu renunţă la trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Măsură este menită să adune mai mulţi bani la fondul de pensii, spun liderii Coaliţiei de Guvernare.

Sindicaliștii consideră că fondul de pensii ar creşte cu doar 6 procente după acest transfer. În afară de angajaţi, şi cei care câştigă bani pe cont propriu se tem că de anul viitor s-ar putea trezi cu taxe mai mari.

După ore de negocieri, guvernul nu a putut fi convins să renunţe la trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, măsură care le-ar reduce salariile.

″E o capcană întinsă pe termen scurt tuturor salariaţilor. Îşi asumă să încaseze un pic mai puţini bani la capitolul venituri din impozite pe salarii, astfel încât să încaseze mai mult la alte capitole – venituri la pensii şi venituri la asigurările de sănătate.″ a spus Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

De anul viitor, salariaţii vor achita contribuţii de 35% din venitul brut, din care 25% va fi cota pentru pensie, iar restul, pentru sănătate.

Măsură este menită să aducă mai mulţi bani la pensii. Cei de la Blocul Naţional Sindical au calculat însă că transferul contribuţiilor va aduce un plus la fondul de pensii de doar 6%. Prea puţin că să acopere gaură uriaşă de la acest buget, care se va adânci la 14 miliarde de lei până la sfârşitul anului.

Dorin Teodorescu, Consultant Fiscal: “Creşte poate finanţarea bugetului de pensii, dar scade finanţarea pentru bugetul de stat. La privat, că să fie impactul zero pentru angajat, ar trebui că angajatorul să fie obligat, forţat să crească brutul.”

‘Trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat a fost anunţată încă din luna ianuarie. De atunci şi până acum, Guvernul nu a venit cu un proiect pentru aceste modificări. Ministrul Finanţelor e însă convins că salariile din mediul privat nu vor scădea şi că spune că pregăteşte o măsură tranzitorie prin care patronii să fie obligaţi să păstreze un anumit nivel pentru salariile brute’.

Unii specialişti fiscali spun că măsură de transfer al contribuţiilor ar lovi şi în cei care lucrează pe cont propriu, precum cei cu PFA, agricultorii şi cei cu drepturi de autor. În total, în jur de 500 de mii de români.

Adrian Benta, Consultant Fiscal: ″Miza trecerii contributilor este de fapt creşterea numărului celor care plătesc contribuţii sociale. Toate măsurile din zona PFA-urilor din ultimii ani a fost să majoreze taxele plătite de această categorie.″⁣

În prezent, PFA-urile plătesc obligatoriu contribuţiile datorate de angajat dar, de la 1 ianuarie anul viitor, ar putea să achite şi partea angajatorului. Asta dacă Guvernul nu va decide alte taxe pentru această categorie, potrivit stirileprotv.ro

1 COMENTARIU

  1. Pai, cu aceasta reglementare proasta si neavenita, PSD-ALDE-istii si-au rupt gatul. O sa-i mai alaga dr.acu la urmatoarele alegeri, daca nu cumva oamenii se vor „bosumfla” rau de tot si scena cu „luminile din Bucuresti ” nu se va repeta …
    Efectiv nu inteleg acest partid, care este unul „social ” … si care se pretinde ca este in favoarea celor mijlocii si saraci… exact, tocmai cei care vor fi cel mai afectati de aceasta masura. O sa mearga dr.acu, la tzara sa depuna ” cotizatia ” la ” fondul social „… asa… benevol… ( dar nu numai acolo ) . Or sa se trezeasca viitorii pensionari ca neplatindu-si aceste obligatii, la batranete, n-or mai avea pensie deloc . Primul ministru, n-a zis ca vrea sa desfiinteze pilonul II de pensii… ci ca o sa-l lase la latitudinea platitorilor ( angajatilor ) si prin aceasta masura, de fapt , prin trecerea obligatiei de plata la salariati, se va desfiintza de fapt Pilonul I , ca benevol o sa plateasca dr.acu…
    Este de notorietate publica faptul ca la Pilonul II, rata este de 5,1 % dar plata este pe jumatate din cat da statul, unde rata este 5,4 %. Usor… usor… oamenii vor fi „impinsi ” in mana „smecherilor ” privati, particulari, care vor incasa acest „pilon II ” in continuare, dar vor da pensii, la jumatate din ce da statul .
    S-a dat exemplu ala ca la o pensie de la stat de 900 de lei ( din pilonul I, unde s-a contrubuit cu 5,4% ) se adauga doar 400 de lei, ( din pilonul II, care este egala cu ce se da la stat ) . Pai cine-i prostul si fraierul , pentru ca in mod normal si moral, este ca la contributie egala si pensia sa fie tot egala … ?!

LĂSAȚI UN MESAJ