Luminiţa Silaghi Dumitrescu şi Vasile Cristea sunt favoriţii pentru şefia Senatului. Vă prezentăm în continuare care este stadiul Senatului, o instituţie care are un rol mult mai important după noua lege a Educaţiei.
Ioan Aurel Pop, noul rector, mizează pe o colaborare bună cu Senatul.  Pop consideră că o colaborare a rectoratului cu Senatul este fundamentală pentru buna funcţionare a universităţii.

"O colaborare cu Senatul nu este de dorit, ea este obligatorie. În următorele zile va sosi confirmarea din partea Ministerului Educaţiei în ceea ce priveşte alegerile. În urma confirmării eu nu voi mai putea face parte din Senat", a declarat pentru Gazeta de Cluj Ioan Aurel Pop, rectorul UBB.
Daniel David, fostul candidat la rectorat, a explicat că el preferă un umanist. "Eu vă spun sincer. Odată ce rectorul este un reprezentat al ştiinţelor umane, mi s-ar părea normal să avem un reprezentant al ştiinţelor şi al ştiinţelor vieţii. I-aş vedea(n.r. în funcţie de preşedinte al Senatului) pe Silaghi, Cristea sau Benedeck. Pe motivul ca trebuie sa fie un echilibru intre stiintele reale si umaniste. Toti trei mi se par oameni onorabili, ii cunoscusc si sunt buni profesionisti", a declarat Daniel David.
 Benedek Jozsef nu a putut fi contactat telefonic.
Luminta Silaghi Dumitrescu, actualul prorector, a acceptat sa dea o declaratie pentru Gazeta de Cluj.
 "In fata senatorilor m-au adus foarte buna cunoastere a universitatii in ansamblul ei, cu mecanismele acesteia, un CV onorabil, deschiderea internationala probata prin colaborari de durata si cel mai important probabil un caracter ferm, dar neconflictual, dovedit pe parcursul unei experiente de conducere destul de indelungata. Dar si ceilalti colegi au experienta. A fost propus Vasile Cristea, printre altii, care conteaza si nu s-a hotarat daca accepta. Daca se hotaraste sa candideze s-ar putea sa imi retrag candidatura si sa il sustin pe el. Aici este o relatie de respect si apreciere. Totdeana sunt mai multi candidati. Nu o sa va dau nume. Functia de presedinte al Senatului nu este chiar asa de importanta sau mai importanta decat functia rectorului.
Sunt alte functii importante, cum ar fi presedintele Consiliului Cercetarii. De asemenea, sunt cateva comisii cruciale ale Senatului cum ar fi comisia de resurse umane, comisia de invatamant ori comisia de cercetare", a declarat Luminita Silaghi Dumitrescu.

Update 13:24 Sedinta de Senat s-a terminat. Va prezentam parerilor candidatilor la senat si la rector. Incepe cu Vasile Cristea, directorul Gradinii Botanice.
"Pana luni la 12 trebuie sa depun candidatura in cazul in care accept nominalizarea. Momentan sunt la Gradina Botanica. Trebuie sa ma consult si cu sotia. Am si doua fete si doua nepotele si trebuie sa ma gandesc si la ele. N-as putea spune acum daca voi candida sau nu. M-ar recomanda experienta, dar aceste n-ar fi un argument suprem. Mai curand cred ca m-ar recomanda tactul diplomatic si calmul dovedite in timp. Pe de alta parte, nu as candida pentru ca mai am doi ani pana la pensie si cred ca mai am ceva de facut in domeniul meu stiintific", a declarat pentru Gazeta de Cluj Vasile Cristea.
Candidatii pentru sefia Senatului sunt urmatorii: Joszsef Benedek, Facultatea de Geografie, Ioan Chirila, Facultatea de Teologie Ortodoxa, Vasile Cristea, Facultatea de Biologie si Giologie, Dan Sandor, Facultatea de Stiinte Politice si Luminita Silgahi Dumitrescu, Facultatea de Chimie, conform unor surse din interiorul senatului. 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.