Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, organizează la data de 15 ianuarie, acțiunea culturală „Eminescu – Seară de literatură Bistrița-Chișinău”. Evenimentul va avea loc în Sala „Liviu Rebreanu” (Str. Odobescu, nr.11), de la ora 17.00.

Cu acest prilej, va avea loc o întâlnire cu scriitorii Vladimir Beșleagă, Emilian Galaicu-Păun, Dumitru Crudu și Gheorghe Erizanu.

index

 

Vladimir Beșleagă este nume de referinţă în proză, cultură şi viaţa politică. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova (1955), și a început activitatea literară în anii ’60.
Este Secretar al Uniunii Scriitorilor (1971-1976), Director al Muzeului Republican de Literatură „D. Cantemir” (1988); membru al Comitetului de Conducere al Uniunii Scriitorilor. Deputat în primul Parlament al Republicii Moldova (1990-1994). Cartea de debut este „Zbânţuilă” (1956) şi alte câteva opere ulterioare sunt dedicate micilor cititori. Primul roman, „Zbor frânt” (1966) este recunoscut drept una din prozele remarcabile ale perioadei postbelice, unul din romanele care au schimbat faţa prozei din Moldova.
A primit Premiul de Stat al RSSM (1978). Este Scriitor al Poporului (1991). A obţinut „Ordinul Republicii” (1996, pe care 1-a recuzat).

 

Emilian_Galaicu-Păun_(scriitor)

Emilian Galaicu-Păun este un poet, prozator, eseist, traducător și editor român din Basarabia, editor-șef al editurii Cartier din Chișinău.
Poeziile sale îmbină armonios elementele biblice, deseori întâlnite în operele sale, cu problemele prin care trecea Basarabia în decursul procesului redobândirii demnității sale naționale. Poezii precum Ch-au (o odă adusă orașului Chișinău), Cel bătut îl duce pe cel nebătut, care sunt scrise într-un stil postmodernist, sunt pline de realitățile Basarabiei post-sovietice și de criticile aduse adepților moldovenismului.

 

images

Dumitru Crudu este un poet și dramaturg de limbă română din Republica Moldova. A fost student în Chișinău, Tbilisi, Brașov și masterand la Sibiu. A fost membru ULCT (1982-1991). A lansat în anul 1999, împreună cu Marius Ianuș, un nou manifest literar intitulat fracturismul. Câștigător al Concursului de dramaturgie Cea mai bună piesă românească a anului, organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER) și de Fundația Principesa Margareta a României, ediția 2003. Este membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Teatrale din Republica Moldova.

 

6189A98B-0CF3-4A74-B760-06FF00624E6E_mw1024_s_n

Gheorghe Erizanu este un blogger, eseist, jurnalist, publicist, om de afaceri, om de cultură și scriitor român din Chișinău. Totodată este fondatorul și directorul editurii Cartier (din 1995), una din editurile de prestigiul din spațiul limbii române. Între anii 1984 și 1991 a studiat ziaristica la Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Chișinău.
Din 1987 și până în 1996 activează în calitate de reporter, editor, secretar de redacție, redactor de cultură la diverse publicații din republică. În 1995, după un stagiu la Paris în calitate de ziarist, editează „Carte orange”, un volum de eseuri datorate activității sale de blogger.
Gheorghe Erizanu este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.