Scandal la Bistriţa-Bîrgăului în viceprimarul comunei, Sorin Nuşfelean, şi şeful Ocolului Silvic din aceeaşi comună, Dan Ţacăl. Concret, viceprimarul Nuşfelean i-a cerut lui Dan Ţacăl demisia de la şefia Ocolului Silvic Bistriţa-Bîrgăului. Pretextul este faptul că Ţacăl ar fi responsabil de un prejudiciu de circa 700.000 lei, descoperit în urma mai multor controale efectuate pe parcursul ultimilor trei ani de Garda Forestieră la Ocolul Silvic Bistriţa-Bîrgăului. Un prejudiciu există, însă nu atât de mare, acesta cifrându-se, conform rapoartelor întocmite de Garda Forestieră la un total de peste 250.000 lei. Neregulile din curtea Ocolului Silvic au culminat cu punerea sub control judiciar de către procurorii bistriţeni, în urmă cu circa o lună, pe doi dintre angajaţi -inginerul silvic Paul Daniel Măjeri (şef de district) şi pădurarul Ioan Precup  – aceştia fiind consideraţi direct responsabili de un prejudiciu de peste 140.000 lei.

 

Conform surselor noastre, tensiunile dintre viceprimarul Sorin Nuşfelean şi Dan Ţacăl au altă origine decât faptul că în curtea Ocolului Silvic s-au petrecut de-a lungul timpului destule nereguli. Însă aceasta este o altă poveste asupra căreia vom reveni la momentul oportun. Una peste alta, este foarte clar că şeful Ocolului Silvic este într-o oarecare măsură responsabil, moral deocamdată, despre ceea ce s-a petrecut chiar sub nasul lui în ultima vreme.

Pe scurt, vă reamintim ceea ce noi, Gazeta de Bistriţa, am scris începând din primăvara acestui an despre problemele mai mult sau mai puţin penale de la Ocolul Bistriţa-Bîrgăului.

 

Precup şi Măjeri au ajuns sub control judiciar

În toamna anului trecut, câţiva cetăţeni din Bistriţa Bîrgăului au sesizat Garda Forestieră, dar şi Ministerul Mediului cu privire la o serie de nereguli petrecute în cantonul gestionat de pădurarul Ioan Precup. După verificările efectuate la câteva luni distanţă, mai precis în perioada 12 aprilie – 25 mai anul acesta, atât în teren, cât şi la sediul Ocolului Silvic, inspectorii Gărzii Forestiere au putut întocmi şi un raport. Raport care arată de-a dreptul dezastruos. În cantonul gestionat de pădurarul Precup au fost efectuate controale de fond, în urma cărora au fost depistate, de asemenea, nereguli.

Astfel, inspectorii Gărzii Forestiere au constatat că în perioada 10 septembrie 2015 -21 decembrie 2015, în cantonul nr. 9 Pietroasa de Jos, gestionat de pădurarul Precup, s-a efectuat un control de fond cu ocazia căruia au fost identificate 71 de cioate provenite de la arbori tăiaţi ilegal, un volum total al pagubei de 80 m.c. Din acest total, 17 m.c au fost justificaţi de pădurar prin intermediul a 12 procese verbale de contravenţie.

Asta a fost în acte, însă în teren situaţia pare să fi stat cu totul altfel. Astfel, inspectorii Gărzii precizează în raport că au identificat nu mai puţin de 883 de cioate provenite de la arbori tăiaţi ilegal, cu un volum total de 653,2 m.c., prejudiciul fiind estimat la 140.051 lei. Din acest volum doar 5 m.c. au fost justificaţi de pădurar printr-un proces verbal de infracţiune.

Ce se întâmplase de fapt? Conform explicaţiilor din raport, în cursul anului 2014 a fost pusă în valoare o partidă spre exploatare – Rărituri -, în volum de 403 m.c., din care circa 348 m.c. au fost valorificaţi de SC Viotrifan SRL, în perioada septembrie – noiembrie 2014, conform datelor înscrise în SUMAL. În partida respectivă, inspectorii Gărzii au depistat că există 33 de cioate de la arbori tăiaţi ilegal şi au constat că de fapt urmele de tăiere erau mult mai noi, după ce firma mai sus amintită finalizase exploatarea şi predase partida înapoi Ocolului Silvic.

Aceasta nu a fost singura partidă cu probleme, fiindcă inspectorii au mai găsit şi altele. Astfel, într-o partidă de pe Pietroasa, cu un volum brut de 222 m.c de lemn pe picior, s-au întâmplat lucruri similare. În martie 2014, din partida cu pricina s-au exploatat 221,97 m.c, conform documentelor, doi ani mai târziu inspectorii Gărzii identificând 130 de cioate despre care arată că acestea provin de la arbori tăiaţi în februarie 2016, la doi ani după ce partida a fost predată de către exploatator Ocolului Silvic, respectiv pădurarului Precup. Inspectorii Gărzii Forestiere menţionează că volumul pagubei este de 46,7 m.c, prejudiciul ridicându-se la 7.306,55 lei.

O altă partidă de pe Pietroasa, alte pagube, însă modul de operare a fost diferit. Astfel, partida cu pricina a fost inventariată ca având 308 m.c. de lemn pe picior şi a fost dată în exploatare în perioada august – octombrie 2015. Aici, inspectorii Gărzii au găsit 6 cioate care erau marcate cu un ciocan fals. Drept urmare a fost sesizată Poliţia. Volumul arborilor exploataţi ilegal se ridică la 8,6 m.c, prejudiciul fiind de 1.811 lei.

În alte două cazuri au fost depistaţi arbori tăiaţi care nu făceau parte din partizile exploatate, într-unul din cazuri fiind păgubit un proprietar de pădure cu peste 5 m.c. de masă lemnoasă, în valoare de peste 1.000 de lei.

„Limitele de fond forestier aparţinând comunei Bistriţa Bârgăului au fost reînnoite relativ recent de către păd. Precup Ioan, titularul cantonului nr. 9 Pietroasa de Jos, însă în u.a 130 şi 131 A există suspiciuni cu privire la materializarea lor”, mai precizează inspectorii Gărzii în raport.

În decembrie 2015, Ocolul Silvic Bistriţa-Bârgăului a fost percheziţionat de poliţişti, care au căutat dovezi privind săvârşirea unor infracţiuni silvice şi abuz în serviciu. După luni de cercetări, procurorii au decis că se impune ca atât pădurarul Ioan Precup, cât şi şeful de district în subordinea căruia se afla, fiind vorba de inginerul silvic Paul Măjeri, să fie puşi sub control judiciar.

 

La o primă estimare, prejudiciul a fost uriaş. Procurorii anchetează

Conform raportului 5758/20.05.2014, întocmit de inspectorii Gărzii Forestiere Cluj în urma unui control efectuat într-o altă partidă din Piatra Mare unde lemnul era exploatat de SC Zadorsim SRL, ceea ce a fost scris iniţial în documente nu puşcă cu ceea ce s-a găsit în teren.

Aici s-a constatat că pe suprafaţa parchetului există un număr de 83 de cioate sau arbori (59 din specia brad şi 24 din specia molid), care prezentau urme ale unui dispozitiv special de marcat cu marca rotundă şi cu vopsea de culoare maro, în plus faţă de numărul iniţial de arbori marcaţi cu ocazia constituirii partizii 535281. În ceea ce priveşte volumul rezultat în urma recalculării actului de punere în valoare, se observă că acesta este mai mare cu 542 mc faţă de actul iniţial, respectiv 295 mc la specia brad şi 247 la specia molid”, se arată în documentul Gărzii Forestiere.

Parcurgând mai departe documentul, reiese faptul că angajaţii Ocolului Silvic aveau şi ei în carnetele de inventariere trecut un număr de cioate (marcate cu ciocanul şi cu vopsea maro), însă acesta era mult mai mic decât ceea ce au găsit inspectorii în teren.

De fapt în respectivele carnete de inventariere erau menţionate 83 de cioate, în timp ce la control s-au găsit 221 de cioate care aveau diametre cuprinse între 44,1 cm şi mai mari de 80 cm.

„Prin urmare, rezultă faptul că cele 221 bucăţi cioate care prezentau urme ale unui dispozitiv special de marcat cu marcă rotundă şi vopsea de culoare maro, din categoria diametrelor cuprinse între 44,1 cm şi mai mari de 80 cm, nu au făcut parte din categoria arborilor inventariaţi cu ocazia constituirii partizii nr, 535281, iar aceştia au fost tăiaţi ilegal”, conchid inspectorii Gărzii Forestiere, care precizează şi paguba produsă: 523 mc lemn din specia răşinoase în valoare de 254.598 lei.

Cazul este în atenţia procurorilor, deocamdată fiind mult mai redus prejudiciul reținut pentru agentul economic, cifră redusă prin expertiză la 7.628,95 lei sau 15.446,10 lei.

 

Al caz, altă anchetă

La Dealul Negru, inspectorii Gărzii Forestiere au depistat, iulie –august 2014, alte nereguli într-o partidă exploatată de SC Abies Forest SRL din Prundu Bîrgăului. Conform celor menţionate în raport Abies Forest SRL avea în exploatare două partide, din care într-una efectua doar servicii de exploatare fără să aibă drept de comercializare a masei lemnoase. Cu toate acestea, firma a vândut lemnul din respectiva partidă, probabil de o calitate superioară, cu aviz de însoţire pe care figura partida pentru care avea drept de exploatare şi comercializare.

Raportul a fost transmis Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa pentru a demara o anchetă, iar Abies Forest SRL a fost amendată cu suma de 5.000 lei.

padure-bistrita-bargaului-1

Cioate nejustificate

În luna octombrie 2015, a avut loc alt control efectuat de o echipă a Gărzii Forestiere Cluj, de data aceasta fiind vizată o partidă, nr. 1058, la Şoimul de Sus – Dealul Negru. Cantitatea avizată pentru exploatare: 993 mc lemn pe picior din cei 1.068 mc inventariaţi, cumpărător fiind SC Abies Forest SRL din Prundu Bîrgăului.

Aici au fost identificate 93 de cioate de arbori tăiaţi ilegal şi o pagubă de 58.734,94 lei.

1 COMENTARIU

  1. silvicultorii impreuna cu politicu ne taie padurile ca doar nu vin extraterestii dar culmea nerusinarii este ca se duc in parlament si fac tot felul de legi pentru a ne constringe tot pe noi cei de jos
    am ajuns aproape ca nu ne mai putem nici macar uita catre padurile noastre [TOATE PADURILE JUD BN SUNT PROPRIETATE PRIVATA A LOCUITORILOR DIN CELE 44 LOCALITATI FOSTE GRANICERESTI]
    deaceea se infrupta cu nesat din ele pentruca dv toti manifestati nepasare fata de aceste paduri care le aveti inscrise in CARTILE FUNCIARE PE COMUNITATE NU PE PRIMARIE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.