Reacții ale șefei DNA. Ofensiva în presa din străinătate

571

CCR a decis că procurorii DNA au interferat activitatea guvernului după ce au anchetat modul în care a fost adoptată controversata OUG 13, încălcându-se astfel principiul separației puterilor în stat. Laura Codruța Kovesi nu a oferit nicio declarație pe această temă, deși mai mulți lideri politici, în frunte cu șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și fostul președinte al României, Traian Băsescu, i-au cerut demisia.

În schimb, șefa DNA a început iar ofensiva în presa din străinătate, la fel ca după adoptarea OUG 13. Astfel, un portal francez, la-croix.com, a făcut un interviu cu Kovesi.

Francezii îi fac un portret laudativ lui Kovesi, despre care spun că ”încarnează revolta unei părți a României în fața abuzurilor liderilor lor”. DNA deplânge ”corupția endemică din România și suspectează guvernul de distrugere și falsificare a documentelor oficiale în încercarea de a atenua legislația anti-corupție”.

În presa franceză, Kovesi s-a lăudat cu reușite instituției pe care o conduce și a spus că lupta împotriva corupției din România este eficientă, dar nu există certudinea că se vor face reforme ireversibile.

”Eu am atenționat, din urmă cu 2 ani, că doar în 10% din cazuri deciziile noastre au fost urmate de efecte.”, a spus Kovesi când a vorbit despre recuperarea prejudiciilor din dosarele instrumentate de DNA.

Ea a vorbit și despre imunitatea miniștrilor, despre care a spus că au ”imunitate pe viață”. ”Miniștrii de imunitate pe viață pentru fapte comise în perioada în care au fost la guvernare. Parlamentul blochează uneori anchetarea, indiferent de culoarea politică a persoanei vizate, fără a fi nevoie să justifice decizia de a refuza ridicarea imunității. Noi suntem lipsiți de putere în fața acestor voturi care blochează justiția. Astfel, s-a întâmplat ca persoane să fie condamnate și închise, în timp ce ministrul implicat în același caz nu a fost deranjat.”

Kovesi s-a plâns și de atacurile politicienilor și ale presei. ”Amenințați nu am fost, dar am fost asaltați de atacuri fără precedent, din ce în ce mai intense și mai agresive din partea presei și a politicienilor. Direcția Națională Anticorupție este din ce în ce mai eficientă, desigur. Dar nimic nu se poate îmbunătăți în mod durabil, pentru că nu avem certitudinea că în cadrul legislativ sunt reforme stabile și ireversibile. În cazul în care ordonanța de urgență ar fi fost acceptată, toată munca noastră ar fi fost afectată. Cu toate acestea, ca urmare a retragerii sale, declarațiile în favoarea modificării Codului Penal și a Codului de procedură penală se multiplică. Mai multe proiecte de legi ar trebui să fie revizuite de către Parlament”, a precizat șefa DNA.

Loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ