O mare parte a pensionarilor din judeţul Bistriţa-Năsăud rămân şi anul acesta fără un bilet de tratament într – una din staţiunile balneoclimaterice din ţară. Numărul biletelor repartizate judeţului nostru este mult mai mic faţă de numărul solicitărilor în staţiuni renumite, precum Felix sau Vatra Dornei.

Bilete puţine, solicitări mult prea multe. Cu asta se confruntă la ora actuală Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud. Dacă anii trecuţi judeţului nostru îi reveneau anual circa 10.000 de bilete de tratament, anul acesta numărul lor este mult redus, undeva la aproximativ 3.000 de bilete pentru 2009. Cele mai multe solicitări sunt pentru biletele pe litoral (Eforie Nord, Saturn, Mangalia, Techerghiol) dar şi în staţiuni precum Vatra Dornei sau Felix.
Pensionarii plătesc 50% din valoarea biletului, în funcţie de pensie şi beneficiază de cazare, masă şi tratament. Mai grav este însă cazul biletelor de tratament gratuite unde numărul persoanelor îndreptăţite este enorm de mare comparativ cu numărul biletelor repartizate în judeţ, creându-se adevărate scandaluri. În încercarea de a mulţumi cât mai mulţi pensionari, Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa – Năsăud a solicitat recent suplimentarea numărului de bilete şi aşteaptă primirea unui răspuns în acest sens. Totuşi, cei care nu reuşesc să obţină un bilet pentru perioada de vară şi după venirea suplimentărilor, mai pot opta pentru biletele de tratament din lunile octombrie şi noiembrie.

Circa 800 de bilete de tratament la… 2.000 de oameni

În trimestrul al III-lea al anului 2009 s-au repartizat judeţului Bistriţa-Năsăud 779 de bilete, în toate staţiunile din ţară cu care Casa Naţională de Pensii are încheiate contracte. Potrivit directorului economic al Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud, Teodor Chiciudean, numărul biletelor este evident insuficient. „Solicitările sunt undeva la aproximativ 2.000. Spun aproximativ, fiindcă aceste cereri s-au depus pe rând. Spre exemplu la staţiunea Covasna avem repartizate 38 de bilete şi s-au depus 70 de cereri. La Vatra Dornei există 89 de bilete, iar numărul cererilor este de 460, Vatra Dornei fiind una dintre cele mai deficitare staţiuni. La Căciulata am primit 17 bilete şi avem 70 de solicitări. La Sovata sunt doar 41 de bilete, iar numărul cererilor este de149. La Băile Felix, de asemenea, sunt 56 de bilete pentru care s-au făcut 176 de solicitări. Pentru Băile Herculane avem 45 de bilete cu 92 de cereri. Cât priveşte litoralul, aici sunt 60 de locuri şi 120 de cereri, adică dublu faţă de numărul biletelor, în staţiuni precum Eforie Nord, Mangalia, Saturn sau Techirghiol”, a precizat pentru Gazeta de Bistriţa directorul economic al Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud, Teodor Chiciudean.

Suplimentările… o speranţă!

Următoarele serii de plecări în staţiuni vor fi perioada 8 – 10 august, apoi în jurul datei de 26 august, dar şi în 15 septembrie. Pentru fiecare serie în parte sunt repartizate aproximativ 150 de bilete. Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud a făcut cereri de suplimentări pentru aproximativ 400 de locuri în toate staţiunile din ţară. „Sperăm ca în perioada următoare să primim ceva suplimentări pentru fiecare serie ulterior terminării seriei anterioare, cum ar fi după data de 8 -10 august să primim suplimentări pentru seria din 26 august”, a declarat directorul economic al Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud, Teodor Chiciudean. Potrivit acestuia, pensionarii care rămân pe dinafară mai au ceva şanse să primească un bilet de tratament fie din suplimentări, fie în toamnă: „Încercăm să mai rezolvăm cumva situaţia, dar tot rămân persoane pe dinafară. (…). În luna septembrie se depun cereri pentru lunile octombrie şi noiembrie pentru bilete de tratament în staţiuni din toată ţara. Cândva, după 15 septembrie, vom analiza cererile pentru semestrul IV şi le vom selecta”, a explicat Chiciudean.

Un bilet gratuit… o dată la 60 de ani

Cele mai mari probleme cu care se confruntă Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa – Năsăud în privinţa biletelor de tratament sunt în cazul gratuităţilor. La noi în judeţ, numărul persoanelor îndreptăţite să primească un bilet de tratament gratuit se ridică la 20.486, iar pentru 2009 au fost repartizate în Bistriţa-Năsăud, doar 336 de bilete gratuite. „Casa Naţională de Pensii ne dă câte bilete gratuite avem noi ca judeţ. Fiind 20.486 de persoane îndreptăţite să primească un bilet gratuit sunt nişte presiuni teribile care apar din această cauză. O categorie a beneficiarilor sunt persoanele cu handicap, aproximativ 5.000 de oameni. Pur şi simplu, la 300 şi ceva de bilete repartizate, nu avem cum să le împărţim. E ceva de nedescris. La cei care am dat anul trecut, nu le mai dăm anul acesta şi ei întreabă că în baza cărei legi. (…). Mai intră aici şi veteranii de război sau refugiaţii care ştiu că au dreptul în fiecare an la un bilet gratuit şi încearcă să şi-l obţină. Dacă împărţim 20.486 de persoane la 336 de bilete, asta însemna că o persoană poate primi un bilet gratuit o dată la 60 de ani. E greu de lucrat în stilul acesta. S-a dat o lege însă fără acoperire”, a mai precizat directorul economic al Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud, Teodor Chiciudean.  

Sângeorz-Băi s-a mai lecuit la schimbul cu produse în loc de tratament

Dacă în anii precedenţi, moda renunţării la un bilet de tratament în schimbul unor produse alimentare (n. r. – făină, ulei, zahăr, conserve, etc), era în toi, acum ea pare să dispară, cel puţin aşa consideră conducerea Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud. „Nu ştiu, problema aceasta nu intră în curtea noastră. Ceea ce ştiu e că la Sângeorz –Băi e mai multă ordine. Dovadă ar fi numărul mic de bilete care sunt repartizate în această staţiune. Dacă anul trecut se dădeau la o serie circa 200-300 de bilete de tratament la Sângeorz-Băi, de data aceasta, pentru anul 2009, dacă sunt vreo 22 bilete la o serie şi eventual, se mai fac ceva suplimentări. Restul sunt repartizate prin ţară”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, directorul economic al Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud, Teodor Chiciudean.

Poate la anu’

Dacă anii trecuţi circa 10.000 de pensionari din judeţul Bistriţa-Năsăud reuşeau să plece într-o staţiune balneoclimaterică din ţară pe bază de bilet de tratament, anul acesta nici jumătate din acest număr nu se vor bucura de câteva zile de relaxare şi de procedurile la care tânjesc. Asta, deoarece, conform legii bugetului, numărul biletelor de tratament a fost mult redus la nivelul întregii ţări. Astfel, mulţi pensionari care pot beneficia de reducere, dar şi cei care au dreptul la un bilet gratuit, vor rămâne pe dinafară anul acesta, având însă speranţa că poate vor avea mai mult noroc anul care vine.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.