În majoritatea localităţilor din mediul rural există puncte de vânzare a buteliilor cu gaze petrol lichefiate (GPL) de către persoane fizice şi juridice.

Acestea sunt un real pericol, din cauza faptului că, de cele mai multe ori, sunt amplasate în faţa caselor sau a spaţiilor comerciale, lângă drum, oricând putându-se întâmpla o nenorocire în cazul în care conducătorul unui mijloc de transport care circulă pe acel drum pierde controlul volanului şi loveşte buteliile.
Deschiderea punctelor de livrare către populaţie a buteliilor cu GPL cu capacitate de stocare/depozitare de maximum 1250 kg GPL se poate realiza doar după solicitarea şi obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, potrivit prevederilor art. 1 lit. y) din Hotărârea Guvernului României nr. 1739 din 06 decembrie 2006 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, modificată şi completată cu Hotărârea Guvernului nr. 19 din 15.01.2014.
Documentaţia tehnică în baza căreia se obţine autorizaţia de securitate la incendiu este stabilită de prevederile art. 13, alin. (5) din Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 3 din 06.01.2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu şi protecţie civilă şi cuprinde:
– a) cerere-tip – două exemplare;
– b) plan de situaţie cuprinzând amplasamentul construcţiilor şi amenajărilor proiectate în raport cu elementele-cadru existente, scara 1:200 sau 1:500, cu menţionarea distanţelor faţă de vecinătăţi pentru toate edificiile limitrofe, precizându-se funcţiunea acestora, precum şi faţă de căile de acces la drumurile publice, menţionându-se lăţimea şi lungimea lor – două exemplare;
– c) scenariu de securitate la incendiu – două exemplare, ambele în original;
– d) opis cu documentele depuse – două exemplare.

Cererile se depun la Sediul 2 al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al judeţului Bistriţa-Năsăud, situat în municipiul Bistriţa, pe str. Republicii nr. 3-5 (în clădirea Centrului Militar Judeţean), marţi sau joi între orele 800 – 1200 .
După verificarea documentaţiei depuse şi în teren a respectării măsurilor de securitate la incendiu stabilite de legislaţia aflată în vigoare, răspunsul se emite în maxim 30 de zile de la depunerea documentaţiei complete.
Actul normativ care stabileşte măsurile de apărare împotriva incendiilor la aceste puncte de vânzare a buteliilor GPL este Normativul pentru proiectarea, execuţia, exploatarea şi postutilizarea punctelor de desfacere a buteliilor cu GPL la consumatori – indicativ NP 018-97.
Amplasarea punctelor de livrare către populaţie a buteliilor GPL fără autorizaţie de securitate la incendiu, precum şi exploatarea lor fără respectarea prevederilor legale constituie contravenţie şi se sancţionează conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor şi a Hotărârii Guvernului nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, potrivit ISU BN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.