Profesorii se pot pensiona anticipat. Senatul susține proiectul legislativ

149

Comisia de învăţământ a Senatului a adoptat marţi un raport favorabil iniţiativei legislative de modificare a legii educaţiei naţionale prin care profesorilor li se permite să se pensioneze înainte de împlinirea vârstei legale, cu condiţia să aibă un stagiu de cotizare de 30 de ani.

Raportul de admitere a fost adoptat cu majoritate de voturi în Comisia de învăţământ a Senatului. Iniţiativa îi aparţine senatorului social-democrat Liviu Pop şi a fost semnată de alţi 20 de parlamentari de la PSD şi fostul UNPR.

Potrivit proiectului, în forma adoptată de comisie, „personalul didactic poate fi pensionat la cerere fără penalizare dacă înainte de limitele de vârstă prevăzute de legislaţia în vigoare are 30 de ani vechime în învăţământ şi stagiu complet de cotizare”. Iniţiatorul şi-a motivat propunerea de lege prin faptul că „există profesori care îşi doresc pensionarea anticipată la cerere pentru că nu se mai află în posibilitatea fizică sau psihologică să răspundă cerinţelor de eficienţă ale sistemului de învăţământ actual într-o continuă schimbare, iar acest fapt se reflectă în rezultatele elevilor”.

„Dacă legea permite activarea cadrelor didactice, la cerere, 3 ani după împlinirea vârstei de pensionare, să li se permită şi pensionarea acelor angajaţi care consideră că nu mai sunt apţi de rezultate în învăţământ, tot cu 3 ani, dar anterior vârstei de pensionare”, se mai arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Potrivit news.ro, Ministerul Muncii a anunţat că nu susţine pensionarea anticipată a cadrelor didactice deoarece propunerea încalcă principiile care stau la baza legii pensiilor: contributivitatea şi tratamentul egal al asiguraţilor. Proiectul urmează să fie supus dezbaterii şi votului final în plenul Senatului, care este for decizional în acest caz, după ce Camera Deputaţilor l-a adoptat în noiembrie 2016.

2 COMENTARII

  1. Pai, ar trebui modificata Legea pensiilor civile tinandu-se cont de ” contributie ” , astfel cine a contribuit cu mult, sa aiba si pensie mare si cine cu putin, sa aiba si pensie „putina” … fara a se tine cont de varsta . Sa se stabileasca un prag de ani de contributie, la care pensia sa fie 100% si de acolo in jos, sa iasa la pensie cine doreste, dar sa-i fie calculata pensia dupa cat a contribuit . Va garantez eu, ca nu convine nimanui sa ia 45% din cat a contribuit, daca a contribuit putin… si va iesi la pensie la cerere doar daca este bolnav ori are alte impedimente independente de el… ca nimanui nu-i convine sa ia o pensie „mica ” in raport cu altii , mai ales ca avem atatia oameni care nu au loc de munca … Vrei sa „iesi la pensie „… du-te invartindu-te… dar o sa primesti … x% cat ti se cuvine dupa contributie .
    Varsta de pensionare, sa fie doar un „barem maxim” … cand se constata ca persoana respectiva nu mai da „randament” din cauze naturale de batranetze… iar cine depaseste pragul de contributie, sa i se mareasca aceasta pensie proportional cu cat a depasit „pragul” . Daca a contribuit 150%… sa primeasca si pensia cu 150% din cat i se cuvenea. Asa cred ca era cel mai corect si cinstit lucru . Persoana singura sa-si aleaga data la care doreste pensionarea si cuantumul pe care este de acord sa-l primeasca la pensie.
    Totodata, ar trebui ca atat salariile cat si pensiile, cand sunt create conditii sustenabile de majorare, sa fie majorate in aceiasi proportie , altfel, cei care au fost opensionati „mai demult” … nu vor ajunge sa aiba pensii derizorii in raport cu cei cu data recenta .

  2. Du-te domnule, cine crezi dumneata ca va fi de acord cu asa ceva ? Astia, ( adica politicienii ) ar dori sa muncesti pana cazi in cap si cand iesi la pensie sa n-o poti lua mai mult de 2-3 ani de zile si sa te duci pe ai-lalta (ne)lume ! Ce este normal in aceasta tzara si-n aceasta lume-n general ?

LĂSAȚI UN MESAJ