Probleme în ceea ce privește semnarea proiectelor din fonduri europene

54

De mai bine de doi ani,  proiecte de 67 de milioane de euro, au fost puse sub așteptare, pentru dezvoltarea firmelor private de IT

În 2015 a fost lansat apelul  de proiecte din banii europeni, în timpul în care Sorin Grindeanu era ministrul Comunicațiilor. Sute de firme au depus proiecte pentru a beneficia de fondurile europene într-un domeniu care cunoaște o dezvoltare rapidă în România.În luna mai 2017 a avut loc semnarea primelor 11 contracte dintr-un total de 130.

Vicepremierul Sevil Shhaideh a promis atunci că în două săptămâni toate contractele vor fi semnate și totuși în momentul de față mai sunt de semnat 20 de contracte, datorită procedurilor grele ce duc la întârzierea dezvoltării tuturor proiectelor.

„Sper ca și colegii mei, doamna Plumb, domnul ministru Jianu să continue în același ritm, astfel încât în cel mult două săptămâni să semnăm toate contractele pe această axă”, a declarat vicepremierul.

După trecerea celor două săptămâni promise nu s-a semnat totalitatea contractelor promise și nici chiar în momentul de față.

20 de beneficiari așteaptă încă să semneze contracte cu autoritățile române pentru banii europeni

 

Criza din PSD urmată de demiterea guvernului Grindeanu, înlocuirea cu guvernul Tudose, schimbarea lui Augustin Jianu cu Lucian Sova la Ministerul Comunicațiilor au fost pentru primele cauze ce au provocat această situație.

HotNews.ro a declarat că au apărut controverse între Ministerul Comunicațiilor și departamentul pentru Fonduri Europene, iar pe lângă acest lucru, au expirat și cerrtificatele fiscale depuse de firmă, datorită disfuncționalității birocrației românești.

Din cauza întârzierii cauzate de birocrați au apărut probleme și la derularea proiectelor câștigătoare, deoarece au fost date peste cap graficele de lucru ale firmelor câștigătoare.

În acest context, la jumătatea acțiunii bugetare 2014-2020, România se află într- situație incapabilă șă semneze suficiente proiecte care să dezvolte sectorul privat de IT.

LĂSAȚI UN MESAJ