Câteva milioane de lei bune au fost cheltuite de Primăria Năsăud prin atribuirea directă a unor contracte, de la începutul anului 2013 încoace. Printre firmele care au pus mâna pe banii publici, chiar dacă „investiţiile” cu pricina nu sunt foarte generoase, se regăsesc nume bine cunoscute ale abonatelor la banii publici din judeţ, şi nu numai.

 

Nu mai puţin de 68 de contracte au fost atribuite direct de administraţia năsăudeană aflată sub conducerea lui Mircea Romocea, de la începutul anului 2013 încoace. În medie vorbim cam 22 de contracte pe an, sau câte două contracte lunar. Însă anul 2015 nu a ajuns încă la final. Merită însă să ne oprim asupra câtorva dintre investiţii, în speţă celor care sunt la vederea năsăudenilor pentru a afla şi câţi bani s-au cheltuit de la bugetul local.

 

25.000 de euro în 3 ani pentru luminiţele de sărbători

Fiindcă sărbătorile de iarnă sunt foarte aproape, începem cu contractele atribuite de administraţia năsăudeană cu privire la instalaţiile luminoase ornamentale a oraşului.

Din 2013 încoace s-au atribuit trei astfel de contracte, toate intitulate aproximativ la fel – Lucrările de montare materiale iluminat ornamental, întreţinere instalaţii de iluminat ornamental festiv cu montarea unui număr de 38 de traversări stradale în oraşul Năsăud – , în acest număr de trei fiind inclus şi contractul de anul acesta. Toate trei au fost atribuite unei firme din satul Nepos, comuna Feldru – SC Nepos Magic Electric SRL.

Astfel, în anul 2013, valoarea contractului s-a ridicat la 25.800 lei, însă un an mai târziu a primit cu aproape 13.000 lei mai mult, valoarea contractului ajungând la 38.710 lei.

Anul acesta, firma din Nepos va câştiga şi mai mult de la administraţia năsăudeană, valoarea contractului ajungând la 47.419,35 lei

Astfel, în doar trei ani SC Nepos Magic Electric SRL a încasat doar de la bugetul oraşului Năsăud aproape 112.000 lei (peste 25.000 de euro).

 

Ochi Big Brother în primărie şi staţie meteo

Alţi peste 24.000 lei au intrat în 2014 în contul Loyal Center SRL Bistriţa, firmă care a primit prin atribuire directă contractul privind lucrările de realizare a sistemului de supraveghere video în clădirea Primăriei Năsăud (corpul 1).

Tot în 2014, administraţia năsăudeană a atribuit direct un alt contract în valoare de 50.000 lei, unei firme din municipiul Dej – SC Spot Communication SRL – în vederea achiziţionării unei staţii meteorologice tip WS600.

 

Miron Construct, peste 440.000 lei „direct” în doar 2 ani

SC Miron Construct SRL din Beclean a primit şi ea o serie de contracte prin atribuire directă de la Primăria Năsăud. Astfel, în luna mai 2014, i s-a atribuit un contract în valoare de 53.717 lei pentru lucrări de reparaţii la căminul cultural din localitatea aparţinătoare Liviu Rebreanu, urmat de un alt contract primit în luna octombrie acelaşi an, în valoare de 62.279 lei, pentru reparaţii la căminul cultural din localitatea aparţinătoare Liviu Rebreanu – construire şi echipare două grupuri sanitare în interiorul clădirii. Aceeaşi firmă din Beclean a primit şi anul acesta un contract prin atribuire directă, în valoare 324.703,16 lei, pentru „Lucrări de construcţii-montaj şi instalaţii, inclusiv montare utilaje şi echipamente aferente proiectului „Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistica Năsăud”, Programul Operaţional Regional 2007-2013”.

 

Mircea Romocea Primar Nasaud

Circa 200.000 lei pentru documentaţii

Un proiect de care primarul Năsăudului ţine cu dinţii este cel de realizare a unui complex sportiv multifuncţional pe malul râului Someş, în zona gării oraşului, peste calea ferată. Pentru aceasta Mircea Romocea a comandat un studiu de fezabilitate unei firme din Bistriţa – SC Badmar Proiect SRL – înfiinţată în iulie anul acesta. Contractul, intitulat „Elaborarea Studiului de fezabilitate având ca obiect Amenajarea unui complex sportiv multifuncţional în oraşul Năsăud şi elaborare Plan Urbanistic Zonal”, în valoare de 82.500 lei, a fost atribuit firmei bistriţene pe data de 7 octombrie 2015. După o lună şi jumătate, mai precis pe 25 noiembrie, documentaţia a fost suspusă spre aprobare consilierilor locali năsăudeni.

Studiul de prefezabilitateavând ca obiect amenajarea unui complex sportiv multifuncţionala fost comandat pe 9 septembrie, contractul în valoare 82.500 lei fiind atribuit unei firme din comuna Feldru – SC Cons Vascoliv SRL.

Pentru acelaşi complex de agrement, administraţia năsăudeană a mai comandat în luna iunie anul acesta întocmirea unui studiu de prefezabilitate pentru realizarea unui aquapark. Contractul în valoare de 19.500 lei a fost atribuit unei firme din Piatra Neamţ – SC Youplan SRL – înfiinţată abia anul acesta în luna februarie.

 

Firme cu unul-doi angajaţi, cadorisite cu bani de la buget

În ianuarie 2013, Primăria Năsăud a atribuit direct contractul de achiziţie de motorină, în valoare de 67.568 lei, unei firma din oraşul Năsăud  – SC Sintez SRL.

Firma năsăudeană care figurează cu doar un singur angajat, a înregistrat în ultimii ani cifre de afaceri impresionante care variază între 12 milioane lei şi 17 milioane lei, însă nu are un profit pe măsură. Anul trecut spre exemplu SC Sintez SRL a avut o cifră de afaceri de peste 14,3 milioane lei şi un profit de doar 213.422 lei.

Tot în 2013, i-a fost acordat prin atribuire directă un contract în valoare de 14.280 lei, firmei Aquapav Shop SRL pentru lucrări de realizare a racordurilor de utilităţi (apăşi canal) la Casa de cultură „Liviu Rebreanu” din oraşul Năsăud, 45 m lungime branşament apă + decolmatare canalizare. Firma, cu sediul în comuna Salva, figurează conform listafirme.ro cu obiect principal de activitate „Comerţ cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate” şi are doar doi angajaţi. În 2013, anul în care i-a fost atribuit contractul, avea trei angajaţi.

 

Lumina din Năsăud

Pentru lucrări de iluminat public, SC Electrotrust SRL a primit şi ea contracte de la administraţia năsăudeană.

Astfel, în 2013 firmei cu sediul în comuna Rebrişoara i-a fost atribuit un contract în valoare de 64.516 lei. În 2014, a primit un nou contract în valoare de 35.685 lei, iar anul acesta SC Electrotrust SRL a primit prin atribuire directă contractul pentru realizarea unui sistem de supraveghere video şi instalaţie de iluminat pentru un număr de 8 puncte gospodăreşti din oraşul Năsăud, în valoare de 34.403 lei.

 

Strategie 2015 – 2020, comandată abia pe final de an

Anul acesta, administraţia năsăudeană s-a gândit că are nevoie de reînnoirea strategiei de dezvoltare a oraşului, astfel că a comandat la finele lunii septembrie întocmirea documentaţiei în acest sens, motiv pentru care de la bugetul oraşului vor fi cheltuiţi 54.000 lei. Numai că strategia este gândită pe un termen foarte scurt, de doar cinci ani, din care unul este deja dus, astfel că au mai rămas practic doar patru.

Contractul intitulat „Servicii de elaborare a strategiei de dezvoltare a oraşului Năsăud pentru perioada 2015 – 2020” a fost acordat prin atribuire directă unei companii din Cluj-Napoca – S.C. „CMPG Consultancy” SRL.

(Va urma)

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.