Primăria Năsăud intenţionează să cheltuiască aproximativ 200.000 de lei pentru construcţia unei parcări. Obiectivul este, teoretic, unul de interes mare pentru năsăudeni, însă pe locaţia aleasă pentru viitoarea parcare funcţionează în acest moment un loc de joacă pentru copii, pentru care administraţia locală a cheltuit în urmă cu circa trei ani, în jur de 20.000 de lei. Potrivit informaţiilor noastre, locul de joacă va fi strămutat în altă parte, foarte posibil undeva în incinta stadionului oraşului, care se află în imediata vecinătate.

Din toată povestea, partea cea mai interesantă este proiectul de hotărâre supus atenţiei consilierilor locali, săptămâna trecută, care vizează desfiinţarea locului de joacă, dar şi aprobarea proiectului tehnic şi a indicatorilor tehnico-economici şi care par întocmite de nişte copii din clasele primare.

 

Năsăudul este, de altfel ca şi municipiul Bistriţa, evident păstrând proporţiile, sufocat de numărul mare de maşini care sunt în tranzit prin oraş, dar mai ales cele ale locuitorilor. Până la această dată, exceptând zona blocurilor unde pe ici pe colo sunt amenajate locuri de parcare, de-a lungul principalelor artere a oraşului, Bulevardul Grănicerilor şi str. Vasile Naşcu, există doar trei parcări amenajate – una lângă Catedrala ortodoxă din centrul Năsăudului, alta lângă capela mortuară, iar o a treia în faţa Muzeului Grăniceresc, însă şi acestea au locuri mai mult decât insuficiente în raport cu numărul foarte mare de maşini de pe raza localităţii. Astfel că se impune cu stringenţă construirea unor zone de parcare, în condiţiile în care cei aflaţi în tranzit sau localnicii deţinători de autovehicule parchează de o parte şi de alta a drumului, sufocând pur şi simplu circulaţia.

 

Locul de joacă de circa 20.000 lei, mutat în altă parte. Nu se ştie unde mai exact

 

Soluţia găsită de administraţia locală, aceea de a amenaja încă o parcare într-o zonă mult solicitată şi circulată – lângă Judecătoria Năsăud – este însă departe de a rezolva problema. Pe de altă parte însă, suprafeţe care să se preteze pentru un astfel de obiectiv sunt cam greu de găsit la nivelul micuţului oraş de pe Someş. Drept urmare, primarul oraşului, Mircea Romocea, a găsit de cuviinţă să desfiinţeze locul de joacă amenajat de fosta conducere a oraşului nu pe bani puţini şi să înfiinţeze parcarea cu pricina.

Copiii năsăudenilor duc însă lipsă de astfel de locuri de joacă, cel de lângă Judecătoria Năsăud fiind cel mai des frecventat în mare parte a anului. Respectivul loc de joacă a fost reamenajat în urmă cu circa trei ani, în mandatul fostului primar al Năsăudului, Dumitru Mureşan, tot atunci fiind alocaţi bani şi pentru amenajarea altor două locuri de joacă pentru copii din cartierele Luşca şi Liviu Rebreanu. Per total, investiţia s-a ridicat la aproximativ 80.000 de lei (800 milioane lei vechi), din care în jur de 20.000 de lei.

În condiţiile în care locul de joacă va fi mutat în altă parte, acest lucru implică în mod clar alte cheltuieli de la bugetul local, având în vedere că e nevoie de o amenajare a noii locaţii. Potrivit surselor Gazetei de Bistriţa, suprafaţa vizată de administraţia locală pentru strămutarea locului de joacă pentru copii de lângă Judecătoria Năsăud este situată în incinta stadionului oraşului, unde există o suprafaţă de teren liberă. Că se pretează sau nu locaţia pentru respectivul loc de joacă, contează în acest moment mai puţin, ideea principală fiind în banii investiţi până acum pentru amenajarea de acum trei ani, plus banii pe care îi va cheltui actuala administraţie pentru noua locaţie unde să se joace copiii năsăudenilor, care trebuie şi ea amenajată. Nu mai punem la socoteală şi faptul că, după toate aparenţele, prioritatea este amenajarea parcării, în timp ce copiii vor rămâne fără un loc de joacă, întrucât administraţia locală nu a prevăzut o sumă minimă necesară relocării.

Una peste alta însă, în proiectul de hotărâre se face vorbire doar de desfiinţarea locului de joacă.

 

Documentaţie de formă

Cât despre parcarea pe care administraţia locală intenţionează să o amenajeze, investiţia se ridică la 194.892 lei. Deşi a fost supus atenţiei proiectul de hotărâre, consilierilor locali, în documente nu se face referire la date tehnice propriu-zise, deşi, culmea în proiectul de hotărâre se face vorbire de aprobarea proiectului tehnic şi despre aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Aşa numitul proiect tehnic, conform documentaţiei anexată la proiectul de hotărâre, este o schiţă a zonei în care este inclus respectivul „obiectiv” şi de unde aflăm că acesta acoperă o suprafaţă de 1.205 metri pătraţi. Cine a întocmit respectivul proiect rămâne un mister.

De asemenea, indicatorii tehnico-economici nu sunt altceva decât suma totală a investiţiei – 194.892 lei – din care C+M are o valoare de 193.892 lei şi că investiţia va fi realizată în termen de trei luni.

Nu aflăm nimic despre câte locuri de parcare sunt prevăzute propriu-zis în locaţia respectivă şi care sunt capacităţile prevăzute.

Practic, consilierii locali sunt puşi în situaţia de a vota orbeşte o sumă pentru un obiectiv pentru care nu deţin minime informaţii.

proiect tehnicindicatori tehnici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.