Primăria Bistriţa sparge 210.000 de lei pe staţiile de autobuz

261

Pe principiul, dacă tot ne lăudăm că avem o primărie bogată, să nu ne zgârcim când vine vorba despre staţiile de autobuz. Pentru amenajarea a 10 staţii de autobuz, adică un cadru din fier şi nişte panouri plexiglas, Primăria Bistriţa cheltuieşte nu mai puţin de 215.000 de lei.


Primăria Bistriţa pare să nu se zgârcească deloc când vine vorba despre investiţii. Doar că nu este vorba despre investiţii de anvergură. Dovadă o stau licitaţiile publice organizate de instituţie. Direcţia de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistriţa a organizat, de curând, o licitaţie publică pentru amenajare a 10 staţii de autobuz.

Cât a alocat instituţia pentru această investiţie? Nu mai puţin de 215.000 de lei. La un calcul simplu constatăm că pentru o singură staţie de autobuz, municipalitatea este dispusă să cheltuiască 21.500, adică în jur de 4.000-4.500 de euro.

Culmea este faptul că nu vorbim de vreo construcţie complicată, iar asta ne-o arată inclusiv caietul de sarcini al acestei licitaţii. Potrivit acestuia, staţiile de autobuz au structură de oţel şi dimensiuni interioare de 4 metri pe 1,5.

Acestea trebuie să aibă pereţi din geam securizat şi acoperiş din plexiglas. Noile staţii vor fi dotae şi cu panouri de afişare cu led-uri şi instalaţie de alimentare aferentă, pentru a putea fi racordate la reţeaua de energie electrică.

Pereţii staţiilor trebuie să fie rezistenţi la acţiunea soarelui şi a factorilor de mediu. Staţiile vor avea şi câte o bancă pe care îşi vor putea trage sufletul cei care aşteaptă autobuzul.

 

Noile staţii vor avea panouri cu led-uri

Care e menirea panourilor cu leduri? Ei bine, acestea ne spun în ce staţie suntem şi în cât timp soseşte autobuzul, deci cam ce făceau şi afişele din staţii. Astfel de panouri sunt prezente în marile oraşe de ani buni.

Pentru a pregăti noile staţii de autobuz, firma care va câştiga licitaţia are la dispoziţie 60 de zile, de la data semnării contractului.

Vom avea staţii cu leduri pe Bulevardul Independenţei în apropierea bisericii Sfânta Ana (două) , pe strada Andrei Mureşanu bloc 30, pe strada Ştefan cel Mare bloc 3, scara C, pe strada Gării nr. 11, pe Bulevardul Republicii nr. 8, pe strada Alexandru Odobescu nr. 10, pe Împăratu Traian nr. 57, pe strada Rodnei bloc 1 şi Bulevardul General Grigore Bălan nr. 41.

Dacă pe timp de toamnă şi iarnă aceste staţii pe care le pregăteşte municipalitatea cu bani mulţi sunt bine-venite, vara acestea se transformă în saune, permiţând soarelui să pătrundă atât prin acoperiş, cât şi prin pereţi.

Staţiile de autobuze deja existente au şi ele bănci, pereţi şi acoperiş din sticlă şi plastic, însă sunt mai tot timpul pline de gunoaie. La multe dintre ele pereţii sunt sparţi sau acoperiţi cu afişe, care nu au ce căuta acolo.

primaria bistrita nou

Investiţiile „piperate”, o obişnuinţă la Primăria Bistriţa

Aceasta nu este singura investiţie ce pare cel puţin piperată. Mai mult, Primăria Bistriţa pare să fie expertă în astfel de investiţii care costă chiar şi triplu. De exemplu, după cum a arătat Gazeta de Bistriţa şi în materialele anterioare, Primăria Bistriţa cheltuieşte 10 milioane de lei, adică 2,5 milioane de euro pentru modernizare străzii Tărpiului, a podului din această zonă şi pentru realizarea unui sens giratoriu, care trebuie să asigure fluidizarea traficului, la intersecţia străzii Tărpiului cu drumul de centură.

Doar podul şi sensul giratoriu înghit 3,5 milioane de lei. Cea mai costisitoare parte nu vizează construirea propriu-zisă a sensului giratoriu şi la amenajarea podului, costuri care se ridică la doar 925.628 de lei, ci la mutarea liniilor electrice şi la înfiinţarea unora noi.

Această lucrare scoate din conturile Primăriei Bistriţa mai bine de 2,5 milioane de lei.

Lista de investiţii piperate nu se opreşte aici. În ultimii ani, municipalitatea a cheltuit sute de mii de lei doar pe decoraţiuni pentru Crăciun, care pot fi admirate cel mult două luni pe an.

Astfel, în 2016, Primăria Bistriţa cumpăra 550 de figurine pentru care plătea aproximativ 75.000 de euro, echivalentul unei vile generoase. În 2015, aceeaşi instituţie plătea pe iluminatul festiv 120.000 de euro.

Tot pentru o investiţie sezonieră, şi anume căsuţele din lemn folosite iarna pentru târguri, au scos din conturile municipalităţii, de-a lungul anilor nu mai puţin de 300.000 de lei. În momentul de faţă, Primăria Bistriţa are vreo 30 de astfel de chioşcuri din lemn, puţin bolnave, dacă e să ne luăm după meşteşugarii care le folosesc.

 

Struţii, ouăle şi merele au topit zeci de mii de euro

Struţii, ouăle şi merele decorative, obligatoriu din fibră de sticlă şi obligatoriu realizate de Eurocompozite au mai topit în ultimii ani câteva zeci de mii de euro. Doar pentru 12 ouă care apar în preajma sărbătorilor pascale şi dispar cel târziu o lună mai târziu, Primăria Bistriţa a plătit 25.000 de lei, adică în jur de 5.000 de euro.

Cei 10 struţi din oraş au înghiţit şi ei aproape 10.000 de euro, iar pentru mere au fost alocaţi zeci de mii de lei de-a lungul anilor.

Aproape 5.000 de euro a înghiţit şi căsuţa veveriţelor şi animalele aferente, care au cam dispărut din peisaje. Cam tot atât a cheltuit anul trecut Primăria Bistriţa pe un sistem informatic compus din cinci computere, pentru serviciile de Salubrizare şi Întreţinere Străzi, Compartimentul financiar-contabil şi Compartimentul administrare cimitire.

Acestea nu sunt singurele computere achiziţionate de instituţie anul acesta şi anul trecut. 119.000 de lei au fost alocaţi pentru 20 de computere cu licenţele de operare aferente.

Pentru o instalaţie de sonorizare şi vot în sala de consiliu, municipalitatea a alocat pese 160.000 de euro. 221.000 de lei, cam cât costă un apartament decent în Bistriţa, a alocat municipalitatea doar pentru achiziţionarea unei aplicaţii software de tip plug-in ArcGis şi crearea unui sistem de centralizare a bazelor de date de cadastru.

Alţi 317.000 de lei au fost alocaţi pentru un sistem de arhivare electronică, iar 55.000 de lei pentru multifuncţionale, cu copiatoare şi scanner. Deşi pare greu de crezut, tot anul trecut, Primăria Bistriţa a alocat 22.000 de lei pentru 6 panouri de afişaj în localităţile componente, iar 99.000 de lei pentru două panouri de afişaj electronic care vor fi montate în municipiu.

Andreea Moldovan

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ