Peste 200 de controale efectuate, în martie, de inspectorii DSVSA BN! Ce nereguli au găsit şi ce amenzi au dat

112

Peste 200 de controale au efectuat, în luna martie, inspectorii DSVSA Bistriţa-Năsăud în unităţile de producţie alimentară, în magazine alimentare şi supermarketuri, precum şi în pieţe de animale, ferme dar şi gospodării ale populaţiei de pe raza judeţului. În urma verificărilor au fost aplicate 15 amenzi în valoare de aproape 12.000 lei.

 

 

În perioada 01.03.2017-31.03.2017, inspectorii din cadrul DSVSA Bistriţa-Năsăud au efectuat un număr de 222 controale în unităţi de procesare lapte, centre prelucrare lapte, unităţi de procesare carne, carmangerii, unităţi de panificaţie-patiserie-cofetărie, mori, unităţi de prelucrare legume, unităţi de fabricare paste făinoase, unităţi de fabricare băuturi alcoolice, unităţi de alimentaţie publică, baruri, cantine, magazine alimentare, supermarketuri, depozite en-gros, FNC-uri, piaţa agroalimentară, gospodării ale populaţiei, circumscripţii sanitare veterinare, ferme păsari, târg de animale, exploataţii de bovine.

 

În urma controalelor au fost aplicate, în conformitate cu prevederile HG 984/2005, cu modificările şi completările ulterioare 15 sancţiuni contravenţionale în valoare de 11.900 lei, un avertisment şi s-au confiscat 1,150 kg produse neconforme.

 

Sancţiunile au fost aplicate pentru:

  • nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
  • manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
  • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
  • ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare;
  •  neanunţarea autorităţii competente cu privire la schimbarea sediului sau a punctului de lucru din domeniul farmaceutic veterinar.

 

În cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform Programului de Supraveghere şi Control în domeniul Siguranţei Alimentelor privind analiza fizico chimică, microbiologică, a contaminanţilor din alimente, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

 

În conformitate cu prevederile Ordinului nr. 352 din 10 februarie 2015 – pentru aprobarea normelor privind ecocondiţionalitatea în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin unităţile din subordine, au efectuat 4 controale pentru verificarea respectării cerinţelor legale privind identificarea şi înregistrarea animalelor, la exploataţiile prinse în eşantionul de control, generat de APIA.

Pentru vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare s-a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 600 lei.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ