Dintotdeauna, tinerii au încercat să se exprime în diferite feluri, mai mult sau mai puţin aprobate de societate sau de părinţi.
Din fericire a apărut, pe lângă cunoscuta generaţia Emo, copiii cu aspect rebel atât în manifestare cât şi în atitudine şi generaţia eco – copiii care fac ceva pentru mediul în care trăim.

Este cazul să vorbim şi despre cazuri pozitive, pentru că, trebuie să recunoaştem, se întâmplă şi lucruri frumoase în ţara asta.

De ce avem nevoie de păduri?

În fiecare zi, în lume, sunt defrişate aproximativ 13 milioane de hectare de pădure, estimează Global Forest Watch. Acest lucru are un impact devastator asupra mediului încojurător. Copacii, prin fotosinteză, absorb bioxidul de cardon şi produc oxigen. Prin tăierea acestora, calitatea aerului va scădea considerabil. Specialiştii susţin că ocrotirea pădurilor reprezintă cel mai economic mod de a lupta împotriva schimbărilor de climă şi a poluării. Totodată, smulgerea din rădăcini a copacilor bătrâni sau buturugilor va grăbi eroziunea solului. Mai mult, frunzişul copacilor are rolul de a disipa picăturile de ploaie şi de a le împrăştia pe suprafeţe întinse; dacă se taie copacii, creşte şi riscul inundaţiilor.

Tăşuleasa Social

Asociaţia Tăşuleasa Social este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, apolitică, cu sediul în municipiul Bistriţa, înfiinţată de către Alin Uşeriu-Uhlmann şi doi dintre prietenii săi, Armin Jelenik – ziarist din Nürnberg şi Alexandru Toniuc.
Scopul a fost să-i înveţe pe tineri să dăruiască şi să primească. De aceea, timp de şapte ani, asociaţia a dăruit cadouri de Crăciun celor mai puţin favorizaţi de soartă.

Membrii Tăşuleasa au fost primii din judeţ care au reacţionat la dramele cauzate de inundaţiile din România – Timiş, Moldova, Rast şi Târlişua. Au încercat să conştientizeze populaţia şi îndeosebi tinerii, care sunt cauzele multor inundaţii din ţara noastră: defrişările abuzive şi necontrolate. De aceea au iniţiat cele mai ample proiecte de „Împăduriri Interculturale” şi de educaţie ecologică din judeţul Bistriţa-Năsăud şi Suceava. Printr-un exerciţiu de voluntariat şi atitudine au încercat să însufleţească dragostea de natură şi protejarea ei.
Trebuie spus că cele enumerate mai sus reprezintă doar o parte din activitatea asociaţiei Tăşuleasa Social de-a lungul ultimilor şapte ani, dar suficient pentru a putea transmite esenţialul: o organizaţie puternică, bazată pe profesionalism şi colaborare, mereu gata de acţiune acolo unde este cea mai mare nevoie de ajutor.

Împăduriri în judeţul Bistriţa-Năsăud

Cu o tradiţie de şase ani, plantarea de puieţi revine în acest an în judeţul Bistriţa-Năsăud datorită Asociaţiei Tăşuleasa Social şi sutelor de voluntari care se implică în fiecare proiect. Devenit un proiect deja tradiţional, parteneriatul are ca obiectiv plantarea a 30.000 mii puieţi în zonele extraforestiere ale judeţului Bistriţa-Năsăud în patru week-end-uri din lunile martie – mai, alături de tinerii liceeni din Bistriţa.

Pentru această perioada s-a propus plantarea a 30.000 de puieţi în diverse locaţii din judeţ. Proiectul se va desfăşura pe parcursul a patru week-enduri, iar participanţii vor fi elevi voluntari din mai multe licee.
Voluntarii de la Tăşuleasa Social, în număr de 130, împreună cu 40 de lucrători silvicultori, membri ai Ocolului Silvic Valea Şieului, reprezentanţi ai mass media locală, dar şi 15 reprezentanţi ai Poliţiei Bistriţa au împădurit pe o suprafaţă de 2,4 hectare puieţi de stejar şi paltin. Prima etapă a împăduririlor, din seria celor patru programate, s-a desfăşurat în 28 martie 2009 în perimetrul localităţii Miceştii de Câmpie. În această acţiune au participat aproximativ 250 de tineri voluntari, membri ai Grupurilor Eco.
La etapa a doua de împăduriri au participat 200 de tineri voluntari care au plantat 8.000 de puieţi, în localitatea Monariu, în apropiere de Budacu de Jos. Alin Uhlmann Uşeriu, preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, a fost impresionat de tinerii care au venit la această acţiune de împădurire. “Mă bucur să văd atâţia tineri care iubesc natura. Deşi mă impresionează de fiecare dată, ştiu că există oameni care respectă mediul înconjurător şi care îşi dedică o parte de timp salvării ei, într-un fel sau altul”, a spus Alin Uhlmann.
Tinerii sunt foarte deschişi la asemenea acţiuni şi cu mai multă educaţie şi sprijin din partea autorităţilor ar face mult mai multe acţiuni de genul ăsta. Important este să conştientizăm că astfel de acţiuni sunt foarte necesare pentru un viitor verde.

Ocrotirea pădurilor este esenţială

Tăierea copacilor are şi efecte mai puţin evidente, dar la fel de nocive. Eroziunea solului duce la o scădere considerabilă a mineralelor şi nutrimentelor din pământul care se va destratifica şi care nu va mai putea suporta culturile agricole.

Aproximativ două treimi din animalele de pe planetă – estimându-se că există un număr de 30 de milioane de vieţuitoare – trăiesc în păduri. Astfel, există o serie întreagă de specii, precum urangutanul, gorila sau cimpanzeul, tigrul, rinocerul sau elefantul, ameninţate de dispariţie. Dar nu numai animalele sunt afectate, ci şi oamenii. 60 de milioane de persoane se bazează – în viaţa de zi cu zi – pe aceste resurse, conform Global Forest Watch. Dacă oamenii s-ar apuca să replanteze copacii tăiaţi, nu ar putea să înlocuiască ceea ce au distrus. O pădure nouă, creată forţat nu va putea înlocui o pădure unde speciile s-au dezvoltat de-a lungul zecilor de ani.

Noemi Constantin

2 COMENTARII

  1. mergeti pe traseul Josenii Birgaului-Ilva Mica peste Strimba si o sa vedeti dupa dezastrul de acolo, ce sumbru arata viitorul. Si acum au inceput sa fure si copacii de pe pasune. Si asta zilnic si unele persoane de acolo traiesc si in conditiile actuale, numai din furat de lemne. Acestor hoti, de ce nu li se aplica impozitul FOFETAR? Pe astia ia uitat regimul ca doar asa au inceput si ei, au secat totul si uite ca au ajuns sus. Se cinta un slagar nou „Tara noastra e bogata, tot furam si nu se gata”. Hotia naste monstri si urmasii nostri o sa dispara inainte sa se nasca, datorita lacomiei lor prostesti. Nu mai sper la raspuns.

  2. fi barbat si arata concret ce sti frate. Dute la Gazeta vei gasi intelegere si dispozitie pentru a te intelege cineva. Fi tare ca merita cineva trebuie sa ia „taurul de coarne” !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.