Direcţia Naţională Anticorupţie a fost la un pas să fie desfiinţată de o decizie luată în grabă. Marele dosar cu retrocedări ilegale, ce a făcut furouri în toată România, devine mai mic de la lună la lună. Însă pentru  argumenta cele mai sus menţionate, DNA poate mulţumi judecătorului ce nu a aprobat cererea de arestare preventivă a deputatului din Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean.

 

La începutul acestei luni, procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie au anunţat că Ioan Oltean va fi trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Nimic nou până aici, exceptând faptul că în momentul în care dosarul a explodat, mai exact în iarna acestui an, tot procurorii DNA cereau arestarea deputatului pe motiv că ar fi primit un ”sac de bani”, mai exact 600.000 de euro de la Mihai Rotaru pentru a demara o procedură urgentă de despăgubire a celui din urmă pe un teren supraevaluat.

 

Secretele din spatele preotului ce l-a denunţat

Anchetatorii se lăudau cu acuzele aduse lui Ioan Oltean deoarece exista un denunţ făcut de preotul bisericii din Chitila. Cel din urmă susţinea că deputatul bistriţean a luat şpagă în valoare de 600.000 euro chiar în curtea bisericii respective. Motiv pentru care dosarul ANRP 4 a fost deschis, având în vedere că, potrivit spuselor preotului Mihai Rotaru ar fi fost cel care ar fi cumpărat influenţă de la Ioan Oltean.

Preotul le-a povestit procurorilor că îl cunoaşte de ani buni pe Mihai Rotaru, care, până la un punct, îi sponsoriza biserica.

Şoferul lui Mihai Rotaru ar fi venit în curtea lăcaşului de cult cu un sac plin cu bani, pe care i l-ar fi dat lui Ioan Oltean. În acest moment, preotul este în închisoare unde ispăşeşte o condamnare de doi ani şi jumătate, primită în aprilie 2014 pentru fapte de corupţie.

În perioada 2010-2011, Adrian Alexandrescu a pretins de la doi oameni de afaceri un comision cuprins între 20 şi 30 la sută pentru a-i ajuta să încaseze rapid despăgubiri de la ANRP. Aflat după gratii, preotul a decis să se spovedească procurorilor anticorupţie în ideea că şi-ar mai putea reduce din pedeapsă.

Omul de afaceri i-a dat aceşti bani lui Ioan Oltean, pentru ca acesta din urmă să o influenţeze pe Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte la ANRP, iar ea să aprobe despăgubirea pentru Mihai Rotaru. Preotul de la biserica din Chitila este cel care a intermediat legătura dintre cei doi şi cel care a şi făcut denunţ la DNA.

Deputatul Ioan Oltean era considerat ca un şef de Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), fapt dovedit prin rapiditatea cu care a fost rezolvată cererea de despăgubire în favoarea lui Mihai Rotaru, un „protejat” al deputatului.

Toate aceste aspecte sunt destul de credibil, cu excepţia faptului că sunt rupte dintr-un basm. În fapt, ce nu s-a spus presei este că acest preot-denunţător era condamnat definitiv şi aflat în închisoare, la momentul formulării denunţului. Şi că, totodată, după ”materialul” dat procurorilor DNA, a fost eliberat din puşcărie.

 

Scopul scuză mijloacele

Cu toate că cei de la DNA nu au avut alte probe pentru a-l trimite în judecată pe Ioan Oltean sub săvârşirea faptei de luare de mită, scopul anchetatorilor a fost atins.

Cu doar acest simplu denunţ, a fost suficient pentru a se redeschide dosarul 4 al ANRP. Restul e can-can.

Şi când spunem asta ne referim la faptul că presa, atât cea locală, cât şi cea naţională, au redat mai departe povestea cu biserica, Ioan Oltean, Mihai Rotaru şi ”sacul de bani”.

După mai bine de o jumătate de an, DNA precizează că deputatul bistriţean va fi trimis în judecată doar pentru comiterea abuzului în serviciu, acuzaţie care şi ea e trasă de coadă, având în vedere declaraţiile date de colegul său de partid, actualmente primar al Cluj-Napoca, Emil Boc.

„Deputatul Ioan Oltean a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie alături de Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, într-un dosar privind acordarea unor despăgubiri supraevaluate pentru un teren din municipiul Piteşti, prejudiciul ridicându-se la aproape 100 de milioane de lei.

Ioan Oltean este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Crinuţa Dumitrean de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave” se arată în comunicatul oficial, însă fără a se preciza de ce s-a renunţat de fapt la acuzaţia de luare de mită.

 

Se lupta cu morile de vânt

În lun decembrie, când DNA îl dorea în spatele gratiilor, Ioan Oltean a reuşit să dea o declaraţie jurnaliştilor, din care se înţelegea că nu a fost niciodată la biserica respectivă şi că sunt acuzaţii fabricate.

„Nu sunt un om căruia îi este teamă. Nu vă închipuiţi că mi-e teamă de beciul domnesc, că mi-e teamă de cătuşe. Nu îmi este teamă decât de Dumnezeu în lumea asta. Cu atât mai mult cu cât mă uit în ochii fiecărui om pe care îl întâlnesc, mă uit în ochii dumneavoastră şi în ochii oricui vreţi, pentru că nu mă simt vinovat de săvârşirea acestor fapte. (…) Sunt gata să mă duc să îmi ispăşesc orice fel de pedeapsă; singurul lucru pe care îl vreau este ca pedeapsa să fie în consecinţa unei fapte pe care eu am săvârşit-o”, a spus Oltean.

Ioan Oltean a reiterat faptul că nu a fost niciodată în Chitila sau în biserica din Chitila şi că din denunţurile preotului de acolo nu reiese că ar fi primit vreo sumă de bani, însă se consideră deja condamnat de către presă şi de către opinia publică, motiv pentru care speră că îi vor face dreptate judecătorii.

„Ştiu că sunt condamnat, mai mult decât îşi închipuie alţii. M-a condamnat presa, m-a condamnat opinia publică pe care presa a inflamat-o fără să cunoască realitatea, fără să am odată posibilitatea de a mă apăra. Nici nu vreau să fac telejustiţie; tot ce am de spus de azi încolo o voi face în faţa procurorului de caz şi pe urmă în faţa justiţiei. (…) Sunt condamnat într-un mod absolut nepermis. M-am obişnuit cu toate, sunt călit, sunt pregătit să suport absolut orice fel de consecinţă, de la oprobiul public până la pedeapsă”, a afirmat deputatul PNL.

2 COMENTARII

  1. Dezinformare. partea cu purcoiul, cu mormanul de euroi a fost disjuns. Face obiectul unui alt, NOU, dosar penal…De unde individul asta ar fi nevinovat?????????????…la asta nici prezumptia de nevinovatie nu ar trebui sa functioneze…dupa cate a facut…pai daca am stii noi ce a facut acest individ ne-am cruci….nu sunt ani in viata unui om la cati ANI AR TREBUI acest ins sa infunde GHERLA…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.