Primăria Bistriţa se impune în bătălia deşeurilor şi câştigă prima înfăţişare în instanţă. Ovidiu Creţu jubilează şi dedică victoria tuturor bistriţenilor.
Primarul dă asigurări că îşi va proteja cetăţenii de mirosul insuportabil al deşeurilor dirijate de Consiliul Judeţean de la Beclean la Bistriţa.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud face recurs, iar în septembrie magistraţii vor lua decizia finală asupra traseului. Conflictul dintre instituţii pune în pericol proiectul de gestionare al deşeurilor, termenul de finalizare a lucrării fiind depăşit deja.     

Creţu câştigă runda întâi din Gala Gunoaielor de Beclean

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN) şi Primăria Bistriţa sunt la cuţite şi îşi caută dreptatea în instanţă. Neînţelegerile dintre cele două autorităţi locale pleacă de la transportul deşeurilor de la Beclean la Bistriţa. Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa, vrea să-şi protejeze locuitorii de mirosul insuportabil şi a impus un anume traseu pentru marele transport în cantitate de 56.000 de tone.
Nemulţumit de ideile lui Creţu, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a solicitat anularea autorizaţiei emisă de primărie. La prima înfăţişare, magistraţii Judecătoriei Bistriţa au dat câştig de cauză Primăriei Bistriţa.
Conform datelor din proiect, deşeurile de la Beclean trebuie aduse în camioane şi depozitate la Bistriţa, în groapa din Zăvoaie.
Iniţial, traseul stabilit a fost Beclean – Şintereag – Şieu Odorhei – Coasta – Şirioara – Chiraleş – Arcalia – Sărăţel – Sărata – Monariu – Budacu de Jos şi strada Zăvoaie.
Municipalitatea a blocat cât a putut acest transport şi a întârziat cât de mult eliberarea unui aviz în acest sens. Ulterior a eliberat avizul, dar obligă camioanele să circule pe un drum neamenajat, departe de ochii şi nasul cetăţenilor din zonele rezidenţiale. Astfel, Primăria Bistriţa a impus ca traseul deşeurilor să se facă prin Sărata, pe lângă albia râului Bistriţa. Traseul impus de municipalitate este mult mai scurt, cu aproximativ 20 de kilometri, doar că nu există un drum amenajat pentru camioanele care vor sosi de la Beclean.
Viceprimarul George Avram dă soluţia cea mai eficientă şi le recomandă portocaliilor de la judeţ să-şi facă drumul după voia inimii, din economia la combustibil.
„Noi vrem să ne protejăm locuitorii de mirosul insuportabil al deşeurilor aflate în putrefacţie şi recomandăm un alt traseu, care este mai scurt cu 20 de kilometri. Se economisesc nişte sume frumuşele şi din aceşti bani pot să-şi amenajeze drumul. Noi vrem să ne protejăm locuitorii, ăsta e interesul nostru”, susţine viceprimarul George Avram.
Drumul preferat de primărie nu figura ca şi drum de interes local, motiv pentru care autorizaţia emisă de primărie nu era valabilă. Chestiunea s-a rezolvat rapid, în ultima  şedinţă de Consiliu Local drumul a trecut rapid destinaţia necesară pentru ca traseul preferat de primărie să rămână neschimbat.

Creţu dedică victoria tuturor bistriţenilor

După victoria în instanţă, primarul Bistriţei a emis un comunicat de presă în care asigură bistriţenii de toată disponibilitatea sa. Victoria a fost celebrată prin comunicate electorale, prin care Creţu transmite bistriţenilor toată grija sa, pe viitor.   
„249 de bistriţeni şi-au manifestat, în scris, refuzul de a accepta traseul stabilit de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru transportarea deşeurilor istorice de la Beclean la Bistriţa. Prin adresa cu nr. 49.091 din 01.07.2011, semnatarii subliniază faptul că acest traseu îi afectează direct din cauza tonajului mare al vehiculelor de transport şi a mirosului insuportabil.
Conducerea Primăriei municipiului Bistriţa îi asigură pe bistriţenii care au făcut apel la autoritatea locală – printre care se numără Târnovan Aurelia, Stupinean Iustin, Sfechiş Ioan, Nicoară Ioan, Ţolea Ioan, Chiffa Ecaterina, Toniuc Marian, Someşan Vasile, Mureşan Gavrilă – că poziţia administraţiei locale în ceea ce priveşte traseul deşeurilor rămâne neschimbată şi fermă. Drumul gunoaielor va trece prin Sărata – drum de exploatare – malul stâng al Râului Bistriţa – Zăvoaie”, menţionează Ovidiu Creţu într-un comunicat remis presei.

Orgoliile politice pun în pericol finanţarea europeană

„Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud”, în valoare de aproximativ 33 milioane de euro, prevede colectarea selectivă a deşeurilor menajere din întreg judeţul şi închiderea a patru gropi de gunoi din oraşe şi 200 de depozite rurale.
Acesta presupune realizarea unor investiţii de importanţă majoră pentru protecţia mediului şi gestionarea deşeurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud, prin constituirea unui Centru de management integrat al deşeurilor în comuna Dumitra, a unei staţii de transfer la Bistriţa, precum şi a patru puncte de transfer în localităţile Beclean, Năsăud, Sângeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei, a două centre de colectare a deşeurilor voluminoase şi DEEE şi a câte unui centru de colectare în fiecare oraş al judeţului, achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora, dar şi închiderea şi ecologizarea a patru depozite urbane şi 200 depozite rurale existente neconforme.
Potrivit Programului Operaţional Sectorial de Mediu, valoarea eligibilă a proiectului este de 141.709.850 lei, 98 la sută reprezentând finanţare nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Bugetul de Stat, restul de doi la sută fiind contribuţia beneficiarului prin bugetele autorităţilor locale.
În privinţa gropilor de gunoi ce vor fi închise, proiectele par cam îndrăzneţe şi vor trece ani buni până când acestea vor deveni puncte de atracţie pentru locuitori.   
Proiectul de 33 milioane de euro a stârnit controverse aprinse încă de la început. Opoziţia de la Consiliul Judeţean susţine că iniţiativa îi aparţine lui Marinescu, în timp ce PDL acuză administraţia trecută de ineficienţă şi îşi asumă proiectul în totalitate. După implementare, Ovidiu Creţu susţine că tehnologia e învechită şi blochează proiectul din orice poziţie, în timp ce portocaliii urlă că finanţarea e pusă în pericol.

Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.