Moştenitorul Samsung, condamnat la 5 ani de închisoare, pentru corupţie

168

Moştenitorul companiei Samsung, Lee Jae-Yong, a fost condamnat, vineri, la cinci ani de închisoare de către o instanţă sud-coreeană, fiind găsit vinovat de corupţie, deturnare de fonduri, ascunderea veniturilor ilicite şi transferul ilegal de bunuri în străinătate, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

Verdictul este unul dintre cele mai dure pronunţate de instanţele din Coreea pentru o companie atât de mare.  

 

Lee Jae Yong, în vârstă de 49 de ani, ocupă funcţia de vicepreşedinte al Samsung, una dintre cele mai mari companii din Coreea de Sud şi din lume.

Instanţa din Seul a decis că Lee, arestat preventiv încă din luna februarie, este vinovat pentru că a dat peste 6,3 milioane de dolari mită lui Choi Sun Sil, cea mai bună prietenă şi confidenta fostului preşedinte sud-coreean Park Geun-Hye, şi a deturnat fonduri în valoare de 5 milioane de dolari. La aceste acuzaţii s-au adăugat şi ascunderea averii peste hotare de către Lee Jae Yong, dar şi declaraţii mincinoase.

Esența acestui caz este o complicitate strânsă între puterile politice și cele de capital„, a declarat instanța de judecată în verdict. „Se pare că este dificil pentru oameni să-şi revină din dezamăgire având în vedere complicitatea dintre președinte și o mare companie, situaţie care nu a existat până acum„.

 

Procurorii au cerut 12 ani de închisoare pentru Lee Jae Yong, sub acuzaţia că ar fi oferit sau promis circa 38 de milioane de dolari pentru a obţine acordul guvernului în privinţa unei fuziuni între două filiale ale companiei Samsung, mutare care ar fi sporit controlul lui Lee asupra întregului imperiu Samsung, dar şi preluarea puterii de la tatăl său bolnav, Lee Kun Hee.

Decizia instanţei nu este definitivă, iar Lee Jae Yong, care nu a recunoscut acuzaţiile aduse,  a anunţat că va face apel.

LĂSAȚI UN MESAJ