Morţile suspecte ale bistriţenilor în Spania, tratate cu superficialitate de oamenii legii din peninsulă!

1128

Spania are una dintre cele mai mari comunităţi de români din Europa. Crimele, morţile suspecte şi accidentele nu au lipsit nici din aceste comunităţi numeroase. Acestea însă par să fie puse pe locul al doilea de oamenii legii din peninsulă, care nu de puţine ori le-au tratat cu superficialitate.

 

La începutul acestei luni, un bistriţean de 54 de ani din Nimigea de Sus, a fost găsit decedat în propria locuinţă din localitatea spaniolă Lleida. Se pare că acesta decedase în urmă cu ceva timp, corpul fiind deja în descompunere.

Dumitru Dîmbu lucra în Spania de mai bine de două decenii şi avea 6 copii, care însă locuiau în alte zone ale peninsulei. Acesta locuia singur în apartamentul său în Lleida şi a fost găsit abia după ce fratele său din România a dat alarma, în condiţiile în care nu reuşise să dea de el o săptămână întreagă.

Bărbatul a fost găsit decedat într-un dulap al casei sale. Deşi locaţia unde a fost găsit cadavrul este cel puţin neobişnuită, iar orice anchetator normal la cap ar fi tratat această moarte ca una suspectă, poliţiştii spanioli ar fi vrut să se spele repede pe mâini.

Apropiaţii lui Dumitru Dîmbu spun că anchetatorii din peninsulă ar fi refuzat să îi facă o autopsie bistriţeanului, în ciuda condiţiilor bizare în care ar fi fost găsit. Mai mult, acesta ar fi avut într-un cont în jur de 20.000 de euro, bani strânşi în ultimii ani de muncă în Spania. Întreaga sumă ar fi dispărut în ultima perioadă, nimeni nu ştie cum şi unde. Nici acest amănunt nu a fost luat în calcul şi investigat de către spanioli.

Lucrurile au început să se mişte abia după ce familia decedatului a apelat la un avocat din Spania, care a insistat ca ancheta să se facă cum trebuie.

RAUL BELDEAN

Poliţiştii din Lleida caută de un an „călăul” unui bistriţean

Activitatea anchetatorilor din Lleida este criticată destul de dur şi de elespaniol.com, care la finalul anului trecut prezenta situaţia crimelor cu autor necunoscut din acest orăşel într-un amplu reportaj.

„Lleida este un loc liniştit, un oraş de provincie cu doar 140.000 de locuitori. Nivelul infracţionalităţii este însă mai mare decât în orice oraş spaniol de dimensiunea sa. Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Interne, aici au loc între două şi trei omucideri pe an. Problema este că multe dintre aceste cazuri nu sunt rezolvate vreodată, iar făptaşii rămân neprinşi”, notează jurnaliştii de la elespaniol.com.

În ultimii 16 ani, în Lleida s-au înregistrat 10 crime cu autori necunoscuţi, pentru care nu răspunde nimeni. Mama unui tânăr care a fost răpus de 6 gloanţe în faţa casei sale a ajuns să ofere 20.000 de euro recompensă celor care vin cu probe solide care să îl incrimineze pe cel mai bun prieten al fiului său, bănuit de această crimă. Acesta a stat după gratii jumătate de an, după care a fost eliberat, din lipsă de probe.

Moartea bărbatului din Nimigea nu este singurul eveniment de acest gen tratat cu superficialitate de anchetatorii din Lleida.

În luna mai a anului 2016, un bistriţean de 20 de ani din Şopteriu, Raul Beldean, era omorât de un conaţional, în timpul unui meci de fotbal desfăşurat în comunitatea de români din oraşul spaniol.

Acesta a fost înjunghiat în timpul unei încăierări la care au participat 20-30 de persoane. O femeie l-a transportat pe tânăr la spital cu maşina personală, însă medicii nu au mai putut să-l salveze. Deşi a trecut un an de la această crimă, încă nu a fost descoperit cel care i-a luat viaţa bistriţeanului.

„Ultima crimă, cu autor necunoscut, a fost comisă în 2016, în timpul unei încăierări iscate la un meci de fotbal. Incidentul a avut loc în Albatarrec, pe un teren de fotbal frecventat în weekend de muncitori sezonieri români. În acest caz, poliţia a interogat cincizeci de martori, dar niciunul nu a văzut nimic. Până acum nu există arestări pentru această crimă”, precizează elespaniol.com.

Nicolae Leonte

O crimă clasată drept accident, descoperită de anchetatorii români

În 2004, un alt bistriţean îşi găsea sfârşitul în Spania, de data aceasta în localitatea Pechina. Nicolae Leonte, un tânăr de 17 ani din Ilva Mică, era găsit fără viaţă într-o piscină din această localitate.

Atunci, autorităţile au clasat rapid cazul drept un înec accidental, asta deşi pe trupul adolescentului se regăseau urme vizibile de lovituri, care nu aveau cum să fie cauzate de un banal înec într-o pisicină.

Tatăl adolescentului a făcut tot posibilul să afle cum a decedat fiu său. Atât Poliţia, cât şi Judecătoria de Instrucţie nr 1. din Almeria au susţinut că moartea adolescentului s-a datorat unei insuficienţe respiratorii acute consecutive unei asfixii mecanice, adică s-a înecat.

Poliţiştii nu doar că nu au luat în calcul rănile găsite pe trupul adolescentului, ci nu au ţinut cont nici de întârzierea de 4 ore cu care a fost anunţat incidentul şi nici de neînţelegerile pe care le avea adolescentul cu un alt bistriţean din Leşu, din cauza unei maşini.

Medicul legist din Bistriţa a refăcut autopsia, la cererea tatălui victimei, şi a ajuns la concluzia că a fost vorba despre o crimă. Moartea lui Nicolae Leonte a fost cauzată de mai multe lovituri în zona capului.

Cazul a fost în cele din urmă preluat şi finalizat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care l-au arestat prevetiv pe asasin şi l-au trimis în judecată în cursul anului 2011, la 7 ani de la comiterea oribilei crime.

Criminalul, şi el din Bistriţa-Năsăud, mai exact din comuna Leşu, l-a lovit pe adolescent în zona capului cu un obiect dur, până şi-a pierdut conştienţa, după care l-a aruncat în piscină, unde acesta s-a înecat.

Trimis în judecată la 7 ani de la crimă, Simion Zăgrean şi-a primit pedeapsa abia 12 ani mai târziu, mai exact în toamna anului 2016. Tribunalul Bistriţa-Năsăud l-a condamnat pe bărbat la 22 de ani de închisoare, adăugându-se şi 7 ani pedeapsă complementară a interzicerii unor drepturi.

Pedepsit a fost şi complicele lui Simion Zăgrean şi anume Leon Dragotă, care a încercat să îl acopere pe criminal. Acesta a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului.

Rezolvarea acestui caz şi pedepsirea criminalului se datorează în mare parte tatălui victimei, care a insistat atât la autorităţile spaniole, cât şi la cele române să îşi facă treaba, convins fiind că fiul său a fost omorât şi nu a murit accidental.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ