Bistritenii nu se mai inghesuie sa chiuleasca de la munca pentru orice afectiune reala sau inchipuita, ca in alti ani. Numarul certificatelor de concediu medical eliberate in 2010 a scazut drastic fata de anul 2009.
Situatia este aceeasi si in primele sase luni ale anului 2011, conform datelor centralizate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bistrita – Nasaud (n . r . – CJAS BN).

In anul 2009, in judetul nostru, medicii de familie au eliberat 38.884 de concedii medicale, iar in anul 2010 circa 28.000. In primele sase luni ale lui 2011, bistritenii au solicitat acordarea a peste 15.000 de astfel de concedii.
Si la nivel national cifrele sunt in scadere. Conform datelor postate pe site-ul Ministerului Sanatatii, in perioada 1 ianuarie -30 noiembrie 2010, medicii de familie au eliberat cu 51% mai putine certificate medicale, ajungand la 821.184 documente fata de 1.673.490 in aceeasi perioada din 2009. Si in ambulatoriul de specialitate numarul certificatelor medicale a fost mai mic cu 43 de procente in 2010 fata de anul 2009.

Cifre in continua scadere

Pentru a starpi moda concediilor medicale, Ministerul Sanatatii a inasprit conditiile de acordare a acestora.
Prin Ordonanta de Urgenta cu nr. 36/2010 pentru modificarea si completarea O.U.G 158/2005, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, autoritatile au introdus mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a concediilor medicale, dar si cresterea cuantumului amenzilor pentru eliberarea in afara conditiilor legale a acestor documente de catre medici.
Potrivit actului normativ, refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, calculul si plata eronata a acestora se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 2.500 si 5.000 lei. Si eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare este drastic pedepsita, cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.
Noua OUG mai prevede ca durata cumulata a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporara de munca nu va mai depasi 30 de zile calendaristice, socotite de la prima zi de imbolnavire, indiferent de cauza acesteia, fata de 45 de zile cate erau prevazute inainte. Dupa insumarea celor 30 de zile calendaristice de concediu medical acordate de catre medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical este efectuata numai de catre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, in caz de internare.
Totodata, au fost luate masuri care au dat posibilitatea autoritatilor sa verifice acasa persoana care si-a luat concediu medical (n . r . –politia concediilor medicale).
Speriati de amenzile mari si de faptul ca pot fi prinsi cu nereguli, atat medicii, cat si pacientii, au devenit tot mai atenti atunci cand au eliberat, respectiv solicitat, concedii medicale.
Astfel, la nivel national, in perioada 1 ianuarie -30 noiembrie 2010, medicii de familie au eliberat cu 51% mai putine certificate medicale fata de 2009, iar cei din ambulatoriul de specialitate cu 43 procente mai putine in 2010 fata de anul 2009.

In Bistrita-Nasaud, situatie similara

Si in judetul nostru numarul concediilor medicale eliberate este in scadere in ultimii ani. Statisticile Casei Judetene de Asigurari de Sanatate confirma acest aspect.
In 2008, medicii bistriteni au eliberat un numar de 42.231 concedii medicale, iar in 2009 au fost emise 38.884 de certificate.
In 2010, cifrele au scazut din nou. Cu alte cuvinte, doctorii din Bistrita-Nasaud au eliberat aproximativ 28.000 de certificate de concediu medical bistritenilor care au fost bolnavi. Numarul lor a variat de la luna la luna.
„De obicei, numarul concediilor medicale solicitate de cei bolnavi scade incepand cu lunile martie-aprilie, cand vremea se incalzeste, ca apoi sa creasca iar in toamna. Anul trecut, in luna martie, au fost eliberate 3.144 certificate de concediu medical, iar in luna iunie doar 1.937”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, presedintele CJAS BN, Vilhelm Szekely.
Anul acesta, in perioada ianuarie-iunie, medicii bistriteni au emis peste 15.000 de certificate medicale. Cele mai multe au fost eliberate in luna februarie (peste 3.100), iar cele mai putine in iunie – circa 1.800.

In 2011, niciun medic sanctionat

Anul trecut, in perioada 19 mai – 4 iunie, reprezentantii Caselor de Asigurari de Sanatate au efectuat mai multe actiuni de control cu scopul de a verifica modul de acordare a concediilor medicale, dar si eliberarea certificatelor de concediu medical.
In acest interval, la nivel national, au fost controlati 1.540 de medici care au eliberat certificate de concediu medical, gasindu-se nereguli la 336 dintre acestia. Printre abaterile constatate s-au numarat cele in care in fisa pacientului nu au fost anexate declaratiile acestuia privind locul ales pentru verificare, lipsa declaratiei prin care se dovedea plata asigurarilor de sanatate sau nu exista atasata adeverinta de la angajator din care sa reiasa numarul zilelor de concediu de care pacientul a beneficiat in ultimele 12 luni.
Tot in aceeasi perioada, Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate a fost suplimentat cu peste 900 000 lei din amenzile aplicate si sumele incasate ca urmare a respingerii de la plata a concediilor medicale care au fost eliberate ilegal.
„Cele mai multe nereguli la acordarea concediilor medicale au fost gasite in judetul Bistrita Nasaud. Aici, la primele verificari toti cei trei medici controlati nu au respectat prevederile legale privind completarea documentelor. Cu toate ca au primit dispozitii clare de corectare a abaterilor identificate, la a doua faza a controlului, toti cei 22 medici controlati au primit avertismente din cauza nerespectarii legislatiei”, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.
La finalizarea tuturor controalelor, in judetul nostru au fost date peste 60 de avertismente scrise si o amenda. De asemenea, doi bistriteni care se aflau in concediu medical nu au fost gasiti la domiciliu, fapt pentru care li s-a sistat plata concediului de boala.
Anul acesta au fost organizate mult mai putine controale la medicii de familie, iar in urma verificarilor efectuate, niciunul nu a fost sanctionat, conform celor spuse de presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud.

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.