Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu s-a implicat în identificarea şi eliminarea componentelor abuzive ale unor procurori din cadrul instituţiei, făcând referire la Mircea Negulescu.

„Neimplicarea procurorului-şef în identificarea şi eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de către procurori. Mă refer la faptul concret că spaţiul public a fost plin şi este plin de presupuse abuzuri ale procurorului sau fost procuror Negulescu. El a fost lăudat, apreciat, el şi unitatea din care face parte, în loc să fie luate măsuri de verificare, dacă e adevărat sau nu e adevărat”, a declarat Tudorel Toader în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Ministerul Justiţiei.

El a făcut referire şi la „falsificarea” unor interceptări, precizând că transcriptul diferă de înregistrare.

„În al 18-lea rând, falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice. Înregistrarea are un conţinut, transcriptul are un alt conţinut. Am aici notate multe hotărâri judecătoreşti prin care instanţa a statuat neconcordanţa dintre ce se aude şi ce se vede, între înregistrare şi transcriere, motiv pentru care cauza a fost trimisă înapoi la urmărire penală, iar dacă dumneavoastră nu vi se pare grav aşa ceva, aflaţi că mie mi se pare a fi foarte grav”, a afirmat Toader.

Tudorel Toader a dat exemplul dosarului „Microsoft” când a vorbit despre „tergiversarea soluţionării unor cauze”.

„Subtitlul este acesta: ‘Tergiversarea soluţionării unor cauze’. Curtea Europeană şi Codul nostru de procedură penală prevăd soluţionarea cauzei într-un termen rezonabil. Ce înseamnă termenul rezonabil? Dezvoltă doctrina şi jurisprudenţa. În tot cazul, termenul rezonabil este mai mic decât termenul de prescripţie a răspunderii penale. Am avut un caz recent, pe care n-ai cum să-l uiţi, să-l laşi în nelucrare, cu Microsoftul, cu sute de milioane de euro, lăsat atâţia ani în nelucrare, încât a trecut demult termenul rezonabil, a trecut şi termenul de prescripţie a răspunderii penale, ceea ce este, în opinia mea, absolut inadmisibil”, a subliniat ministrul Justiţiei.

Un alt reproş făcut de Toader a fost lipsa de reacţie a Laurei Codruţa Kovesi privind verificarea activităţii profesionale la DNA Ploieşti.

„În al 20-lea rând şi ultimul punct pe care l-am notat, lipsa de reacţie în verificarea activităţii profesionale şi conduitei unor procurori şi mă refer la verificarea, lipsa de verificare a DNA-ului Ploieşti. Eu nu spun că e adevărat, dar când toată opinia publică – atunci când s-a ajuns până acolo încât procurori cu funcţie se reclamă între ei, există obligaţia minimală ca şef să vezi dacă e adevărat sau dacă nu e adevărat, şi nu să lauzi respectiva unitate”, a mai spus Toader.
”În temeiul prevederilor art. 54 alineatul 4 coroborat cu 51 alineatul 2 litera b din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA. Raportul, însoţit de propunerea de revocare a procurorului-şef, va fi transmis către Secţia pentru procurori a CSM, precum şi către preşedintele României, pentru a analiza şi pentru a decide în acord cu competenţele constituţionale pe care fiecare le are”, a afirmat Toader.

3 COMENTARII

  1. Stati linistiti, ca legile sunt prost gandite si facute aici la noi si doamna Kovesi, coroborat cu atitudinea presedintelui tzarii, foarte buna profesionista fiind … va uza de toate parghiile si mijloacele procedurale ( prost facute ) si vor taragana „procedura” … , pana ce va ajunge mandatul domniei sale la termen , dupa care… ” Dumnezeu cu mila”… dar pana atunci vor face „viatza grea” celor aflati la butoane si-i vor bate la c.ur cu propriile legi prost facute .
    Este foarte greu sa guvernezi si sa-ti pui un ” Plan ” NOU de guvernare cu „oameni vechi ” … si care au apartinut si au fost „unsi in functii ” de regimul anterior ( si mai ales din opozitie ) .
    Daca-i asculti atat pe cei de la guvernare cat si din opozitie, toti au dreptate dupa cum au ei interesele si cei care trebuie „sacrificati” dintotdeauna si peste tot in lumea asta, trag si se tzin cu „dintii” de ” ciolane ” ! Nimeni nu va pleca de bunavoie si daca nu i se va da fortzat … cate o „cizma-n … ” ( invers ) , nu ca ar vrea ei sau ba, ci nu-i lasa ” sistemul care i-a uns ” ! Domnul Orban, cand a fost „uns ” lider al opozitiei … si a amenintzat printre dintzi ca se „vor bate la baioneta ” cu cei de stanga aflati la butoane, numai ca n-a strigat cu mana-ntinsa …” Heill… ” ( stiti Dvs ) !

  2. Ministrul Justiției să-și vadă de treabă. Este o unealtă a PSD-ului, în lupta împotriva justiției și salvarea politicienilor penali și megacorupți de închisoare și confiscarea averilor ilicite. Poporul nu va accepta așa ceva. Ne paște recesiunea democrației românești sau poate și mai mult.
    Societate civilă, trezește-te !

  3. Un organism national, care sa combata coruptia in randul maimarilor din puterile statului, este imperios necesar , indiferent ca vor conduce tzara partidele din stanga ori dreapta politica .
    Nu deranjeaza existenta acestei institutii care acuma-i zice DNA, ci dupa cate am inteles , deranjeaza persoana doamnei Kovesi pe persoana fizica vorba lui Vanghele de Bucuresti , care este numita direct, pe criterii politice , fara examene de competentza profesionala, de catre presedintele tzarii, care a fost liderul partidului aflat in opozitie cu cei care guverneaza astazi tzara si faptul ca doamna Kovesi trebuie sa raspunda promt la comenzile celui care a pus-o in functie, nu ca ar fi cineva impotriva procurorilor sau a institutiilor de combatere a coruptiei .
    De asemenea, observ ca nu contesta nimeni competenta doameni in cauza , ci faptul ca este fortzata sa puna pe rol , sa cerceteze si sa definitiveze chiar fortzat , numai dosarele celor de stanga si nu deopotriva si a celor de dreapta , ca nu ia masuri ferme de pedepsire si inlaturare din sistem al celor inregimentati politic si care fac anumite jocuri politice, precum si faptul ca la solicitarea Parlamentului domnia sa, a refuzta sa se prezinte cand a fost invitata sa dea anumite explicatii, sfidand efectiv autoritatea Puterii Politice .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.