Arseni Iaţeniuk, nou premier ucrainean, şi noul conducător al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, mitropolitul Cernăuţilor Onufrie Berezovski, sunt amândoi originari din Bucovina de Nord. Gazeta de Cluj vă prezintă cine sunt aceştia şi ce declaraţii şocante a făcut unul dintre ei.

Originar din Cernăuţi, noul premier al Ucrainei este, de profesie, jurist şi economist de profesie, a devenit în 2001 ministru al Economiei în Crimeea, republică autonomă rusofonă în componenţa Ucrainei. După ce a ocupat o funcţie şi în cadrul Băncii centrale, „revoluţia portocalie” l-a propulsat, în perioada 2005 – 2006, în postul de ministru al Economiei. De asemenea, pentru o scurtă perioadă de timp a fost şi ministru de Externe, Iaţeniuk fiind cel care a negociat Ucrainei în Organizaţia Mondială a Comerţului şi dezvoltarea relaţiilor cu Uniunea Europeană. În perioada mandatului la Externe, diplomatul nu s-a sfiit să-şi exprime public poziţiile pro-occidentale, precum şi dorinţa de a economisi bani, zburând adesea, în cadrul misiunilor sale oficiale, cu avioane de linie. Ulterior, Arseni Iaţeniuk a devenit al doilea om în stat după ce-a fost numit în fruntea Parlamentului, iar în 2010 a candidat la preşedinţia Ucrainei. După ce-a obţinut 7% din voturile electoratului, Iaţeniuk a refuzat propunerea lui Viktor Ianukovici de a se alătura guvernului. În 2012, partidul pe care îl conducea Frontul pentru Schimbare, decide să fuzioneze cu formaţiunea Batkivşcina, a fostului premier Iulia Timoşenko, iar când aceasta este încarcerată, Iaţeniuk preia conducerea partidului.
Înaltul ierarh de la Cernăuţi

Luni, 24 februarie, Sinodul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, aflat sub oblăduirea Patriarhiei Rusiei, a ales, prin vot secret, pe Înalt Preasfinţitul Mitropolit Onufrie Berezovski, Mitropolitul Cernăuţilor şi Bucovinei în demnitatea de Mitropolit al Kievului şi al întregii Ucraine. Membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe din Ucraina au decis alegerea unui nou Întâistătător al acestei Biserici ca urmarea a stării grave de sănătate a Mitropolitului Vladimir, care suferă de diabet şi de boala Parkinson şi care nu mai putea exercita aceasta funcţie.
Mitropolitul Onufrie Berezovsky s-a născut în anul 1944 în familia unui preot din regiunea Cernăuţi. La data de 9 decembrie 1990 a fost hirotonit arhiereu şi ales în funcţia de Episcop al Cernăuţilor şi Bucovinei, la data de 28 iulie 1994 a fost ridicat la treapta de arhiepiscop şi membru permanent al Sinodului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, iar pe 22 noiembrie 2000 este ales Mitropolit. În activitatea sa, s-a remarcat prin faptul că s-a opus autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, a candidat la postul de Patriarh al Rusiei, iar din 2007 este preşedintele Comisiei Canonice a Sinodului Ucrainean.

Mitropolitul, speriat de „România Mare”

 

La o întâlnire a preşedintelui interimar al Ucrainei Alexandr Turcinov cu reprezentanţii tuturor organizaţiilor religioase, Mitropolitul Onufrie a declarat că etnicii români din Bucovina de Nord vor să ceară României să-i protejeze. „Nu vreau să vorbesc mult, pentru că astăzi nu e vremea de discuţii, ci e vremea pentru rugăciuni, e vremea când trebuie să fie instaurată pacea în ţara noastră. Sunt multe probleme, cu caracter economic, financiar, religios, dar, dacă nu se va face pace, dacă oamenii nu se vor linişti, nicio problemă nu va putea fi rezolvată“, a declarat Mitropolitul Cernăuţilor şi Bucovinei Onufrie, care conduce acum Biserica Ortodoxă din Ucraina, citat de presa străină.

Ierarhul l-a rugat pe preşedintele ucrainean să oprească zvonurile şi declaraţiile, care ar putea duce la noi confruntări. „Lumea sună în bisericile noastre din Kiev şi întreabă de ce Patriarhie ţin. Astea sunt deja nişte presiuni. Dacă războiul politic se va transforma în unul religios, va fi mult mai rău pentru statul nostru, asta ar putea duce la prăbuşirea Ucrainei“, a spus Mitropolitul, referindu-se, probabil, la discuţiile tot mai aprinse privind unificarea celor trei biserici ortodoxe din Ucraina.

„De exemplu, în eparhia în care slujesc eu, sunt mulţi vorbitori de limba română. Au fost zvonuri la început că vine Euromaidanul să ocupe mănăstirea în care trăiesc 500 de copiii orfani (n.r. Mănăstirea Bănceni) şi oamenii s-au panicat. Acolo e o astfel de stare de spirit încât oamenii sunt gata să ceară statutului român să-i protejeze, să introducă trupele lor şi să ocupe o parte din Ucraina, o parte din regiunea Odessa. Dacă asta se va întâmpla, Doamne fereşte!, va fi începutul sfârşitului. De aceea vă rog: faceţi tot posibilul ca să nu izbucnească violenţe pe bază religioasă“, i-a cerut Mitropolitul Onufrie.

Săptămâna trecută, şi o revistă rusească scria că autorităţile de la Bucureşti pregătesc lansarea unui plan numit „România Mare“. Potrivit publicaţiei, profitând de războiul civil din Ucraina şi la solicitarea cetăţenilor români, România urma să introducă trupe în regiunile Cernăuţi şi Odessa, relatează Adevărul.
Onufire Berezovski

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.