Probleme mari la Ocolul Silvic Bistriţa-Bârgăului, unde inspectorii Gărzii Forestiere Cluj au descoperit nereguli foarte mari în partizile în care anumite firme exploatau materiale lemnos. Practic, pe lângă arborii marcaţi oficial de angajaţii ocolului silvic şi tăiaţi legal, inspectorii Gărzii Forestiere au găsit mulţi arbori tăiaţi ilegal, dar şi faptul că odată cu punerea în valoare a partizilor care urmau să fie exploatate, volumul de masă lemnoasă în documentele Ocolului figura mai mică decât în realitate. Practic, grosimea copacilor a fost mult subţiată în hârtii.Constatările lor au ajuns mai departe, pe masa procurorilor care anchetează acum faptele.

 

Inspectorii Gărzii Forestiere au întocmit nu mai ţin de 9 rapoarte, începând cu 2014, când au verificat nişte sesizări ale unor cetăţeni din comuna Bistriţa-Bârgăului cu privire la modul în care sunt exploatate pădurile administrate de Ocolului Silvic Bistriţa Bîrgăului.

Potrivit rapoartelor, inspectorii au găsit în teren arbori tăiaţi ilegal, dar şi faptul că în documente diametrul arborilor era mult mai mic decât în realitate. Astfel că în multe situaţii, culmea, numărul de arbori deşi era cu câteva bucăţi mai mic, volumul era mult mai mare. Au fost însă şi cazuri în care a corespuns numărul arborilor, dar volumul a fost de asemenea mai mare.

 

Una au scris angajaţii Ocolului în documente, altceva au găsit inspectorii Gărzii

Un prim raport de acest fel a fost întocmit de inspectorii Gărzii Forestiere Cluj în aprilie 2014, în urma unui control efectuat, în luna anterioară, deci martie, în cadrul unei partide din Piatra-Mare.

Conform documentului citat, în actele de punere în valoare întocmite de Ocolul Silvic Bistriţa-Bîrgăului, figurau per total 905 fire de arbori de diferite specii (brad, molid, DT), în timp ce la reinventariere, inspectorii Gărzii au găsit doar 876 de arbori, deci cu 29 mai puţin. În schimb, volumul total arborilor găsiţi în teren era cu 15 m.c. mai mare decât în actele ocolului silvic. Cu privire la masa lemnoasă exploatată fizic, şi aici au fost descoperite inadvertenţe. Astfel, numărul arborilor tăiaţi în total era cu 4 bucăţi mai mic decât în actele ocolului, în timp ce volumul arborilor exploataţi era cu 25 m.c mai mare.

 

Trişcaştim SRL a exploatat cu 20% mai mult

O lună mai târziu, este întocmit încă un raport de către inspectorii Gărzii Forestiere Cluj, care face referire la o altă partidă – UP II Dealul Negru – Şoimul de Jos.

Verificarea s-a efectuat în aprilie 2014, conform înscrisurilor, exploatatorul fiind SC Trişcaştim SRL.

„S-au verificat următoarele caracteristici: diametrele arborilor măsuraţi şi calitatea arborilor la un număr de 44 arbori care se încadrează în mărimea minimă a sondajului (…). De asemenea s-au verificat înălţimile la un număr de 6 bucăţi arbori (…).

Rezultatul verificării este următorul: diametrele şi clasele de calitate se încadrează în toleranţele admise de normativ astfel lucrarea de punere în valoare se acceptă în această privinţă.

În ceea ce priveşte verificarea înălţimilor, din actul iniţial se constată p diferenţă de 4,4 m în plus (media înălţimilor din actul iniţial 18,4 m, iar media înălţimilor în urma verificării 22,8 m), astfel că lucrarea de punere în valoare se reface.

Prin recalcularea din data de 16.04.2014 a APV-ului nr.674038 (1011) Şoimu de Jos, de către OS Bistriţa Bîrgăului, urmare a verificării efectuate. A rezultat un volum total de 264 mc material lemnos (cu 43 mc în plus faţă de APV-ul compus iniţial din 32 mc lemn de lucru răşinoase şi 11 mc lemn de foc răşinoase) şi o valoare recalculată (conf. listei de preţuri pentru vânzarea către populaţie a materialului lemnos, transmisă prin fax de către OS Bistriţa Bîrgăului de 10.995 lei faţă de valoarea iniţială de 9.165 lei, deci în plus cu 1.830 lei, ceea ce reprezintă un plus de 20% atât la volum cât şi la valoare”, scriu inspectorii Gărzii Forestiere în raport.

În acest caz s-a aplicat o amendă de 1.000 lei, iar documentele au fost transmise Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa pentru a fi demarată o amchetă.

padure bistrita bargaului 2

Zadorsim SRL, prăpăd!

Din aceeaşi perioadă – mai 2015 – există un alt raport întocmit de inspectorii Gărzii Forestiere Cluj în urma unui control efectuat într-o altă partidă din Piatra Mare unde lemnul era exploatat de SC Zadorsim SRL.

Aici, ceea ce a fost scris iniţial în documente nu puşcă cu ceea ce s-a găsit în teren.

 

„Cu ocazia constituirii acestei partizi au fost inventariate un număr total de 817 arbori, din care:

  • un număr de 248 din specia brad cu un volum brut pe picior de 419 mc;
  • un număr de 432 din specia molid cu un volum brut pe picior de 543 mc;
  • un număr de 132 din specia fag cu un volum brut pe picior de 181 mc;
  • un număr de 5 din specia paltin de munte cu un volum brut de 2 mc.

 

Cu ocazia controlului s-a încercat identificarea tuturor arborilor marcaţi cu ocazia constituirii partizii sau a cioatelor rămase în urma exploatării arborilor, care prezentau urme ale unui dispozitiv special de marcat cu marcă rotundă şi vopse de culoare maro. Cioatele au fost măsurate la înălţimea de 0,3 m de la sol, iar arborii pe picior au fost măsuraţi de la 1,3 m de la sol, fiind identificate:

  • un număr de 291 cioate şi 16 arbori pe picior din specia brad;
  • un număr de 427 de cioate şi 29 arbori pe picior din specia molid;
  • un număr de 72 de cioate şi 29 arbori din specia fag;
  • un număr de 0 cioate şi 4 arbori pe picior din specia paltin.

 

Cu ajutorul Biometriei arborilorşiarboretelor din România, diametrele cioatelor identificate au fost ridicate la înălţimea de 1,3 m de la sol, iar cu ajutorul volumelor unitare ce au stat la baza calculării actului de punere în valoare nr. 535281 s-a recalculat actul iniţial (pentru un număr total de 868), rezultând un volum total de 1681 mc, din care 714 mc din specia brad; 790 mc din specia molid; 172 mc din specia fag; 5 mc din specia paltin.

Astfel, s-a constatat că pe suprafaţa parchetului există un număr de 83 de cioate sau arbori (59 din specia brad şi 24 din specia molid), care prezentau urme ale unui dispozitiv special de marcat cu marca rotundă şi cu vopse de culoare maro, în plus faţă de numărul iniţial de arbori marcaţi cu ocazia constituirii partizii 535281. În ceea ce priveşte volumul rezultat în urma recalculării actului de punere în valoare, se observă că acesta este mai mare cu 542 mc faţă de actul iniţial, respectiv 295 mc la specia brad şi 247 la specia molid”, se arată în documentul Gărzii Forestiere.

Parcurgând mai departe documentul, reiese faptul că angajaţii Ocolului Silvic aveau şi ei în carnetele de inventariere trecut un număr de cioate (marcate cu ciocanul şi cu vopsea maro), însă acesta era mult mai mic decât ceea ce au găsit inspectorii în teren.

De fapt în respectivele carnete de inventariere erau menţionate 83 de cioate, în timp ce la control s-au găsit 221 de cioate care aveau diametre cuprinse între 44,1 cm şi mai mari de 80 cm.

„Prin urmare, rezultă faptul că cele 221 bucăţi cioate care prezentau urme ale unui dispozitiv special de marcat cu marcă rotundă şi vopsea de culoare maro, din categoria diametrelor cuprinse între 44,1 cm şi mai mari de 80 cm, nu au făcut parte din categoria arborilor inventariaţi cu ocazia constituirii partizii nr, 535281, iar aceştia au fost tăiaţi ilegal”, conchid inspectorii Gărzii Forestiere, care precizează şi paguba produsă: 523 mc lemn din specia răşinoase în valoare de 254.598 lei.

(Va urma)

5 COMENTARII

  1. Prăpădul sa făcut cu ştiinta ocolului silvic Bistrita Bîrgaului si sub oblăduirea primarului care de ani de zile nu a luat măsuri împotriva lor mai ales a naşului Ciopa care continuă sa defrişeze munți cu sustinere din ITRSV Bistrița. În toate partizile lui sînt ciocane de marcat false şi cioate. Sau ridicat pt expertiza acum de curînd mărci false din doua partizi care sperăm sa scoata la lumina dezastrul făcut de Naşu în padurea comunei. Fură cu nesimțire ca din averea proprie făra să îi facă nimeni nimic de ani de zile Contracre cu atribuire directa pe bani publici primeste în mod preferențial de miliarde pe lună fără să verifice nimeni nimic. Sperăm ca cineva sa se sesizeze si să facă dreptate în felul acest nu se mai poate. Jaful e la drumul mare !

  2. ma scuzati ca intervin .. cine a gresit sa plateasca asa zic ieu bar daca finul nasului ciopa a gresit sa plateasca si iel stim cu toti ca masina lui nasu ciopa cand au fost rupte drumurile pe stegea a fost pontata ca a lucrat non stop dar de fapt o trecea dupa bariera si o inchidea acola sinu lucra nimic . dar facturile la primarie ierau uriase va rugam daca se poateverificati si acum va multumesc …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.