Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au pus tunurile pe liderul liberal Ioan Oltean care riscă în aceste zile să ajungă după gratii, după ce colegii din Camera Deputaţilor au încuviinţat cererea DNA de arestare a acestuia. Oamenii legii îl acuză pe politicianul bistriţean de trafic de influenţă şi abuz în serviciu, în baza unui denunţ făcut de un preot din Chitila care a ispăşit doi ani şi jumătate de puşcărie într-un dosar privind despăgubiri acordate de ANRP.
Ioan Oltean spune că este nevinovat şi că a prezentat probe în acest sens, afirmând că nu a fost niciodată în localitatea Chitila sau în biserica în care se presupune că a luat mită şi că nu-l cunoaşte pe denunţător. Mai mult decât atât la baza acuzaţiilor aduse lui Oltean se pare că sunt doar două denunţuri din partea respectivului preot şi acelea se bat cap în cap.
Ce s-a întâmplat în momentele anterioare deciziei anchetatorilor de a-l pune sub urmărire pe liderul liberal bistriţean, frizează ridicolul, fiind de-a dreptul un circ ieftin menit să astâmpere setea opiniei publice în ceea ce priveşte vânătoarea corupţilor din România. Sunt însă voci care susţin că problemele de care are parte acum Ioan Oltean i se trag de la faptul că acesta nu a vrut să se retragă în glorie de pe scena politică.
Dacă Ioan Oltean va fi arestat sau nu preventiv va stabili doar instanţa de judecată, însă după cum se prezintă acuzaţiile aduse deputatului bistriţean, acestea se bazează pe două denunţuri, care, culmea, vin din partea unui puşcăriaş. Singurul lucru cert este relaţia foarte strânsă cu fosta preşedintă ANRP, inculpată şi ea în acest dosar, dar şi în altele similare, CrinuţaDumitrean, care însă nu pot dovedi că Oltean i-ar fi comandat acesteia cum să acorde despăgubiri.
Dus cu mandat la DNA deşi a anunţat că merge de bună-voie
În urmă cu o săptămână Ioan Oltean era ridicat cu mandat de la aeroport şi dus la DNA pentru a fi audiat. Oltean spune că a fost înştiinţat că trebuie să dea o serie de declaraţii la DNA şi că i-a anunţat pe anchetatori că va merge de bună voie, dar că în ciuda faptului că a anunţat acest lucru a fost aşteptat la aeroport cu mandat.
„Istoricul evenimentului, pe scurt am să îl relatez, a fost următorul: în 26 noiembrie, săptămâna trecută, la 07.35, m-a sunat un comisar din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, spunându-mi că sunt invitat la această instituţie. I-am spus că sunt la Bistriţa şi de comun acord am convenit că voi ajunge la Bucureşti cu prima cursă de avion de la Cluj. I-am anunţat că prima cursă este la 13.45, la ora 15.00 sunt în Bucureşti şi la ora 16.00 cel târziu voi fi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Am ajuns în Bucureşti cu cursa cu care am stabilit, mă aşteptau cu mandat de ducere, deşi nu a fost nici un fel de problemă, eu am consimţit şi m-am dus de bună-voie şi nesilit de nimeni acolo”,a declarat Ioan Oltean,vineri,într-o conferinţă de presă.
Transformat din suspect în inculpat în 10 minute
Ioan Oltean spune că de la calitatea de suspect în dosar şi până la transformarea în învinuit a fost doar un pas. Un pas care a durat doar 10 minute, fără însă care procurorii să îi prezinte alte probe suplimentare care să stea la baza noii încadrări juridice.
„A urmat audierea mea de către procurorul de caz. Mi s-au adus la cunoştinţă faptele într-un proces verbal prin care luam act că am calitatea de suspect. Cuprindea cele două infracţiuni, cea de trafic de influenţă şi că aş fi luat suma de 600.000 de euro, şi cea de complicitate la abuz în serviciu pentru că aş fi influenţat membrii Comisiei ANRP, în sensul de a aproba un dosar ce cuprindea evaluarea unui teren la o sumă mult mai mare decât în realitate. Nu mi-au fost prezentate nici un fel de alte informaţii în respectivul proces verbal. La 10 minute după această prezentare, mi s-a prezentat un alt proces verbal spre semnare şi aducere la cunoştinţă, prin care eram transformat din suspect în inculpat, fără ca în prealabil să mi se fi prezentat vreo probă suplimentară sau elemente suplimentare care să conducă la transformarea mea din suspect în inculpat. S-a pus în mişcare urmărirea penală, iar a doua zi, în 27 noiembrie, s-a cerut deja Parlamentului ridicarea imunităţii şi pentru a putea fi reţinut şi arestat”, a mărturisit politicianul bistriţean.
Probe: Două declaraţii ale preotului Alexandrescu care se bat cap în cap
Totodată acesta a arătat şi ce probe au la dosar împotriva sa procurorii care se ocupă de acest dosar. Două denunţuri care vin din partea unei singure persoane. Este vorba de un preot din Chitila, Ioan Adrian Alexandrescu pe numele său, care a fost condamnat în 2012la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare, primită tot într-un dosar de retrocedări ANRP, după ce în 2011 el a fost înhăţat de procurori şi a stat chiar o vreme în arest preventiv. Preotul a intervenit la ANRP-ul condus de CrinţaDumitrean pentru a grăbi o despăgubire. În respectivul dosar nu apare însă nici un nume a vreunui personaj politic sau cu legături în lumea politică. După o vreme de stat în puşcărie, în aprilie 2014, popa Alexandrescu şi-a adus aminte subit că i-ar fi călcat în ograda bisericii din Chitila unde îşi păstorea enoriaşii Ioan Oltean şi că acesta ar fi primit ditamai sacul cu bani. Bani pe care popa nu i-a văzut niciodată „la faţă”.
Iată însă ce a relatat procurorilor preotul Alexandrescu în primul denunţ, data din 11.04.2014, menţiune care apare în volumul 2 din dosar la pagina 99, cu privire la Ioan Oltean:
„În una din seri, administratorul Toma Victor îl anunţase că în biroul său de la Parohia Chitila s-a iscat o ceartă între Remus Baciu, Rotaru Mihai, Diacomatu Sergiu şi Florin Cioară. După ce spiritele s-au liniştit «Au plecat cu toţii în momentul în care la poarta bisericii, cu o maşină de culoare neagră, nu-mi amintesc marca, a venit dl. dep. Oltean Ioan, s-a urcat în maşina ML Mercedes a d-lui Mihai Rotaru,timp în care şoferul lui Mihai Rotaru coboară din maşină cu un sac de culoare neagră în care am înţeles că era o sumă importantă de bani în euro.
Domnul dep. Ioan Oltean a plecat în mare viteză cu maşina»”.
La mai bine de un an şi jumătate de la primul denunţ, acelaşi preot dă o altă declaraţie în faţa procurorilor. De data aceasta, culmea, ştia că Oltean a venit cu maşina de serviciu , deşi nu a menţionat marca acesteia nici acum. Numărul persoanelor care se certau în biroul lui de la parohie nu mai era patru, ci doar două. Adică celelalte două s-au volatilizat. Dar în mod straniu, popa ţine minte un detaliu extrem de neînsemnat, şi anume culoarea şnurului cu care era legat sacul menajer în care erau cei 600.000 de euro. Această sumă, atenţie, a fost stabilită de Alexandrescu, prin deducţie, aşa cum a „dedus” şi moneda, adică euro, fiindcă acolo puteau fi lei, franci, dolar sau chiar hârtie igienică. În plus, în prima declaraţie, Alexandrescu susţine că Oltean, după ce a ajuns în curtea bisericii, a coborât din maşina sa şi a urcat în cea a lui Rotaru, timp în care şoferul lui Rotaru a coborât din maşină cu sacul negru, fără să spună ce a făcut cu el şi cui i l-a dat, în timp ce în a doua declaraţie, preotul susţine că sacul de bani i-a fost dat direct de Rotaru lui Oltean.
„Declar faptul că şi Ioan Oltean a venit o singură dată în curtea bisericii, cu autoturismul de serviciu, am observat că avea şofer, ocazie cu care Mihai Rotaru i-a înmânat o sumă de bani, din câte îmi aduc aminte, aproximativ 600.000 de euro. Acest fapt s-a întâmplat spre sfârşitul anului 2010 şi îmi aduc aminte că într-o seară, Mihai Rotaru a intrat la mine în birou, unde se mai afla şi Baciu Remus, având asupra sa o borsetă şi un sac menajer, de culoare neagră legat cu şnur galben. Atunci Mihai Rotaru a intrat nervos în birou şi a avut o discuţie aprinsă cu Remus Baciu. După această discuţie, aşa cum am arătat anterior, în curtea bisericii a venit Ioan Oltean, iar Rotaru a ieşit din birou, având asupra sa sacul menajer în care am dedus că era suma de 600 mii euro, i l-a înmânat lui Ioan Oltean, acesta din urmă a plecat, iar Mihai Rotaru s-a întors la birou.”, stă scris la pagina 397 din volumul 2 din dosar, în declaraţia lui Alexandrescu.
Interesant este că, cel care se certase cu Rotaru, adică Remus Baciu, a declarat în faţa procurorilor că Oltean nu a fost niciodată la biserica din Chitila.
„Pe Ioan Oltean nu l-am văzut niciodată la biserica din Chitila”, a declarat Baciu.
Sfârşitul lui 2010 sau primăvara lui 2010?
Nu se „pupă” nici perioada în care Oltean ar fi comis fapta, adică ar fi luat presupusa mită. Aşa cum se poate observa, preotul Alexandrescu în prima declaraţie nu precizează perioada, ci spune „într-una din seri”, în timp ce în a doua se precizează că e vorba de „sfârşitul anului 2010”.
Şi ca să fie noaptea minţii, procurorii spun altceva în referatul de arestare preventivă a Crinuţei Dumitrean (şi ea acuzată în acest dosar), şi anume că Mihai Rotaru i-ar fi dat cei 600.000 de euro lui Ioan Oltean „anterior datei de 17.06.2010”. Respectiva dată este cea în care pentru dosarul lui Mihai Rotaru a fost emis de către ANRP titlul de despăgubire nr. 8250.
Presupuneri de tip „flacăra mov”
Din acelaşi referat de arestare preventivă a Crinuţei Dumitrean întocmit de procurori, mai reies la iveală câteva aspecte demne de „cascadorii râsului” cu privire la modul în care Oltean ar fi influenţat acordarea de despăgubiri de către ANRP:
„(…) deputatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul și cu preşedinta A.N.R.P. Dumitrean Crinuţa Nicoleta și-a exercitat influența la aceasta din urmă şi astfel a obţinut pentru Rotaru Mihai urgentarea şi aprobarea despăgubirii.
(…) , doar traficul de influenţă exercitat la nivelul preşedintei A.N.R.P. Dumitrean Crinuţa Nicoleta nu ar fi avut aptitudinea să determine obţinerea folosului necuvenit pentru cesionar, deoarece decizia nu aparţinea în exclusivitate acesteia, ci despăgubirea putea fi obţinută numai prin votul, decizia, aprobarea tuturor celor 7 membrii. Aşa fiind, concluzia care rezultă este aceea că actele de abuz şi complicitate, la care s-a adăugat traficul de influenţă, au asigurat cesionarului – cumpărător de influenţă folosul necuvenit.
(…) Rotaru Mihai a depus cererea de soluţionare cu prioritate pe numele (…), cunoscând traseul rezolvării, iar traficul de influenţă realizat de Oltean Ioan la preşedinta ANRP pentru el, i–au asigurat o certitudine în plus că această modalitate de rezolvare, deplin cunoscută şi familiară, îi aduce profitul aşteptat”, arată procurorii în documentul citat, conform stiripesurse.ro.
În traducere liberă, Ioan Oltean, care avea relaţii cointeresate cu Crinuţa Dumitrean, a intervenit pe lângă aceasta, deşi, ghici ghicitoarea mea!, în comisia de acordare a despăgubirilor mai făceau parte încă 6 persoane. De nicăieri nu reiese faptul că Oltean a avut influenţă şi asupra celorlalţi 6 membri ai comisiei.
În plus, trebuie să ne aducem aminte de o declaraţie a unui martor din dosarul Alinei Bica, fosta şefă a DIICOT, şi ea membră în aceeaşi comisie care acorda despăgubiri, declaraţie în care se spunea că aceasta făcea presiuni asupra conducerii ANRPpentru convocarea unei şedinţe în care ar fi urmat să se rezolve anumite dosare. Martorul respectiv a povestit despre cum Alina Bica a făcut referire la o anumită Elena şi un Dorin.
Oltean: Nu cred în DNA!DNA dă dispoziție, Parlamentul aprobă!
Deputatul Ioan Oltean spune că este nevinovat şi se consideră o victimă a sistemului, în condiţiile în care spune el nu a comis niciuna din faptele de care este acuzat, iar probele împotriva sa sunt doar cele două declaraţii ale preotului Alexandrescu.Cu toate acestea susţine că nu îi este frică de ceea ce va urma deşi este convins că este „deja condamnat”.
„Nu am avut nici influenţă directă sau indirectă asupra celorlalţi membri ai comisiei ANRP, precum nu am avut nici influenţa asupra Crinei Dumitrean în vederea susţinerii dosarului respectiv. Sunt elemente care consacră nevinovăţia mea, din punctul meu de vedere, sunt elemente pe care procurorul de caz le susţine pentru a dovedi vinovăţia mea. Este vorba de cuvântul meu împotriva cuvântului preotului, este vorba de cuvântul meu împotriva cuvântului procurorului.
Nu sunt un om căruia îi e teamă, nu vă închipuiți că îmi e teamă de beciul domnesc, că îmi e teamă de cătușe, nu îmi e teamă decât de Dumnezeu în lumea asta, cu atât mai mult cu cât mă uit în ochii fiecărui om, nu mă simt vinovat de săvârșirea acestor fapte, niciodată nu am făcut nimic din ce se reține în sarcina mea. Sunt gata să mă duc să-mi ispășesc orice fel de pedeapsă, singurul lucru pe care îl vreau este ca pedeapsa să fie consecința unei fapte pe care eu am săvârșit-o. Am fost pur și simplu condamnat.Știu că sunt condamnat, mai mult decât își închipuie alții.M-a condamnat presa, m-a condamnat opinia publică, fără să cunoască realitatea, fără să am o dată posibilitatea de a mă apăra. Nu vreau să fac telejustiție, tot ce am de spus de acum înainte voi spune în fața procurorului și în fața justiției.
Mi se răstălmăcesc toate afirmaţiile pe care le fac eu, mi se pun în sarcină o mulțime de lucruri pe care nici măcar nu le-am visat vreodată, sunt condamnat într-un mod absolut nepermis. M-am obișnuit cu toate, sunt călit, sunt pregătit să suport orice fel de consecință, de la oprobiul public până la pedeapsă. Îmi exprim încrederea în justiția românească, nu cred în dreptatea celor de la DNA, nu cred în această instituție, cred însă în judecătorii români, oameni bine pregătiți, care vor judeca faptele și nu altceva. Sunt la dispoziția organelor de cercetare penală, nu m-am sustras și nu mă voi sustrage, sunt în măsură să recunosc ce am greșit, nu am avut gândul de a nega ce am făcut. Am fost un om politic responsabil, n-am făcut cât am vrut, n-am făcut nici ce am vrut, ci ce am putut. Locuitorilor județului îmi permit să le mulțumesc pentru modul cum s-au comportat față de mine. Nu îmi e ușor față de ei, față de familie, față de fiica mea, dar dacă e să suport, nu o tragedie, se pare că nu e termenul care exprimă ceea ce trăiesc eu, am puterea să o suport indiferent care vor fi greutățile.
În aceste zile mă pregătesc să îmi las toate lucrurile în regulă, acasă, soția, tot ce e pe acasă,mă pregătesc de «concediu».Fiica mea va veni acasă de sărbători.Opinia publică a fost atât de bine pregătită, este atât de inflamată și nu cred că un judecător va avea curajul să ia o altă decizie. Contează opinia publică. Veți vedea de miercuri încolo dacă am avut dreptate.
Mi se pare incorect și nedrept ce se întâmplă când nu ai săvârșit o faptă. Nu trebuie să fii nici avocat, nici om cu pregătire juridică pentru a vedea că nu există fapta.N-aș putea spune dacă am fost sau nu o miză pentru DNA, cert e că în 2013 am fost invitat la DNA tot într-o cauză de trafic de influență și până astăzi n-am mai fost chemat în acel dosar, că într-un alt dosar am fost transformat din martor în suspect. Nu vreau să fiu răuvoitor și să comentez, dar nu au existat elemente care să conducă la o calitate de învinuit sau suspect. Eu am crezut și cred în justiția independentă, când DNA a fost investită cu atâtea atribuții am crezut că ele pot fi exercitate corect. Cred într-o justiție corectă, iar cei care greșesc trebuie să plătească.
DNA trebuie să procedeze corect și conform legii, nu să facă spectacol. Nu cred că se impune ca un om care merge de bunăvoie la DNA să fie dus cu mandat, nu cred că un om care trebuie să meargă la DNA trebuie luat din circulație și dus cu mandat. Pot fi evitate astfel de lucruri. Nu cred că un om care a săvârșit o faptă acum 7-8 ani trebuie neapărat arestat, nu mai este un pericol social. Nu cred că arestarea se impune în foarte multe cauze atâta timp este deschis drumul urmăririi penale. Atâta timp cât mă prezint pentru a oferi orice fel de informație, nu cred că se impune arestarea a mea sau a altora, nu mă refer numai la cazul meu. Urmărirea penală se poate desfășura în libertate.Relația DNA cu Parlamentul este una de dispoziție: DNA dă dispoziție, Parlamentul aprobă. Nu așa trebuie să funcționeze, Parlamentul ar trebui să ia următoarea măsură: ori imunitatea să fie imunitate, ori să nu fie imunitate și lucrurile să curgă normal.
Nu e discursul unui om vinovat, ci discursul unui om care vede că merge pe un drum pe care nu trebuia să meargă.E clar, miercuri Camera o să-mi ridice imunitatea și miercuri sau joi voi fi arestat.Vă spun doar că nu îmi este teamă, e discursul unui om conștient că ispășește o pedeapsă care nu e meritată. Adică nu îmi e teamă de zurgălăii aceia de la mână, să fie lucrurile clare. Nu îmi e teamă de gratii. Nu văd cine ar fi cu asemenea interese să ajung eu acolo, nu vreau să fac speculații, spun doar că sunt în fața unei fapte pe care nu am săvârșit-o niciodată. Categoric, nu că nu vreau, nu am ce declarații să dau care să incrimineze pe alții”, a declarat Ioan Oltean la ultima sa conferinţă de presă.