Senatorii pregătesc o schimbare fundamentală în Codul penal, care urmăreşte să stopeze violenţa domestică.

Potrivit expunerii de motive din proiectul de act normativ, în perioada februarie-decembrie 2014 au fost sesizate peste 9.000 de acte de violență împotriva femeilor, iar majoritatea covârșitoare a cazurilor au rămas fără urmări legale.

„Din totalul sesizărilor de violențe, în doar 276 de cazuri au fost înregistrate condamnări. Acest fapt se datorează și retragerii plângerilor depuse de victime, care se află sub șantaj și amenințare”, se mai arată în expunerea de motive.

După ce aceste modificări ale Codului penal vor intra în vigoare, dacă femeia agresată depune plângere şi înregistrează 31 de zile de îngrijiri medicale, procuratura se autosesizează şi trece la arestarea agresorului, indiferent că femeia îşi retrage plângerea sau nu. Atunci, statul consideră că viaţa ei este pusă în pericol şi acţionează în numele victimei, iar agresorul riscă până la 7 ani închisoare pentru că pedeapsa se majorează dacă este implicat un membru al familiei.

Este vorba, până la urmă, de coerciţie. Atâta timp cât agresorul știe că nu este pedepsit, nu-i pasă, dar dacă ştie că riscă ani buni de închisoare, se gândeşte de două ori înainte de a comite acte de violenţă.

Plângerea inițială a victimei este esențială, este foarte important ca femeile agresate să depună plângere altfel nu le poate ajuta nimeni și vor rămâne în continuare victimele violenței domestice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.