A început procesul Linei Monica Crăciun, femeia care şi-a ucis trei prunci şi i-a ascuns în podul blocului! Cum a putut să ascundă sarcinile

662

În dosarul Linei Monica Crăciun, femeia din Bistriţa Bîrgăului acuzată că şi-ar fi ucis trei bebeluşi după ce i-a născut, a început judecata pe fond. În urma anchetei procurorilor s-a stabilit faptul că Lina Monica Crăciun a conceput cei trei copii cu acelaşi bărbat, cu care de a întreţinut relaţii sexuale timp de aproximativ 10 ani. Cei doi mai au împreună o fată, care în acest moment este crescută de tatăl Linei Monica Crăciun. În faţa anchetatorilor, cu toate că probele AND indicau altceva, femeia nu a recunoscut nici măcar o secundă faptul că ea este cea care a dat naştere celor trei copii, după care i-a ucis.

 

 

În rechizitoriul întocmit de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) se precizează că, în perioada 2004-2011, Lina Monica Crăciun a suprimat viaţa a trei nou născuţi, pe care i-a născut la termen şi neasistată medical, după care a ascuns cadavrele nou născuţilor în podul unui bloc dintr-o comună din judeţul Bistriţa-Năsăud unde au fost găsite întâmplător în cursul lunii martie 2017, în stare avansată de descompunere (scheletizate şi mumificate).

Cadavrele celor trei copii au fost descoperite, pe 9 martie 2017, de o femeie care locuieşte în acelaşi bloc cu tatăl Linei Monica Crăciun, în timp ce încerca să facă curăţenie în podul imobilului, împreună cu fiul său. La un moment dat, femeia a dat peste un sac din rafie acoperit de o grămadă de haine. Trăgând de haine, aceasta a găsit un  corp despre care iniţial a crezut că este al unui animal. Dar fiindcă podul nu era iluminat, şi-a trimis fiul să aducă o lanternă de la o vecină, care a venit şi ea acolo. Amândouă au văzut oroarea, cadavrul era al unui nou născut, nu al unui animal. Dar asta era doar primul şoc, deoarece, în momentul în care cele două femei au deschis şi sacul de rafie, aveau să constate că acolo se găseşte trupul unui alt bebeluş, învelit într-un material textil, care în final s-a dovedit a fi o bluziţă pentru nouă născuţi. Iar ambele cadavre erau în stare avansată de descompunere. Speriate, cele două femei au cerut ajutorul unei alte vecine, care între timp urcase şi ea în pod, a chemat poliţia.

 

Copii născuţi la termen, sarcini diferite

 

Ajunşi la faţa locului, oamenii legii au început verificările şi aveau să descopere încă un sac de rafie, în interiorul căreia era cadavrul unui al treilea bebeluş, învelit într-o geacă, şi acesta în stare avansată de descompunere. Printre obiectele de la faţa locului, criminaliştii au găsit şi obiecte de lenejerie intimă, o pereche de chiloţi de damă, respectiv două maiouri.

În urma necropsiei, legiştii au ajuns la concluzia că toţi cei trei copii nu prezentau urme de leziuni traumatice care le-ar fi putut provoca decesul înainte de naştere, în timpul naşterii sau imediat după, astfel încât au ajuns la concluzia că aceştia ar fi putut muri doar sufocaţi de mamă. Unul dintre copii se pare că ar fi decedat cu cel mult 10 ani în urmă, deci 2007, decesul celui de-al doilea  ar fi survenit se pare cu cel mult 8 ani înainte, iar cel de-al treilea era decedat de cel mult cinci ani, având ca referinţă anul 2017.

„Din analiza concluziilor formulate prin rapoartele de expertiză medico-legală de autopsie cu cele formulate prin rapoartele de expertiză medico-legală antropologică, rezultă că cei trei copii (care sunt fraţi între ei – a se vedea concluziile rezultate în urma expertizelor genetice efectuate în cauză) au fost născuţi la termen. De asemenea, având în vedere vechimea diferită a celor trei cadavre, rezultă că cei trei nou născuţi nu au fost rezultatul unei sarcini multiple (gemelare sau triple), aceştia fiind născuţi prin sarcini diferite”, arată procurorul care a instrumentat cazul în rechizitoriu.

După ce au fost descoperite cele trei cadavre de bebeluşi, anchetatorii au audiat toate persoanele care locuiesc în acel bloc, inclusiv pe Dionisiu Bugnari, tatăl Linei Monica Crăciun. Toţi la un loc au arătat că nu au observat ca în imobil să fi apărut vreodată femei necunoscute care să atragă atenţia şi niciunul nu putea bănui cine ar fi putut fi mama copiilor, în condiţiile în care nu văzuseră de-a lungul timpului nicio femeie care să fi născut şi ulterior să nu le mai fie văzuţi copiii. Culmea, toată lumea a simţit un „miros ciudat”, însă nimeni nu s-a gândit la o asemenea oroare, ci au pus pe seama sumedeniei de obiecte şi haine depozitate de ani de zile în pod.

S-a ajuns la concluzia că femeia care ar fi putut da naştere copiilor ar fi una corpolentă şi astfel ar fi putut masca cu uşurinţă o sarcină. Astfel, firele au dus la Lina Monica Crăciun, care corespundea profilului din acest punct de vedere. În plus, anchetatorii aveau să afle că Lina Monica avusese de-a lungul timpului relaţii cu mai mulţi bărbaţi. Faptul că tatăl acestei locuia în bloc, constituia un atuu în plus să treacă neobservată o eventuală folosinţă a podului la un moment dat de către aceasta, în condiţiile în care toţi locatarii aveau acces la spaţiul respectiv.

 

Comparaţii genetice între bebeluşi şi fiul cel mare al Linei

 

Anchetatorii trebuiau să facă o legătură clară între cele trei cadavre şi Lina Monica Crăciun, care însă era plecată în acele zile la muncă în Germania, împreună cu actualul ei soţ. Astfel, anchetatorii şi-au îndreptat ochii spre fiul cel mare al femeii, în vârstă de 21 de ani, pe care aceasta îl avea dintr-o relaţie anterioară cu un localnic. De la tânăr au fost prelevate probe biologice, care în urma expertizei ADN au fost comparate cu probele ADN provenite de la cei trei copii şi probe prelevate de pe bluziţa de nou născut, chiloţii de damă şi maiourile găsite în pod alături de cele trei cadavre şi pe care au fost identificate pete de sânge. În urma expertizei s-a stabilit că sângele identificat pe obiectele de îmbrăcăminte este de provenienţă umană şi aparţine unei persoane de sex feminin. Comparând cu probele prelevate de la fiul Linei Monica Crăciun, anchetatorii au găsit puncte comune, astfel încât au ajuns la concluzia că tânărul şi persoana de la care provenea sângele găsit pe obiectele de îmbrăcăminte sunt înrudite. De asemenea s-au făcut comparaţii între probele prelevate de la fiul Linei Monica cu probele prelevate de la cele trei cadavre de copii, şi în acest caz experţii ajungând la concluzia că indicele de probabilitate de înrudire este foarte mare.

 

Proba supremă: Lina

 

Proba supremă era însă compararea acestor probe cu profilul genetic al Linei Monica Crăciun În final, anchetatorii au reuşit să preleveze probe de sânge de la femeie şi au reuşit să le compare cu cele provenite de la copii. De asemenea, s-a făcut o comparaţie şi cu probele de sânge găsit pe obiectele de îmbrăcăminte. Rezultatele au fost concludente sută la sută. Sângele găsit pe obiectele de îmbrăcăminte provenea de la Lina Monica Crăciun, iar probabilitatea ca aceasta să fie mama copiilor găsiţi morţi era de asemenea extrem de mare.

Lina Monica Crăciun era mama celor trei bebeluşi găsiţi morţi în podul blocului din Bistriţa Bîrgăului.

„ (…) ţinând cont că prin cele două expertize au fost efectuate comparaţii ale profilelor genetice ale celor trei nou născuţi atât pe linie directă [cu profilul genetic al inculpatei Crăciun Lina Monica şi cu cel al persoanei de sex feminin notată URMooo8260 (n. r. – extras din petele de sânge de pe obiectele de îmbrăcăminte) – cele două profile fiind identice la markerii comuni], cât şi pe linie colaterală [cu profilul genetic al lui G.M.V, fiul biologic al inculpatei], rezultând în majoritate valori mari ale indicelui de probabilitate şi nefiind formulată nici concluzie de excludere, precum şi faptul că inculpata Crăciun Lina Monica nu are o soră geamănă monozigotă (n. r. – gemeni monozigoţi sunt gemenii identici, provenţi din acelaşi ovul, astfel că sunt identici şi din punct de vedere genetic), se pot fundamenta cu certitudine următoarele concluzii:

  1. Inculpata Crăciun Lina Monica este mama biologică a celor trei nou născuţi ale căror cadavre au fost găsit în data de 09.03.2017 în podul blocului (…) din com. Bistriţa Bîrgăului, jud. Bistriţa-Năsăud;
  2. Cei trei nou născuţi sunt fraţi între ei;
  3. M.V., fiul biologic al inculpatei, este frate vitreg (după mamă) al celor trei nou născuţi;
  4. Sângele şi celulele epiteliale care au fost identificate pe 4 obiecte de îmbrăcăminte (2 maiouri, o bluză de nou născut şi o pereche de chiloţi de damă) în care au fost învelite corpurile celor trei nou născuţi aparţin inculpateiCrăciun Lina Monica.

 

Viaţă agitată, presărată cu bărbaţi. 10 ani de relaţie cu tatăl bebeluşilor. Cei doi mai au o fată

 

Viaţa Linei Monica Crăciun a fost una tumultuoasă din perspectiva relaţiilor pe care le-a avut cu mai mulţi bărbaţi de-a lungul anilor. Astfel, în 1995 aceasta l-a cunoscut pe Vasile Griga, cel care doi ani mai târziu avea să devină tatăl primului ei copil. Lina, pe atunci în vârstă de 20 ani, şi-a dat seama că este însărcinată abia în a doua lună de sarcină, iar când i-a spus iubitului despre asta, acesta a negat că el ar fi tatăl, fiindcă nu-şi dorea copilul. Nimeni nu a ştiut de sarcină, nici măcar părinţii ei, până când a născut. Şi când a fost dusă la spital, Lina spusese că are o problemă la rinichi. Familia avea să afle însă a doua zi că rinichii nu constituiau nici problemă pentru Lina, ci că aceasta născuse un băiat. La scurt timp, tatăl copilului a luat-o de nevastă, însă mariajul lor nu avea să dureze mai mult de un an, astfel că cei doi divorţează în 1998. Imediat după divorţ, Lina începe o relaţie cu un bărbat care putea să-i fie tată, ţinând cont de diferenţa de vârstă dintre cei doi. Bărbatul, Vasile Condrea, avea 54 de ani şi era prieten de familie cu părinţii Linei, numai că era „niţel” însurat şi cu copii.  Este mai mult decât evident că relaţia a fost una ascunsă de cei doi, însă oamenii din sat au observat-o şi au început să bârfească. Astfel a aflat mama Linei, în faţa căreia aceasta recunoaşte. În primii ani de relaţie, Lina Rămâne însărcinată cu Condrea însă ia decizia să avorteze. În 2002, rămâne din nou însărcinată , dar de data aceasta se decide să păstreze copilul. Condrea află de sarcină cu doar două luni înainte ca Lina să nască. Bineînţeles că bărbatul s-a codit să recunoască copilul, însă îi lasă femeii o rază de speranţă spunându-i că îi va plăti pensie alimentară dacă se va dovedi că este al lui. În august 2003, Lina a născut o fată şi şi de această dată nimeni nu ştiuse că a fost însărcinată.

Condrea nu şi-a recunoscut copila, fiindcă, susţinea el, în perioada în care a fost concepută fetiţa, el nu ar fi întreţinut relaţii sexuale cu Lina şi, mai mult, aceasta ar mai fi avut relaţii intime cu un alt bărbat, Dumitru Zăgrean. Tatăl Linei avea să afle cine este tatăl fetiţei abia după 5-6 ani.

În faţa anchetatorilor, Lina Monica Crăciun a declarat că relaţia dintre ea şi Condrea s-a oprit aici, cu excepţia faptului că acesta o mai ajuta din când în când cu bani pentru fetiţă. Realitatea era însă alta, cele declarate de femeie fiind contrazise chiar de Vasile Condrea. Acesta le-a spus procurorilor că relaţia intimă dintre el şi Lina a continuat până prin 2007 – 2008. În 2012, Lina Monica Crăciun l-a dat în judecată pe Condrea pentru stabilirea paternităţii fiicei sale şi a câştigat, fiind demonstrat prin testul de paternitate că el este tatăl fetei. În cererea de chemare în judecată, Lina a precizat că relaţia ei cu Condrea a durat mai bine de 10 ani şi a încetat în totalitate cu puţin timp înainte de a introduce acţiunea în instanţă.

Drept urmare, anchetatorii au vrut să afle dacă nu cumva bărbatul era chiar tatăl celor trei nou născuţi găsiţi morţi în podul blocului din Bistriţa Bîrgăului, astfel că au prelevat probe biologice de la acesta. În urma expertizei s-a concluzionat că Vasile Condrea era tatăl biologic ale celor trei copii găsiţi morţi.

Se pare că nu doarGriga, Condrea şi Zăgrean i-au sucit Linei capul, ci mai apare un al patrulea. În 2007-2008, Lina în cunoaşte pe un anume Ioan Orban cu care are o relaţie până în 2012. De fapt până în 2012 e mult spus, ţinând cont că între 2008 – 2009, bărbatul a fost plecat la muncă în Spania, iar în 2009 – 2010 a plecat Lina la muncă în Italia. În aceeaşi perioadă, femeia moşteneşte un apartament de la o bătrână din Bistriţa Bîrgăului pe care o îngrijise, apartament situat într-un bloc în vecinătatea celui în care locuiau părinţii ei. În 2012, Lina îl cunoaşte pe cel care avea să îi devină patru ani mai târziu oficial soţ, Sabin Constantin Crăciun, cu care are o fetiţă, născută în ianuarie 2017.

De la Ioan Orban şi de la Sabin Crăciun, anchetatorii au prelevat de asemenea probe biologice, dar s-a dovedit că niciunul dintre cei doi nu erau taţii biologici al vreunuia dintre nou născuţii găsiţi morţi în podul blocului.

 

Dona sânge să-şi ascundă sarcinile

 

Continuând verificările cu privire la existenţa unor înscrisuri din care să reiasă că în afara celor trei sarcini duse la bun sfârşit, Lina Monica Crăciun ar mai fi putut să fi avut şi altele, anchetatorii au cerut relaţii la maternităţile din Bistriţa, inclusiv la Sanovil, dar şi la cea din Năsăud. Nu au găsit nimic relevant, în afara faptului că femeia fusese însărcinată şi în 2016, însă a pierdut copilul în primul trimestru de sarcină. Pe de altă parte, anchetatorii nu au putu obţine date de dinainte de 2005, respectiv pentru perioada 1997 – 2005, din cauză că foile de observaţie nu au mai fost păstrate, documentele fiind ieşite din termenul de arhivare, astfel că au fost distruse. Au aflat însă că, în perioada 2002 – 2016, Lina a fost un donator de sânge fidel. Anchetatorii concluzionează astfel că donând sânge, Lina a fost capabilă să îşi ascundă eventualele sarcini, în condiţiile în care, deşi ar fi fost obligată să raporteze aceasta, ea nu a făcut-o. în registrele Centrului de Transfuzii, Lina figurează cu 3.4 donări de sânge pe an. Întrebaţi medicii de acolo dacă nu s-ar fi putu depista în urma analizelor o eventuală sarcină, aceştia au declarat că analizele care se efectuează la Centru nu conţin markerii care să indice acest aspect, ci doar grupele de sânge, RH-ul, hemograma şi pentru detectarea unor eventuale boli transmisibile. În rest, totul se bazează pe declaraţii pe propria răspundere. Anchetatorii află totuşi că Lina a donat sânge chiar însărcinată fiind, consultând istoricul donărilor. Astfel, în aprilie 2003, Lina a donat sânge deşi era însărcinată în patru luni cu fiica lui Condrea, pe care avea să o nască în luna august. Iar medicii nu i-au depistat sarcina.

„Aşadar, cu prilejul acestei donări de sânge, inculpata, deşi însărcinată, nu a dat declaraţii reale, ascunzând faptul că este însărcinată, fiind ajutată şi de constituţia ei corpolentă. În aceste condiţii, şi cu prilejul sarcinilor cu cei trei nou născuţi, inculpata ar fi putut cu uşurinţă masca sarcina fără a-i fi depistată”, arată procurorii.

LĂSAȚI UN MESAJ