Municipalitatea este multumita de "caldura" oferita la locul de munca prin intermediul angajatilor din sectorul „Spatii verzi” din cadrul Primariei municipiului Bistrita. Atmosfera placuta a costat, însa, destul de mult administratia locala. Considerând ca nu are rost sa cheltuiasca mii de euro în încercarea de a repara vechea centrala termica ce deservea serele orasului, autoritatile locale au ales o masura europeana – achizitionarea a doua centrale termice noi. Costul acestora este de peste 232.000 lei. Numai ca acestea nu prea tin de cald.

Zilele sunt reci si mohorâte, spatiile verzi si parcurile sunt înca pustii. Flori pot fi vazute doar la florariile din oras sau la colt de strada, în mâinile florareselor. Acestea însa sunt singurele flori care mai bucura privirile, pentru ca renumitele sere ale Primariei Bistrita nu mai comercializeaza asa ceva de când si ultima florarie a fost închisa. Motivul care a stat la baza închiderii unitatii de profil este retrocedarea cladirii, în care aceasta functiona, fostului proprietar.

Reamenajare cu… polietilena

Serele sunt acum în curs reamenajare pe vechiul amplasament. Din cauza timpului nefavorabil, si în special a furtunilor care au loc vara, în urma carora acoperisurile din sticla se sparg destul de des, provocând daune însemnate, specialistii au considerat ta o schimbare. Aceasta consta în înlocuirea ochiurilor de sticla a serelor cu un învelis de folie de polietilena, care ar produce, totodata, si un efect termic. Acest fapt ar conferi câteva grade în plus fata de sticla obisnuita, spun specialistii. Toate aceste schimbari, au costat pâna municipalitatea circa 24.000 de euro. Pentru ca edilii nu sunt însa prea siguri ca investitia este una profitabila au preferat sa faca investitii doar pentru una dintre cele sase sere care se afla în administrarea primariei.

În acest sens, viceprimarul municipiului Bistrita, Cornel Iliesi, a declarat ca sera cu pereti din polietilena dublu strat cu perna de aer la mijloc, este controlata prin intermediul unui computer. În functie de presiunea dintre cele doua folii, un compresor asigura o perna de aer care mentine temperatura interioara constanta fata de media normala din exterior. Viceprimarul estimeaza, în acest caz, ca pierderile de caldura vor fi cu mult mai mici decât în cazul serelor din sticla, iar costurile de întretinere si exploatare vor scadea si ele, pentru ca în cel mai scurt timp sa fie recuperata investitia.

În acest an se vor mai solicita Consiliului local alocarea de noi fonduri pentru achizitionarea materialelor necesare altor doua sere, sustine Iliesi.

Economii pe sanatatea angajatilor

O suma frumusica de bani s-a investit si pentru înlocuirea vechilor centrale termice, care asigurau pâna nu demult caldura în sere. Modernizarea s-a facut, bineînteles, tot cu sume alocate din bugetul local. Lucrarile au început în toamna lui 2007 si au fost finalizate foarte repede, în luna noiembrie a anului trecut, sectorul spatii verzi fiind racordat la noua centrala termica.

Cazanele ce asigura încalzirea la sectorul spatii verzi deservesc si Sectia drumuri si poduri a Primariei Bistrita, dar comanda centralei se da de la sera de flori. Si aici apare o mare problema. Pe inventar exista sase sere care functioneaza în toata perioada anului, fiecare dintre acestea fiind încalzita în functie de temperatura de afara. Daca în interiroul serelor se înregistreaza peste 15 grade Celsius, centrala trece automat pe „off”. Drept urmare, caloriferele se racesc si la sectia de asfaltare, iar angajatii de acolo sufera de frig. În plus, chiar si atunci când functioneaza, centralele nu ofera angajatilor Sectiei de Drumuri un confort termic sporit, având în vedere temperatura fixata.

Investitia pentru cele doua cazane se ridica la peste 232 000 lei. Potrivit viceprimarului Iliesi, tocmai datorita acestei investitii au fost facute economii la plata gazului metan, cheltuielile din luna noimebrie 2007 fiind cu circa 30% mai mici comparativ cu aceeasi perioada din 2006. Numai ca viceprimarul nu spune nimic de disconfortul angajatilor sectiei de drumuri a primariei, care iarna aceasta au cam suferit de frig. Si asta în conditiile în care temperaturile de afara nu au fost deosebit de scazute.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.