Circa trei milioane lei a cheltuit anul acesta Consiliul Judeţean pentru plata unor contracte oferite prin atribuire directă. Multe dintre aceste contracte atribuite de administraţia judeţeană au ca obiectiv întocmirea de documentaţii. Printre firmele care au beneficiat de astfel de contracte, regăsim nume ale abonatelor la banii publici din Bistriţa-Năsăud.

 

Atribuirea unor contracte fără licitaţie publică este o metodă des practicată de instituţiile statului, în condiţiile în care valoarea acestora nu trece de 100.000 de euro. Prin urmare, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud nu face excepţie de la regulă.

 

Început de an timid: s-au împărţit circa 140.000 lei

La finele lunii ianuarie administraţia judeţeană a apelat la metoda atribuirii directe pentru două contracte. Unul dintre acestea se referă la elaborarea documentaţiei cadastrale pentru înscrierea în Cartea Funciara a drumului judeţean DJ 172 D, Mureşenii Bârgăului – Colibiţa – Bistriţa Bârgăului – Prundu Bârgăului – Josenii Bârgăului – Ilva Mică – Poiana Ilvei – Măgura Ilvei – Ilva Mare – Lunca Ilvei – lim. jud. Suceava. Contractul, în valoare de 89.775lei, a fost atribuit unei firme din Târgovişte – SC Ramboll South East Europe S.R.L, nimeni alta decât fosta BLOM ROMANIA SRL.

Un al doilea contract a fost atribuit la scurt timp unei firme din Cluj-Napoca, SC MEGAVOX PROIECT SRL, care a primit de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud 54.000 lei. Obiectul contractului a fost asigurarea de servicii de proiectare şi asistenţă tehnică din partea proiectantului, inclusiv verificarea tehnică a proiectării pentru obiectivul „Concept de amenajare, funcţionare şi revitalizare a unor spaţii interioare şi curţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

 

Pentru reabilitarea Muzeului Judeţean-3 contracte

În luna următoare, alte contracte au fost împărţite de administraţia judeţeană. Astfel, un alt contract legat de reabilitarea şi modernizarea Muzeului Judeţean este cel cu privire la asigurarea de servicii de informare şi publicitate pentru proiectul “ Concept de amenajare, funcţionare şi revitalizare a unor spaţii interioare şi curţii”muzeului. Valoarea acestuia a fost de 16.000 lei, bani care au intrat în conturile SC Business Concept SRL din Cluj-Napoca, firmă care a primit acest contract.

Un alt contract care are legătură cu Muzeul Judeţean este cel cu privire la serviciile de auditare a proiectului „Concept de amenajare, funcţionare şi revitalizare a unor spaţii interioare şi curţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud”, şi a fost atribuit Cabinetului Individual Mischian Augustin contra sumei de 7.950 lei.

Pentru servicii de consultanţă pentru implementarea proiectului „Concept de amenajare, funcţionare şi revitalizare a unor spaţii interioare şi curţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud, CJ BN a atribuit direct contractul unei firme din Cluj-Napoca – SC LongWay SRL. Valoarea contractului este de 27.300 lei.

 

Actualizare de proiect

Tot în februarie a primit un contract de la CJ BN şi firma clujeană SC Utilitas SRL, nume des întâlnit pe listele administraţiilor locale din Bistriţa-Năsăud atunci când vine vorba de întocmirea unor documentaţii. De data aceasta, firma din Cluj Napoca a primit un contract în valoare de 57.964 lei pentru actualizarea proiectului nr. 331/2011 Reabilitare şi restaurarea castelului din Posmuş, faza DALI.

Firma din Cluj Napoca este deţinută deSzabo Balint Gyorgy, tatăl fostului ministru al Culturii (noiembrie-decembrie 2014)CsillaHegedus.

Utilitas SRL este specializată în cercetare și proiectare în reabilitarea patrimoniului construit şi s-a ocupat de peste 300 de proiecte de restaurare, consolidări și intervenții de urgență în întreaga țară, având în palmares și câteva dintre castelele nobililor maghiari din Transilvania.

Încă din anul 2012, UtilitasSRL a început să pună mâna pe diverse contracte și în Bistrița-Năsăud, toate vizând Biserica Evanghelică, aflată de câțiva ani buni în reabilitare.Sumele au fost obținute fie prin atribuire directă, fie cu ajutorul unei licitații publice. Astfel, potrivit declarației de interese din 2014 a ministruluiCsillaHegedus, Utilitas a obţinut, în perioada 2012-2014, 12 contracte încheiate cu diverse instituții ale statului sau cu fundații care au în posesie clădiri istorice.

Trei dintre aceste contracte au fost încheiate cu Primăria Bistrița, vizate fiind proiectarea și documentația necesare pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice, toate aceste contracte au fost atribuite direct.

În anul 2012, Utilitas CCPDRPC a pus mâna pe un contract în valoare de 60.000 de lei cu Primăria Bistrița, încredințarea făcându-se în baza unei cercetări de piață. Un an mai târziu, în 2013, prin cumpărare directă, firma tatălui noului ministru mai pune mâna pe un contract în valoare de 124.000 de lei. În 2014, în una februarie, cu doar o lună înainte ca CsillaHegedus să fie numită secretar de stat în Ministerul Culturii, Utilitas CSPDRPC mai obține un contract tot prin cumpărare directă în valoare de 45.000 de lei.

Toate aceste contracte presupun prestări servicii de asistență tehnică și de proiectare.Din declarația de interese a noului ministru lipsește însă un contract încheiat la începutul anului 2013. Este vorba despre o licitație la care firma lui Szabo Balint Gyorgy a participat alături de Creativ Group, o altă societate comercială specializată în restaurarea monumentelor istorice și abonată la fondurile Primăriei Bistrița. Valoarea contractului este de 2,3 milioane de lei.

SC Utilitas SRL s-a ocupat şi de întocmirea proiectului de reabilitare şi modernizare a castelului de la Posmuş, pentru care a primit 399.925 lei, fără TVA, pe vremea când la conducerea Consiliului Judeţean se afla Liviu Rusu.

 

Peste 300.000 lei, în martie

În luna martie, şirul contractelor atribuite direct a continuat. Primul din această lună este unul consistent ca valoare, de 127.884,45 lei, şi a fost atribuit unei firme din Bucureşti – SC Louis Berger SRL – în vederea elaborării studiului de fezabilitate, a cererii de finanţare şi a caietului de sarcini pentru construirea unei Staţii de Tratare Mecanico-Biologică (TMB), în cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Tărpiu.

În aceeaşi lună a fot atribuit şi contractul pentru servicii de proiectare pentru „REABILITARE şi MODERNIZARE CINEMATOGRAF DACIA” (includerea Salii B, adâncirea scenei Sălii A, reconsiderarea spaţiilor şi dotărilor conexe la noua situaţie). Firma care a pus mâna pe acest contract în valoare de 68.098 lei, este SC Arhi-Struct SRL din Bistriţa.

Un alt contract, în valoare de 90.000 lei a fost atribuit unei firme cu nume binecunoscut în domeniul proiectării, SC Drumex SRL din Cluj, un alt colaborator cu vechime al administraţiilor locale din Bistriţa-Năsăud. Firma clujeană a avut misiunea de a întocmi proiectul tehnic pentru obiectivul „Rekilometrare, revizuire şi actualizare DALI pe DJ 172 D”.

 

În aprilie, două contracte

În aprilie doar două contracte au fost împărţite de CJ BN. Astfel, SC Green Oven SRL a primit un contract în valoare de 25.152 leipentru servicii de întreţinere, asigurare din punct de vedere tehnic a funcţionării şi actualizării panoului luminos cu Led-uri A.T.O.P. situat în faţa Palatului Administrativ.

Ce de-al doilea, în valoare de 60.000 lei, a fost atribuit firmei bistriţene SC Sepia Print SRL, pentru servicii de comunicare şi publicitate prin mijloace mass-media.

(Va urma)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.