Iată în ce conditii pot primi românii bani de la stat

270

Se pare că românii șomeri care decid să se angajeze și se află în evidența agențiilor de ocupare a forței de muncă, pot primi o anumită sumă de la stat ca primă de angajare.

Obținerea acestei prime mai implică și alte condiții. Un șomer poate primi mai multe prime de la stat, dar acesta nu le poate cere simultan, deoarece unele nu se cumulează cu altele, potrivit Avocat.net.

Prevăzute în Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, vorbim așadar, despre prima de activare, primele de mobilitate (de încadrare și de instalare), prima de relocare, dar și de unele sume de bani pe care le pot primi absolvenții de școli și facultăți.

Cea mai importantă condiție pentru a intra în posesia acestor bani este ca persoanele dornice, să fie înregistrate ca șomeri la agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă.

Printre aceste prime se regăsește și prima de activare de 500 de lei.

„Șomerii înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 lei, neimpozabilă”, potrivit legii.

Prima se primește o singură dată și nu se va cumula cu prima de instalare și de încadrare. Cei interesați pot depunde documentele în termen de 30 de zile de la data angajării.

Documente necesare:

-cerere-tip

-copie după contractul cu angajatorul

-un angajament special

-declarație pe propria răspundere

Totodată, persoanele care se angajează la o distanță mai mare de 15 km față de reședință, pot primi o primă de mobilitate care poate ajunge la 55 de lei pe zi(0,5 lei/km)și se acordă pe o perioadă de 1 an.

1 COMENTARIU

 1. Va spun eu cum :
  1/. Sa nu muncesti niciodata nimic si sa ceri „hajutoare ” cu mana-ntinsa la primarie ;
  2/. Sa nu contribui la fondul de pensii , somaj si fondul social cu nimic sau aproape deloc ;
  3/. Sa fi pensionar cu pensie de ra.hat ( potrivit muncii pe care ai prestat-o indelungul timpului ) si sa ceri bilete de tratament si odihna prin Casele de pensii , unde platesti doar cu 50% din cuantumul pensiei ;
  4/. Sa dormi prin boscheti si sa ceri locuinte sociale „moca ” ;
  5/. Desi ai parinti cu situatie materiala, tu sa nu „treci pe tine ” absolut nimic si sa nu figurezi in Registrele agricole cu nimic , casa, proprietatile , mobilele sau imobilele sa le lasi pe „stramosi”…
  6/. Cand esti chemat sa mergi sa prestezi oarece munca in folosul comunitatii, sa mergi imediat la medicul de familie si sa ceri „scutiri” … ca te doare fix in … „invers”… si ca daca muncesti ceva… crapi
  si cate si mai cate alte metode …

LĂSAȚI UN MESAJ