După ce s-a pensionat, fostul director al LDP SA, Andrei Rusu, a fost dat afară pur şi simplu din Consiliul de Administraţie al firmei pe care a condus-o începând cu 2012, deşi nimic nu era contrar legii. Locul său în CA a fost luat de ginerele prefectului Ioan Ţintean – Mircea Andrei Vieriu, adus în firmă chiar de Andrei Rusu în ianuarie anul acesta, pe funcţia de director tehnic.

Coincidenţă sau nu, „execuţia” lui Andrei Rusu vine imediat după ce acesta a fost numit în Biroul Politic Judeţean al noului PNL Bistriţa-Năsăud.

 

Goana după un loc călduţ prin adunările generale ale acţionarilorsau în consiliile de administraţie în companii subordonate unor instituţii ale statului a fost şi este una extrem de mare şi care a generat patimi, mai ales de ordin politic, fiindcă este cunoscut faptul că în general cei care au ajuns în astfel de foruri de conducere au fost foarte bine remuneraţi. Iar din remuneraţiile încasate au mai cotizat şi pe la partidele din care fac parte. Evident, locurile din AGA sau CA-uri nu sunt pentru orice membru de partid, ci sunt rezervate celor fideli puteri. Modelul se aplică şi în Bistriţa-Năsăud, fiindcă o dată cam la patru ani, după finalizarea alegerilor locale, începe bătălia pentru numirea în diverse comisii, AGA sau CA-uri care aduc venituri. E drept nu foarte mari, fiindcă discutăm totuşi de Bistriţa-Năsăud, dar suficient de bune pentru unii care pupă sutana celor aflaţi la butoane.

 

Luna trecută, conducerea SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA (LDP SA), firmă al cărui acţionar unic este Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, s-a schimbat. Andrei Rusu, care a ocupat din 2012 funcţia de director general al LDP SA, s-a pensionat, locul său fiind luat de directorul economic al societăţii, Lucian Cherecheş.De altfel, Cherecheş a mai deţinut funcţia de director general al firmei din subordinea Consiliului Judeţean şi după pensionarea lui Liviu Ciupe.

Cât timp a fost director general, Andrei Rusu a fost, bineînţeles şi membru în Consiliul de Administraţie al SC LDP SA, calitate pe care a avut-o încă circa trei săptămâni după pensionare. După acest interval de timp, fostul şef al LDP SA şi-a pierdut calitatea de membru, deşi legea i-ar fi permis în condiţiile în care nu ar fi cumulat pensia cu îndemnizaţia care i s-ar fi cuvenit din respectiva poziţie. Schimbarea componenţei Consiliului de Administraţie a LDP SA s-a suprapus peste un alt eveniment, unul politic, care se pare că nu a convenit conducerii CJ BN, potrivit surselor noastre. Este vorba de numirea lui Andrei Rusu ca membru al Biroului Politic Judeţean al noului PNL Bistriţa-Năsăud.

Surse ale Gazetei de Bistriţa susţin că Andrei Rusu a fost intens curtat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud Dorin Popescu, acesta din urmă făcând echipă comună cu Călin Popescu Tăriceanu în momentul în care fost prim-ministru a anunţat formarea unui nou partid de sorginte liberală – Partidul Liberal Reformator. La cooptarea de membri pentru PLR a pus umărul şi prefectul Ioan Ţintean care până să primească funcţia de reprezentant al Guvernului în teritoriu a condus destinele PNL Bistriţa-Năsăud. Pe lângă efortul de a aduce membri, în special primari ai PNL, în partidul al cărui şef se dorea Tăriceanu, Ţintean a dus muncă de lămurire şi cu Andrei Rusu. Dacă prefectul a avut putere de convingere asupra primarilor liberali, nu mai puţin de 9 la număr, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Andrei Rusu, acesta refuzând categoric plecarea din partidul Brătienilor.

Refuzul, dar mai ales faptul că a ajuns şi în structurile de conducere ale noului PNL, respectiv în Biroul Politic Judeţean, se pare că l-au costat pe fostul director al LDP SA.

 

Pe 20 februarie, Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) s-a întrunit în şedinţa ordinară, în cadrul căreia s-a decis revocarea din funcţia de membru a lui Andrei Rusu din Consiliul de Administraţie al LDP SA şi înlocuirea acestui cu Mircea Andrei Vieriu, noul director tehnic al firmei din subordinea Consiliului Judeţean.

Inginer constructor de meserie, Mircea Andrei Vieriu a fost angajat, în perioada iunie 2009 – februarie 2013, la una din firmele binecunoscute din Bistriţa-Năsăud – SC CML.RO, ca şef punct de lucru.

Din februarie 2013 şi până la venirea sa în LDP SA, Mircea Andrei Vieriu a fost angajatul unei firme din Aleşd, judeţul Bihor – H&H Gebruder Haider SRL – ce aparţine unui cetăţean austriac, HubertHaider. Funcţia deţinută de Vieru, potrivit CV-ului său a fost cea de „manager pe România”.

Dacă ne uităm pe bilanţurile contabile din 2013 ale SC LDP SA şi SC H&H Gebruder Haider SRL, mişcarea făcută de Vieru, în sensul renunţării la funcţia deţinută în cadrul firmei din Bihor şi venirea sa la Bistriţa, pare una misterioasă, având în vedere diferenţele.

Astfel, SC LDP SA a avut în 2013 o cifră de afaceri de 20.804.820 lei, în timp ce H&H Gebruder Haider SRL a avut un rulaj mult mai mare, de aproape 36 de milioane lei. De asemenea, profitul LDP SA a fost incomparabil mai mic decât cel al firmei bihorene: 37.730 lei(LDP SA, firmă cu 119 de angajaţi) – 769.945 lei (H&H Gebruder Haider SRL, firmă cu 31 de angajaţi).

Misterul pare să se dezlege dacă ţinem cont de faptul că, pe lângă profesionalismul de care ar da dovadă, după cum susţin sursele Gazetei de Bistriţa, Mircea Andrei Vieriu este nimeni altul decât ginerele prefectului Ioan Ţintean care alături de şeful de la Consiliul Judeţean ţin strâns în mâini frâiele judeţului Bistriţa-Năsăud şi din 2012 încoace şi-au pus oamenii de încredere în funcţii cheie, oameni care răspund comenzilor fără să crâcnească.

Ioan Ţintean a ajuns în funcţia de prefect folosindu-se de trambulina pusă la dispoziţie de PNL, în 2012, pe când liberalii erau în relaţii de mare amor politic cu PSD. Ideea de a ajunge prefect i-a surâs atât de tare lui Ţintean, încât a renunţat să mai candideze la un mandat de parlamentar, dar şi la funcţia de conducere a organizaţiei judeţene a PNL Bistriţa-Năsăud.

După ce a pus mâna pe funcţie, Ioan Ţintean a avut grijă să le asigure şi copiilor posturi călduţe. Astfel, fiica lui Ţintean, Camelia Vieriu, a primit un post călduţ în cadrul Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bistriţa-Năsăud. Cât despre fiul prefectului de Bistriţa-Năsăud – Titus Ţintean – acesta stă şi mai bine, acesta reuşind să prindă un post de secretar economic la Ambasada României din Buenos Aires. Însă până să ajungă acolo, Titus Ţintean a fost consilierul preşedintelui CJ Cluj Horea Uioreanu, şi mai apoi consilier în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.După ce postul său de la MDRAP a dispărut din organigramă, Ţintean jr. nu a vrut să se întoarcă de la Bucureşti şi a dat în noiembrie 2013 un concurs pentru un post la Ministerul Economiei, condus de un alt liberal la acea vreme, Daniel Chiţoiu. Titus Ţintean a absolvit cursurile Institutului Diplomatic Român, pregătire care i-a permis, se pare, să intre pe lista celor care urmau să ocupe postul de secretar economic la departamentul de relaţii externe al Ministerului Economiei.

mircea andrei vieruIoan_Tintean.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.