Fuji s-a reprofilat! S-a pus pe importat fructe exotice

1781

Ion Istrate, cunoscut sub numele de Fuji, a bifat anul acesta doi ani de libertate, timp în care și-a pus ordine în viață, a făcut un copil și s-a reprofilat. Acesta a renunțat la afacerile cu alimentația publică și s-a apucat de importuri. Ion Istrate importă fructe exotice tocmai din Mexic.

 

Ion Istrate, unul dintre cei mai cunoscuți interlopi din Bistrița, este liber deja de doi ani. Acesta a petrecut după gratii, cumulat, aproape 5 ani din cei 7 și jumătate din condamnare.

Deși a fost condamnat pentru o singură infracțiune, acesta a fost asociat în ultimele decenii cu tot felul de nereguli, de la proxenetism și până la droguri. Acestea nu au fost însă niciodată dovedite.

În vara anului 2011, Ion Istrate era ridicat din fața blocului în care locuia și dus în arest. Acesta fusese condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare pentru comiterea infracțiunii de complicitate la omor calificat în forma tentativei.

În 2006, acesta ar fi plătit mai mulți bărbați să-l agreseze pe Paul Pop, zis Paul Blondu, într-un local de pe strada 1 Decembrie. Îmbrăcați în negru, cu măști pe față și înarmați cu topoare și bâte, indivizii au dat buzna în local și l-au lovit cu sălbăticie câteva minute bune pe Paul Pop.

Paul Blondu a fost lovit cu un topor în cap și și-a pierdut cunoștința. Acesta a fost salvat de un fost client al localului, care i-a acordat primul ajutor până la sosirea medicilor.

Totul ar fi pornit de la mai multe înțelegeri între Paul Pop și Ion Istrate, care desfășuraseră mai multe afaceri împreună.

Atacatorii au primit 2000 de euro pentru a-l trimite pe Paul Blondu într-un scaun cu rotile. Și atacatorii, care sunt din sudul țării, au ajuns după gratii, fiind acuzați de tentativă de omor.

firma-fuji

Eliberat, dar cu afacerile pe butuci

Fuji a fost eliberat în 2014, însă ce a găsit acasă nu i-a picat tocmai bine. Înainte să ajungă după gratii, Ion Istrate era obișnuit să trăiască în lux. Chiar înainte să fie încarcerat, acesta a făcut nuntă cu iubita sa, în care a investit zeci de mii de euro.

Acesta deținea un Mercedes nou-nouț, o clădire în centrul istoric și un restaurant. În perioada în care s-a aflat după gratii, de afaceri s-a ocupat soția sa Florina.
Între timp, aceasta a abandonat restaurantul „La Taifas”, care oferea mâncare tradițională din Republica Moldova, și și-a îndreptat atenția asupra zonei de cosmetică.

Chiar când Ion Istrate începea să se bucure de libertate, SC Tivoli SRL, înfiinţată în 2005, intra în insolvenţă. Se pare că problemele au apărut încă din 2012, la un an după ce Fuji a fost încarcerat. ANAF începea atunci să organizeze licitaţii pentru bunurile din interior. Instituţia scotea la licitaţie jumătate din aparatura din bucătărie, precum şi un colţar din piele şi o centrală termică, pentru care cerea 7.000 de lei.

Pentru anul 2013, SC Tivoli SRL raporta o cifră de afaceri de 232.000 de lei, profit 0, pierderi de peste 100.000 de lei şi datorii totale de peste un milion de lei. În 2012, cifra de afaceri a restaurantului ajungea la 30.000 de lei, pierderile la aproape 200.000 de lei, profitul era 0, iar datoriile deja se apropiau de un milion de lei. SC ELARENAL SRL, firma cu ajutorul căreia masca afacerile ilegale cu anumiţi lideri politici, a fost radiată în 2012, cu pierderi de 154.000 de lei şi cu datorii de aproape 500.000 de lei. Ion Istrate mai avea pe numele său o firmă care se ocupa cu închirierea şi leasingul cu autoturisme şi autovehicule, SC Fuji Automobile SRL. Aceasta a fost radiată în aceeaşi perioadă. În 2011, SC Fuji Automobile SRL, înregistra datorii de aproape 300.000 de lei şi profit 0.

Soția sa Florina face bani buni din cosmetică, aceasta dând tonul în oraș la tatuajele semi-permanente de sprâncene. Un astfel de tatuaj costă peste 600 de lei, iar de cerere nu pare să ducă lipsă Florina Istrate.

Între timp, aceasta a dat naștere unei fetițe, însă a stopat activitatea la salonul pe care-l deține doar pentru câteva luni. Florina Istrate își desfășoară activitatea sub umbrela unui PFA și nu a firmelor soțului său.

fuji-in-mexic

De la alimentație publică, la import de fructe exotice

Ulterior, Fuji a vândut restaurantul și s-a reprofilat. Demersurile au fost începute în anul 2015 și au debutat cu mai multe vizite în…Mexic. Asta pentru că, Ion Istrate s-a băgat pe import de fructe exotice.

Ion Istrate și-a dus inclusiv soția în vizită în Mexic. Acolo a vizitat mai multe unități de ambalare și conservare a bananelor. Afacerile se pare că încă nu au debutat, fiind în faza de pregătire. Inițial, Ion Istrate s-a asociat cu un cetățean de origine mexicană, mutat în Bistrița.

Firma sub umbrela căreia se desfășoară aceste activități comerciale se numește SAMEXICO ROMÂNIA SRL și are sediul social pe strada Bistricioarei, acolo unde funcționează și salonul Florinei Istrate.

Societatea comercială a fost înființată în anul 2015, având ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al fructelor și legumelor. Deocamdată, firma este cu 0 cifră de afaceri, înregistrând deja pierderi de 7.600 de lei și datorii care trec de 220.800 de lei.

SAMEXICO ROMÂNIA SRL a fost pusă pe picioare de Ion Istrate și Ramirez Trigos Sergio Antonio, un cetățean de origine mexicană, care, se pare, are reședința în municipiul Bistrița.

La doar câteva luni de la înființare, s-a schimbat acționariatul societății comerciale. În acte, locul lui Ion Istrate este luat de Mihai Balogh, un tânăr de 27 de ani din Bistrița.

Anul acesta, chiar în luna ianuarie, în ecuație a mai intrat un cetățean străin. Este vorba despre Quinonez Salazar Edgar Antonio, originar din Mexic. Deși oficial, Ion Istrate s-a retras din acest business înainte de a începe activitatea, se pare că acesta încă este implicat în această afacere promițătoare.

SAMEXICO SRL România este companie soră cu Global Imports One, aflată în Mexic. Aceasta deține depozite în România, Marea Britanie, Belgia și Mexic. Societatea comercială oferă servicii de import-export, distribuție, dar și depozitarea produselor.

Printre produsele pe care le importă se numără bananele, avocado, ananas, mango și lime. Cu toate acestea, informațiile despre activitatea companiei pe teritoriul României sunt limitate. Site-ul românesc al societății comerciale nu oferă detalii despre unde se află depozitele acesteia, dar nici despre eventuale lanțuri de magazine sau supermarketuri unde s-ar găsi fructele importate de SAMEXICO România.

Andreea Moldovan

Loading...

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ