Frigiderul comunitar este o soluție viabilă pentru a hrăni sărmanii municipiului. Este opinia vicepreședintelui PNL Bistrița-Năsăud, Doris Moldovan.
Aceasta spune că s-a interesat de logistica necesară, iar la începutul anului 2016 voi înainta proiectul către autoritățile municipale.

„Ideea mi-a venit în momentul în care am citit o știre în care se spunea că o persoană din Arabia Saudită și-a pus în fața propriei case un firigder pentru a ajuta comunitatea, pe cei care nu își permit să își cumpere mâncare. După aceea această idee a fost preluată de Spania unde a avut succes și ulterior am văzut că și în România, la București, Direcția Generală de Asistență Socială a pus în practică un asftel de frigider. Datele statistice la noi nu sunt prea frumoase, în domeniul acesta, deși suntem o țară bogată, 500 de mii de oameni nu au ce mânca, iar tot statistic vorbind 5 milioane de tone de mâncare, asta înseamnă 100 kg/cap de locuitor, sunt aruncate la gunoi. Ideea de frigider comunitar a venit tocmai în ideea de a sprijini pe cei care nu își permit să își cumpere mâncare și totodată, de-a recicla mâncarea, de-a nu o arunca. Eu cred încă în omenie, bunătate, spirit civic, iar acest frigider comunitar, este de fapt oglinda comunității în care trăim și sunt convinsă că și la Bistrița va avea succes”, a declarat vicepreședinte PNL Bistrița-Năsăud, Doris Moldovan.

Pe 1 octombrie, pe strada Foişorului din Capitală a fost instalat primul frigider comunitar din Bucureşti. „Luaţi ceea ce aveţi nevoie! Puneţi în frigiderul comunitar produsele alimentare care vă prisosesc!”, este afişul lipit pe frigider.

Scopul este acela de a-i ajuta pe oamenii săraci ale căror posibilităţi financiare le limitează accesul la hrană. În acelaşi timp, este şi o metodă pentru a „recicla” mâncarea pe care bucureştenii nu o mai folosesc, scrie b365.ro.

În frigiderul comunitar nu poate fi pus însă orice. Există şi un set de reguli: Nu se pot pun alimente perisabile precum peşte crud, carne crudă, mâncare gătită sau ouă. De asemenea, produsele alimentare care se adaugă în frigider trebuie să fie în termen de valabilitate.

Acest tip de abordare a problematicii risipei de hrană și a redistribuirii hranei, care unora le prisosește, către cei care au nevoie de ea, a apărut în anul 2014, în Arabia Saudită, unde o persoană privată a amplasat un frigider în fața propriei case, pentru ca vecinii să poată lua de acolo surplusul de hrană, iar oamenii nevoiași să nu mai fie nevoiți să recurgă la cerșit.
Acest gest a fost popularizat pe rețelele sociale, fiind preluat în Spania, sub numele de „frigiderul solidarității”. S-au raliat fenomenului social nu doar persoanele particulare, ci și restaurantele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.