În mijlocul verii, fostul pugilist Ovidiu Cherecheș a fost eliberat din Penitenciarul Bistrița, unde era încarcerat după o condamnare cu executare de mai bine de doi ani și jumătate, pentru acces ilegal la un sistem informatic și lovire. Asta după ce l-a bătut pe un polițist și i-a distrus telefonul mobil, în 2017. Deși Ovidiu Cherecheș a scăpat de gratii, acesta nu a scăpat și de procesele cu polițistul pe care l-a agresat. După ce și-a primit despăgubirile stabilite de instanță, polițistul a cerut anul trecut și dobânda actualizată în euro pentru acestea.

Luna trecută, fostul campion la box Ovidiu Cherecheș a scăpat de gratii, fiind eliberat din închisoare după ce și-a ispășit parte din pedeapsa la care a fost condamnat la finalul anului 2022.

„În baza art. 587 Cod procedură penală, admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul COC deţinut în Penitenciarul Bistriţa în executarea pedepsei de 2 ani şi 7 luni închisoare, aplicată prin SP nr. 37/F/01.11.2022 a Tribunalului Bistrița-Năsăud, în baza căreia a fost emis mandatul de executare nr. 48/2022. Dispune liberarea condiţionată a numitului COC . În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”, a decis Judecătoria Bistrița luna trecută.

Acesta a fost condamnat pentru acces ilegal la un sistem informatic și lovire, după ce a agresat un polițist și i-a distrus un telefon mobil în care avea mai multe clipuri video compromițătoare.

Deși în prima fază Tribunalul Bistrița-Năsăud i-a dat o condamnare cu suspendare de 2 ani și 7 luni. La Curtea de Apel Cluj, însă, unde a ajuns dosarul, judecătorii n-au mai fost atât de îngăduitori și l-au condamnat pe Cherecheș la 2 ani și 7 luni de închisoare cu executare.

Cherecheș a fost încarcerat la Penitenciarul Bistrița, transferat apoi la Penitenciarul Constanța Poarta Albă. În septembrie 2023, acesta a revenit în Penitenciarul Bistrița, unde a executat restul pedepsei.

Polițistul a deschis în 2023 un nou proces!

Deși condamnarea lui Cherecheș a venit în 2022, seria de procese nu s-a încheiat aici. La finalul anului 2023, polițistul pe care l-a agresat a deschis un nou proces, prin care cere dobânzile actualizate în euro, la despăgubirile pe care le primise deja de la fostul campion la box.

Curtea de Apel Cluj stabilise ca polițistul să primească 40.000 de euro, valoarea stabilită de Tribunalul Bistrița-Năsăud fiind practic dublată. La această sumă s-au adăugat și cheltuieli de judecată în valoare de 11.300 de lei și cheltuieli judiciar în valoare de 3.300 de lei.

Dosarul se judecă la Judecătoria Bistrița și are deja 4 termene de judecată, împlinindu-se imediat un an de când este pe masa judecătorilor. Practic, în urma executării silite pentru ca polițistul să intre în posesia despăgubirilor stabilite de instanță, în loc să se calculeze dobânda la moneda în valută, respectiv la euro, s-a calculat suma transformată în lei, rezultând astfel un cuantum al dobânzii mult mai mic.

De la ce a pornit totul

Incidentul pentru care a fost trimis în judecată Ovidiu Ciprian Cherecheș s-a petrecut în toamna anului 2017. Tatăl polițistului l-a prins în apropierea casei pe notarul Adrian Bria făcându-și de cap cu o prostituată. Supărat că l-a întrerupt și l-a alungat de acolo, notarul l-a amenințat pe bătrân că îl agață de gard.

Cum bătrânul a rămas ferm pe poziții, notarul a fost nevoit să plece. Nu s-a dus însă departe, ci la doar circa 100 metri mai încolo, pe un teren viran ce aparține unui vecin de-al polițistului.

Între timp a ajuns acasă și polițistul, care a aflat ce s-a întâmplat și a constatat că Bria se află tot pe terenul vecinului său. A început să îl supravegheze pe notar cu un binoclu, însă acesta a observat că este urmărit, iar cei doi au început să se certe. Polițistul a început să îl filmeze pe Bria, amenințând că imaginile compromițătoare vor ajunge pe rețelele de socializare.

La fața locului l-a chemat însă pe Cherecheș, care a intrat în curtea polițistului și l-a lovit pe acesta, cauzându-i o fractură de maxilar. În urma rănilor cauzate, polițistul a stat în spital peste 55 de zile și a suferit și o intervenție chirurgicală.

După ce l-a pocnit și l-a doborât la pământ pe polițist, Cherecheș i-a luat acestuia telefonul și s-a dus spre mașina lui Bria, a urcat, după care notarul, aflat la volan, a plecat de la fața locului. După ce au parcurs circa 50 metri și au șters înregistrarea compromițătoare, Cherecheș a aruncat telefonul pe geam. Informaticienii Parchetului au reușit să recupereze însă înregistrarea video, care a ajuns probă în dosar.

Câteva ore mai târziu, Cherecheș s-a întors la locuința polițistului, el spune pentru a-și cere scuze și a se împăca cu el. Polițistul era deja la spital, sportivul fiind întâmpinat de soția acestuia, care a ajuns și ea să fie amenințată de Cherecheș. Sportivul însă s-a conformat și a părăsit curtea casei polițistului.

Tribunalul Bistrița-Năsăud a ținut cont la stabilirea pedepsei de faptul că Cherecheș ar fi „participat la activități sportive, primind numeroase distincții, are o familie și este încadrat în muncă, iar după comiterea infracțiunilor a regretat acțiune violentă pe care a avut-o față de persoana vătămată”.

Cu puțin timp ca dosarul să ajungă pe masa judecătorilor clujeni, însă Cherecheș a mai fost implicat într-un incident violent, în care s-a bătut cu un alt antrenor de sport de contact și fost consilier municipal, Ionel Burduhos. Totul s-a petrecut într-un club administrat de soția pugilistului, unde acesta asigura ordinea și paza.

Ovidiu Cherecheș a fost reținut atunci pentru 24 de ore, pentru încăierare și „disturbarea ordinii și liniștii publice”. Dacă pentru Ionel Burduhos incidentul nu a avut repercusiuni atât de grave, se pare că incidentul a contat în ochii judecătorului de la Cluj, care a hotărât ca pedeapsa să fie ispășită după gratii.

„Este relevantă împrejurarea că în timpul judecării acestui dosar de către Curtea de Apel, inculpatul a mai fost implicat în săvârșirea a două infracțiuni cu violență (în luna august și la 6.11.2022) pentru care i s-au întocmit dosare penale, ceea ce dovedește din partea acestuia o agresivitate ieșită din comun și folosirea forței ca un mod de viață.

Practicarea boxului și calitățile sale de sportiv profesionist trebuiau să primească valențe și să fie valorificate în cadrul competițiilor la care a participat și nicidecum de către Tribunal cu ocazia individualizării modului de executare a pedepsei, unde trebuiau să prevaleze condițiile, mijloacele de comitere a infracțiunilor și consecințele acestora în speța de față”, și-a justificat hotărârea Curtea de Apel Cluj.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.