Fost ministru, trimis în judecată de DNA, pentru abuz în servicu şi obţinere de foloase necuvenite

99

Fostul ministru al Telecomunicaţiilor Valerian Vreme a fost trimis în judecată sub control judiciar, miercuri, de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi obţinere de foloase necuvenite. Dosarul va fi judecat de magistraţii de la Înalta Curte de Csaţie şi Justiţie.

 

Potrivit procurorilor, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei informației, cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, a încheiat, fără organizarea unei licitații publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni și 13 zile, cu opțiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în școli.
Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent.
De menționat este faptul că D.Con-Net AG a achiziționat licențele respective la prețul de 2.612.805 euro. Ulterior, în același context, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a achitat către D.Con-Net AG suma totală de 13.904.599 Euro.
Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea D.Con-Net AG„, precizează anchetatorii.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor imobile ce aparțin fostului ministru Vreme.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ