Timp de două zile, locuitorii comunei Şanţ s-au putut bucura, de prima ediţie a unui eveniment special dedicat acestei vechi localităţi. Dacă prima zi a fost dedicată celor mai tineri săteni, duminică a venit rândul cărţilor şi a dansului şi portului popular. Au fost finanţate două cărţi dedicate Şanţului – Repere monografice şi culturale , respectiv un volum dedicat teatrului nescris din Şanţ, fenomen unic în cadrul artei dramatice.   La eveniment a vorbit primarul comunei, Ioan Szabo, scriitorul Dumitru Muntean şi preşedintele CJ BN, Radu Moldovan.  Ioan Szabo a precizat că cele două volume vin să întregească zestrea spirituală a acestei comune.

„Această carte „Repere monografice interbelice”, am scris-o , am realizat-o, mai precis gândindu-mă că aş avea prilejul să aduc în faţa cititorilor, o filă din istoria Şanţului şi anume perioada din 1935 – 1938. Ffiind alcătuită dintr-un număr de lucrări rezultate în urma certetărilor echipei monografice a lui Dimitrie Gusti. Aş vrea să specific că cel care mi-a dat într-un fel imboldul pentru a realiza această carte, aprobând iniţiativa mea într-un fel, la modul spiritual, a fost un fiu devotat al comunei, domnul Constantin Iugan şi un altul, proaspăt primar al comunei, Ioan  Szabo, cu care am  avut o discuţie lungă anul trecut în octombrie, hotărând să lucrez la aceste două cărţi, căruia i s-a părut o iniţiativă deosebită”, a declarat scriitorul, Dumitru Muntean.

„Am emoţii foarte mari pentru că am trăit aceste două cărţi, le-am citit, le-am răsfoit, şi mi-am dat seama ce valoare poartă aceste două cărţi, în a duce mai departe istoria acestei comune. În primul rând doresc să îi mulţumesc domnului Dumitru Munteanu, pentru că îşi iubeşte poate că mai mult decât noi aceste meleaguri frumoase, această localitatea de munte, această aşezare binecuvântată de Dumnezeu.  Doresc să îi mulţumesc domnului Iugan, domnului doctor Anca Leon, domnului părinte Grapini Ioan. Doresc să vă mulţumesc dumneavoastră şi zic ca Dumnezeu să vă binecuvinteze,  şi vreau să vă citesc un scurt text, din Repere monografice interbelice. Descrierea aşezării satului Şanţ, înghesuit pe Valea Someşului, la poalele muntelui Ineu, cu case înşirate de-a lungul drumului ţării, care duce spre Moldova, sau urcate sus pe dealurile din jur. Unele case mari sau altele mici, de un anumit fel şi înfăţişare, aceasta este descrierea comunei Şanţ în anul 1935”, a adăugat Ioan Szabo, primarul comunei Şanţ.

„Aş vrea să îl felicit în mod special pe domnul primar şi pe colegii dânsului din Primărie şi din Consiliul Local, care l-au sprijinit pentru asemenea eveniment. Aseară, în jur de ora 00.00, neavând somn, citind presa, am văzut relatările colegilor noştrii din presă despre prima seară, despre focurile de artificii, şi de asemenea şi comentariile pozitive şi mai ales, era cineva acolo care îşi exprima dorinţa şi adresa rugămintea domnului primar să nu fie aceasta singura ediţie şi să devină o tradiţie.  Eu cred că aşa aţi gândit, şi de abia suntem la prima ediţie, văd că şi scena e făcută trainică, să rămână, nu e făcută provizorie să fie desfăcută, şi sunt convins că atât cât bunul Dumne4zeu e va ajuta şi vom fi sănătoşi vom găsi soluţii ca din puţinul care este să se facă activităţi care să vă mai descreţească frunţile. Eu cred că vă doriţi să auziţi altceva de la mine şi o să o fac, politica e un lucru, unii spun că bun, alţii rău, eu vă spun că cineva trebuie să o facă şi pe aceasta şi toate deciziile importante pentru noi se iau la nivel politic,chiar dacă eu sunt dintr-un partid, domnul Szabo a fost din alt partid,  aveam obligaţia să găsim soluţii de comunicare pentru a putea rezolva problemele dumneavoastră. În momentul de faţă dacă nu mă înşel, săptămâna viitoare, o să se finalizeze licitaţia pentru o lucrare pe care o aşteptaţi de foarte mult timp. În comuna Şanţ, se vor construi 23 km de reţea de alimentare cu apă, două staţii de tratare a apei, două staţii de captare, după rezervoare, în valoare de 2 milioane de euro şi de asemenea 23 km de reţea de canalizare în valoare de aproximativ 3,2 milioane euro„, aprecizat Radu Moldovan, preşedintele CJ BN.

Miercuri, 17 septembrie, preşedintele Radu Moldovan îşi va sărbători ziua de naştere, astfel că a avut parte de o surpriză,  primarul Ioan Szabo şi întreaga asistenţă prezentă la scenă i-au cântat „La mulţi ani !” după care Ioan Szabo a adăugat că prieteniile nu sunt pe culori.

„Vreau să vă mai spun, prieteniile nu sunt după culori, se fac între oameni şi în politică este nevoie de oameni, de aceea vă mulţumesc foarte mult că aţi fost alături de mine de fiecare dată când am venit la judeţ şi v-am cerut sprijinul”, a mai adăugat primarul Ioan Szabo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.