Elevii bistriteni primesc cornuri de „Succes” de la Gorj
Patronul firmei, apropiat al PDL

Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a stabilit un nou furnizor al produselor de panificatie in scoli, dupa ce licitatia desfasurata in vara anului trecut a fost contestata de una dintre firmele participante.
Noul furnizor este SC Succes Nic Com SRL din judetul Gorj, care a inlaturat in urma contestatiilor pe cele doua firma declarate câstigatoare initial – SC Gama SRL si SC Auto Valmar SRL, ambele din judetul Bistrita-Nasaud. Patronul firmei gorjene este un apropiat al PDL.

Dupa ce in toamna anului trecut licitatia pentru furnizarea produselor de panificatie pentru prescolarii si elevii din invatamântul gimnazial din judetul Bistrita-Nasaud a fost câstigata de doua firme bistritene, SC Gama SRL si SC Auto Valmar SRL, recent Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a intors foaia si a desemnat o alta firma pentru aceste serviciu, drept câstigatoare. Este vorba de o societate din judetul Gorj, SC Succes Nic Com SRL, care apartine omului de afaceri Nicolae Sarcina.
Este foarte adevarat ca, desemnarea noului furnizor al cornurilor pentru elevii bistriteni s-a petrecut dupa ce la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) au fost depuse o serie de contestatii din partea firmei gorjene, dar si din partea celor doua firme bistritene care au câstigat initial licitatiile in judet.
Firma gorjeana va lua ceea ce a mai ramas din contractul initial, valoarea actuala fiind de 699.028 lei, fara TVA

Licitatia pentru cornuri, contestata de firma gorjeana

O prima contestatie care a ajuns pe masa CNSC a fost intocmita de firma gorjeana la nici o luna de la desemnarea atribuirea contractelor, mai precis in luna septembrie 2011. Firma din Gorj a fost nemultumita de faptul ca a pierdut licitatiile pe cele cinci loturi pentru furnizarea cornurilor pentru elevii din judetul Bistrita-Nasaud. Motivul pentru care SC Succes Nic Com SRL a fost eliminata, potrivit contestatiei, dat fiind faptul ca oferta depusa la licitatie se referea la „corn scolar cu zahar”, in timp ce autoritatea contractanta cerea doar corn simplu, in continutul caruia zaharul sa nu fie regasit ca ingredient. Insa, acest aspect putea fi remediat, cu atât mai mult cu cât era o problema de ordin tehnic, care nu ar fi dus la modificarea ofertei de pret depusa de SC Succes Nic Com SRL, sustin contestatarii.
CNSC le da dreptate si dispune autoritatii contractante, in speta Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, sa anuleze Raportul procedurii si toate actele subsecvente si sa reia procedura de atribuire prin reevaluarea ofertelor depuse de catre SC Succes Nic Com SRL, care de altfel erau si cele mai avantajoase, pe toate cele cinci loturile, din punct de vedere economic.

Gama si Auto Valmar spun ca pretul de la Gorj este nerealist

De cealalta parte, cele doua firme bistritene – SC Gama SRL si SC Auto Valmar SRL – nu au stat nici ele cu mâinile in sân, astfel ca la inceputul acestui an au depus câte o contestatie la acelasi CNSC. Potrivit contestatiilor, conducerile celor doua firme bistritene sustin ca ofertele inaintate de firma din Gorj nu sunt tocmai in regula, acestea fiind mult sub procentul legal admis din valoarea contractului, respectiv sub 85% din valoarea estimata a contractului.
„Or, pretul ofertat de operatorul economic SC Succes Nic Com SRL este astfel:
–    Pentru Lotul 1, pretul ofertat este de 0,17 lei/buc fata de un pret unitar estimat de 0,31 lei/buc, iar pretul total ofertat este de 432.393,3 lei (…) fata de o valoare estimata de 788.491,9 lei.
–    Pentru Lotul 2, pretul unitar este de 0,19 lei/buc fata de un pret unitar estimat de 0,31 lei/buc, iar pretul total ofertat este de 210.019,35 lei (…) fata de o valoare estimata de 342.663,2 lei.
Rezulta asadar, faptul ca pretul ofertei câstigatoare reprezinta un pret aparent neobisnuit de scazut, fiind de numai 54,83%din pretul unitar/valoarea estimata a contractului pentru Lotul 1 (cu 30,17 procente sub pragul de 85% stabilit de art. 202, alin. 1¹ din OUG nr. 34/2006) si de numai 61,29% din pretul unitar/valoarea estimata a contractului pentru Lotul 2 (cu 23,71 procente sub pragul de 85% stabilit de art. 202, alin. 1¹ din OUG nr. 34/2006)”, se precizeaza in contestatia SC Auto Valmar SRL, care a fost desemnata initial câstigatoare pentru loturile 1 si 2 din judetul Bistrita-Nasaud.
Situatia este aproximativ identica si in cazul SC Gama SRL, care a fost desemnata initial drept câstigatoare a licitatiilor pentru loturile 3, 4 si 5. Astfel, pentru Lotul 3, firma gorjeana a avansat un pret unitar de 0,19 lei/buc fata de pretul estimat de 0,31 lei/buc, pretul total ofertat fiind de 199.661,3 lei, fata de valoarea estimata de 325.763,2 lei. Pentru Lotul 4, Succes Nic Com SRL a oferit un pret unitar de 0,20 lei/buc si un pret total de 228.967 lei fata de valoarea estimata de 354.899,2 lei, iar pentru Lotul 5 a oferit 0,20 lei/buc si un pret total de 130.201,2 lei fata de valoarea estimata de 201.811,9 lei. Si in aceste cazuri preturile ofertate au fost sub pragul de 85% stabilit de lege, potrivit contestatiei SC Gama SRL.
In concluzie, preturile ofertate de SC Succes Nic Com SRL, potrivit documentelor depuse la CNSC, au fost nerealiste.
Cu toate acestea, contestatiile depuse de SC Gama SRL si SC Auto Valmar SRL au fost respinse ca nefondate.
Culmea ironiei este faptul ca ambele firme bistritene au fost favoritele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud in ultimii ani in ceea ce priveste furnizarea produselor de panificatie pentru elevii din judet. Acum insa au avut ghinion.

Sarcina, abonat la banii statului

SC Succes Nic Com SRL, apartine omului de afaceri Nicolae Sarcina, care potrivit presei locale gorjene este cel mai bogat din judet, având o avere estimata de Forbes la circa 40 de milioane de euro. Potrivit acelorasi surse, Sarcina este in ultimii ani un abonat al contractelor pe banii statului, fiind un apropiat al PDL.
Insa Sarcina nu a dat inapoi de-a lungul anilor sa dea mâna cu anumiti oameni politici care ar fi putu sa ii aduca un beneficiu si contracte cu statul. Se pare ca el ar fi debutat in afaceri in perioada guvernarii CDR (1996 – 2000), fiind promovat de ministrul Justitiei din acea perioada, Valeriu Stoica, ce avea sa ajunga in 2007 membru al PDL. In 2001, dupa ce PSD a venit la putere, Sarcina a devenit un apropiat al Danei Nastase, sotia fostului premier social-democrat. Dupa 2004, odata cu accederea la putere a Partidului Democrat, prin Alianta DA, omul de afaceri gorjean a fost ajutat in promovarea afacerilor sale de liderul democrat Ionel Mantog, prin intermediul liderului sindicalistilor minieri din judetul Gorj, Marin Condescu.
Si fiindca detine doua fabrici de pâine, una in Târgu Jiu si una in Turda, potrivit presei gorjene, Nicolae Sarcina a obtinut anul trecut un contract pentru furnizare de cornuri pentru prescolarii si elevii din clasele I – VIII si in judetul Hunedoara, care a avut o valoare de circa 2,4 milioane lei.
De asemenea, in ianuarie 2011, firma lui Nicolae Sarcina a obtinut un contract de furnizare de pâine pentru detinuti, pe o perioada de doua luni, cu Penitenciarul Târgu Jiu, prin negociere fara anunt de participare, in valoare de 29.682 lei. Potrivit presei locale, ca sa motiveze tipul procedurii, conducerea puscariei a invocat o „situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute”. In luna aprilie, obtine un nou contract de distributie de pâine, in suma de 227.362 lei.

Insa omul de afaceri gorjean nu este specializat doar in produse de panificatie pe care sa le livreze unitatilor statului. Potrivit Scandal de Gorj, Sarcina a livrat anul trecut lemne de foc Inspectoratului de Politie Timis, in urma unui contract semnat cu aceasta institutie, in valoare de peste 117.000 lei. Contracte similare a avut si cu inspectoratele din judetele Dolj (80.690 lei) si Hunedoara (53.000 lei), dar si Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (32962 lei). Firma lui Sarcina, Succes Nic Com SRL, a livrat lemne de foc si Companiei Nationale Posta Româna SA, pentru subunitatile din judetele Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara, valoarea contractului fiind de 314.280,4 lei. Contractul a fost atribuit prin negociere fara anunt de participare pe sase luni.
Incepând din 2004, Nicolae Sarcina a obtinut contracte grase si de la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) pentru care a inchiriat masini folosite drept taxi de catre angajatii companiei statului. Spre exemplu, numai anul trecut firma lui Sarcina a câstigat peste 1,4 milioane lei dintr-un asemenea contract.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.