Elevii din ciclul prima şi gimnazial, precum şi preşcolarii din Bistriţa-Năsăud mai au de aşteptat se pare până să primească laptele, cornul şi fructele, alimente acordate prin program guvernamental. În primul rând pentru că autorităţile statului nu au implementat o hotărâre de guvern aprobată în septembrie anul acesta – Programul pentru şcoli al României în perioada 2017-2023, iar al doilea motiv constaă în faptul că administraţia judeţeană nu a reuşit să atribuie până acum contractele de furnizare pentru lapte şi corn, în timp ce licitaţia pentru contractul pentru furnizarea de fructe încă nu a fost fost lansată.

Într-un comunicat remis Gazeta de Bistriţa, Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud anunţă că, la data de 13 decembrie 2017, în judeţul Bistriţa-Năsăud nu este implementată Hotărârea de Guvern nr. 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2017-2018 stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2017-2018 din următoarele motive:

       1. Nu a fost emisă documentaţia standardizată de atribuire a contractelor/acordurilor cadru de furnizare a fructelor, legumelor şi produselor lactate aşa cum este prevăzut la art.7 alin.(8) – În aplicarea prevederilor alin. (4), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice vor emite un ordin comun privind aprobarea documentaţiei standardizate de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru de furnizare a fructelor, legumelor şi produselor lactate în cadrul Programului pentru şcoli al României, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri”;

          2. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud se află în procedură de achiziţie după cum urmează:

          – produse lactate – datorită faptului că unul din ofertanţi s-a retras iar celălalt a fost declarat neconform s-a anulat licitaţia pe data de 5 octombrie ac., urmând să fie publicată pe SEAP o nouă procedură de achiziţie;

          – produse de panificaţie – licitaţia a fost contestată şi este suspendată, se aşteaptă  rezoluţia de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor;

          – fructe procedura de achiziţie urmează să fie publicată pe SEAP.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a scos la licitaţie ambele contracte în ultima săptămână a lunii iulie şi este dispus să cheltuiască aproximativ 11 milioane lei. Faţă de anii trecuţi a apărut însă o schimbare în ceea ce priveşte durata contractelor. Acestea vor fi valabile timp de doi ani, nu un an cât a fost până acum.

Pentru contractul aferent distribuţiei de lapte pe care îl vor primi zilnic elevii din învăţământul primar şi gimnazial, dar şi preşcolarii, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud este dispus să cheltuiască între 7.102.306 lei fără TVA şi 7.378.743 lei fără TVA.

Conform caietului de sarcini, firma care va câştiga contractul va trebui să furnizeze lapte UHT, precum şi produse din lapte fermentat care conţin cel puţin 90% din greutate lapte tratat termic: iaurt simplu, lapte bătut, sana sau chefir.

„Se pot furniza produse derivate/echivalente ale laptelui, dar numai în limita a 50% din produsul de bază, iar greutatea se va stabili în funcţie de normele emise de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale pentru echivalarea greutăţii lor cu greutatea STAS de 200 ml/unitate”, se mai precizează în caietul de sarcini.

Conform aceluiaşi document, transportul şi distribuţia vor fi asigurate zilnic, bisăptămânal sau săptămânal în şcoli şi grădiniţe.

Ca şi la licitaţia care a fost organizată anul trecut, şi de data aceasta în caietul de sarcini este specificat că vor beneficia de acest produs doar elevii care frecventează cursurile.

În total, conform caietului de sarcini de laptele care va fi distribuit de firma care va fi declarată câştigătoare, vor beneficia 33.753 de elevi şi preşcolari din Bistriţa-Năsăud, mai puţin cu 112 faţă de anul şcolar trecut, când autorităţile bistriţene au numărat 33.865 de elevi.

Licitaţia a fost împărţită în cinci loturi. Astfel pentru lotul Bistriţa, cu circa 14.000 elevi, CJ BN a estimat un contract în valoare de maxim 3.064.693 lei. Pentru lotul 2 Sîngeorz Băi, cu peste 5.730 de elevi, suma maximă estimată a contractului subsecvent este de aproape 1.253.000 lei, lotul 3 Beclean (circa 4.970 elevi) – circa 1.088.000 lei, lotul 4 Năsăud (cca. 5680 elevi) – peste 1,24 milioane lei, iar lotul 5 Teaca-Lechinţa (cca. 3.350 elevi) – aproximativ 732.000 lei.

 

Pentru obţinerea contractului, în cursă au intrat doi ofertanţi. Unul este Dorna Lactate, având subcontractanţi SC Cris Design SRL, SC Delina SRL, SC Medshop Distribution SRL şi SC Orion Prod-Com SRL, toate din Vatra Dornei. Cel de-al doilea ofertant a fost SC Logistic Media Pop Art SRL.
Aşa cum a anunţat Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud în comunicat, una dintre oferte a fost declarată neconformă, în timp ce a doua a fost retrasă de celălalt ofertant, astfel că administraţia judeţeană este nevoită să lanseze o a doua procedură de licitaţie.

Pentru furnizarea şi distribuirea produselor de panificaţie, Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud este dispus să cheltuiască între 3.494.785,62 lei fără TVA şi 3.630.810,21 lei fără TVA. Firma care va câştiga contractul va avea obligaţia să furnizeze, conform caietului de sarcini, produse de panificaţie – cornuri sau batoane derivate: covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi, în ambalaje de 80 gr/unitate.

Conform aceluiaşi document, transportul şi distribuţia vor fi asigurate zilnic, bisăptămânal sau săptămânal în şcoli şi grădiniţe.

Ca şi în contractul atribuit pentru furnizarea laptelui în anul şcolar trecut, şi de data aceasta în caietul de sarcini este specificat că vor beneficia de aceste produse doar elevii care frecventează cursurile.

De produsele de panificaţie vor beneficia 33.753 de elevi şi preşcolari din Bistriţa-Năsăud.

 

Licitaţia a fost de asemenea împărţită în cinci loturi. Astfel, pentru lotul 1 Bistriţa suma maximă estimată este în valoare de peste 1,5 milioane lei, lotul 2 Sîngeorz Băi – circa 617.000 lei, lotul 3 Beclean – circa 353.000 lei, lotul 4 Năsăud – circa 61.000 lei şi lotul 5 Teaca-Lechinţa – peste 360.100 lei.

În cursa pentru obţinerea contractelor s-au înscris nu mai puţin de cinci firme, majoritatea participând şi în anii trecuţi la licitaţiile similare organizate de administraţia judeţeană. Este vorba despre SC Auto Valmar SRL, firmă de casă a CJ BN când vine vorba despre astfel de contracte, care a depus oferte pentru loturile 1,2 şi 4.

Alţi trei ofertanţi au intrat în cursă pentru toate cele cinci loturi. Este vorba despre SC Granpan Dor SRL din Reghin, SC Achiziţie şi Dezvoltare SRL Voluntari şi SC Logistic Media Pop Art SRL Ocna Mureş. Cel de-al cincilea ofertant, SC Vel Pitar, un alt nume binecunoscut în CJ BN, a aplicat doar pentru lotul 3.

Una dintre cele trei firme care au depus oferte pentru toate cele cinci loturi a fost eliminată din cursă, oferta acesteia fiind considerată de către comisia de licitaţie drept inacceptabilă şi neconformă. Această decizie a fost contestată pe data de 13 noiembrie, la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor de către firma respectivă. Până ca CNSC să decidă care parte are dreptat, licitaţia a fost suspendată.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.