Aproape 400 de dosare care prevăd acordarea de ajutoare sociale persoanelor din Bistriţa –Năsăud au fost suspendate de la plată, în urma unor controale efectuate „la sânge” în comunele din judeţ de către inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa –Năsăud (ITM BN), în colaborare cu angajaţi ai Instituţiei Prefectului.  
Verificarea beneficiarilor de ajutoare sociale în conformitate cu legea s-a făcut în cadrul unei campanii derulate la nivel naţional, acţiune care a scos la iveală o serie ilegalităţi în completarea dosarelor de acordarea a venitului minim garantat.

Reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) în colaborare cu angajaţii prefecturilor din întreaga ţară au demarat în luna mai a acestui an un control amplu de verificare a legalităţii acordării ajutoarelor sociale, adică a modului în care se aplică Legea privind venitul minim garantat (Legea Nr.416/2001). Controlul a fost declanşat simultan în toate judeţele ţării, echipele de control fiind alcătuite la nivelul fiecărui judeţ din inspectori sociali şi angajaţi ai prefecturilor.
Iniţial campania a fost programată să se desfăşoare până în data de 9 august, dar ca urmare a volumului mare de muncă, termenul de finalizarea a verificărilor s-a prelungit până pe 31 august. Controalele inspectorilor de muncă au scos la iveala faptul ca multe primării din ţară au întocmit superficial dosarele pentru acordarea ajutoarelor sociale. În judeţe precum Bacău, Bihor, Braşov, Dâmboviţa, Botoşani sau Prahova au existat primării unde a încetat în totalitate acordarea venitului minim garantat. Astfel, la nivel naţional, mii de persoane au beneficiat ilegal în ultimii ani de prevederile Legii 416/2001 privind venitul minim garantat. Inspectorii ITM au depistat nereguli fie în întocmirea dosarelor, în stabilirea dreptului la ajutorul social pentru persoana respectivă, fie în neîndeplinirea anumitor obligaţii pe care beneficiarii de ajutor social le au prin lege. Astfel, unele ajutoare sociale au fost suspendate de la plată, iar în cazuri cu erori flagrante, s-a dispus încetarea pe loc a drepturilor băneşti. La finele lunii iulie, în urma inspecţiilor făcute în teren au rămas fără ajutoare sociale peste 22.000 de beneficiari de astfel de indemnizaţii, după ce au fost depistate în acte o serie de ilegalităţi.
În judeţul Bistriţa – Năsăud, din cele 62 de primării existente au fost verificate până acum aproape 40, şi au fost suspendate de la plată circa 400 de dosare. În şapte dintre cazuri, ajutorul social a fost sistat pe loc. Inspectorii ITM BN au făcut controale în comune precum Dumitra, Ilva Mare, Prundu Bârgăului, Salva, Rebra sau Zagra. Neregulile întâlnite au fost de toate felurile, de la calcule greşite la date eronate introduse în calculator sau lipsa unor acte din dosar.

La final de iulie, peste 22.000 de dosare au fost suspendate

Potrivit primei statistici postate pe site-ul Ministerului Muncii, la finele lunii iulie din cele 3.183 de primării existente au fost verificate 1.916, adică 60% din numărul total de unităţi administrative. Din cele 92.081 de dosare verificate până la finalul lunii iulie au fost suspendate sau încetate de la plată 22.125 de dosare care prevedeau acordarea de ajutoare sociale. De asemenea, până la aceeaşi dată, inspectorii ITM au aplicat amenzi în valoare totală de 154.008 de lei.  

Orice ajutor social dat ilegal este îngrijorător

Prefectului judeţului Bistriţa – Năsăud, Cristian Florian, spune că în cazul verificării dosarelor de acordare a ajutoarelor sociale, volumul de muncă a fost foarte mare, dar a avut şi rezultate pe măsură, un exemplu fiind retragerea unor dosare chiar de către beneficiari, probabil înainte de a se trezi cu ele suspendate.
„Ceea ce este foarte important e că mesajul acestei campanii a fost unul bine înţeles, în sensul că, de acum încolo, cei care întocmesc aceste dosare vor fi mai atenţi să respecte legea. Din câte am înţeles, au fost până acum şi cereri de retragere a dosarelor din partea unor beneficiari ai acestor ajutoare. Pe mine mă interesează foarte mult ca lumea să înţeleagă că legea trebuie respectată, şi dacă cineva încalcă această lege, automat altcineva va fi afectat pentru că şi banii pentru aceste ajutoare sunt limitaţi şi este normal să beneficieze doar cei îndreptăţiţi, şi nimeni altcineva. Orice ajutor dat ilegal este pentru mine îngrijorător, pentru că înseamnă că acolo nu s-au respectat anumite proceduri, nu s-au respectat prevederile legale”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, prefectul Cristian Florian.      

Din 62 de primării, 40 au fost puricate

Inspectorii de Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa – Năsăud (ITM BN) şi-au planificat verificarea a 40 de comune din cele 62 pentru a constata legalitatea sau ilegalitatea dosarelor de acordare a ajutoarelor sociale. Purtătorul de cuvânt al ITM BN, Daniela Raţiu spune că datele rezultate în urma verificării nu s-au centralizat încă, urmând să se facă un raport amplu după 31 august. „Colegii de la Inspecţia Muncii au trecut în subordinea Ministerului Muncii. Campania pentru verificarea ajutoarelor sociale continuă până în 31 august, iar centralizarea datelor se va face doar după încheierea campaniei şi nu putem să dăm nici un fel de date până atunci. Campania aceasta a fost iniţial până în 9 august, şi s-a prelungit până la finele lunii, pe 31 august, şi numai după încheierea campaniei se vor face centralizările. Din 62 de primării din judeţ se verifică 40”, a precizat Daniela Raţiu.

ITM e „secretos”, noroc cu Prefectura…

Dacă nu se poate, încercăm la alţii! După ce reprezentanţii ITM BN au refuzat să ofere date concrete vis a vis de numărul dosarelor din judeţ privind acordarea de ajutoare sociale, Instituţia Prefectului arată că aceste date sunt publice, fiind trimise de inspectorii ITM la sediul Prefecturii. Astfel, potrivit locţiitorului purtătorului de cuvânt al Prefecturii Bistriţa – Năsăud, Alina Pop, până la data de 25 august au fost verificate 35 de unităţi administrativ teritoriale din judeţ. La data realizării controlului de către inspectorii muncii, se aflau în plată  2.463 de dosare pentru ajutorul social. Tot până la aceeaşi dată au fost verificate în timpul controlului 708 dosare şi au fost suspendate de la plată în vederea verificării şi completării cu acte doveditoare, 396 de dosare. De asemenea, în timpul verificărilor au fost încetate automat de la plată şapte dosare de ajutor social. „Probabil că se va face o clasificare pe comune a acestor dosare suspendate, în momentul în care se va face termina controlul,  atunci când va fi raportul final”, a spus reprezentantul Prefecturii Bistriţa – Năsăud.  

A adus adeverinţa de la şomaj şi s-a rezolvat!

Comuna Dumitra este una din zonele depistate cu nereguli, sau cu încurcături, la capitolul „ajutor social”, după cum susţine primarul Gheorghe Bălăjan. Potrivit acestuia, aici ar fi fost depistate doar două cazuri cu probleme, cazuri care au fost propuse pentru suspendare. Mai mult, edilul susţine că Prefectura ar fi creat o încurcătură de cifre. „Nu avem probleme mari, s-a greşit la Prefectură, pentru că ei au spus că noi avem 140 de dosare suspendate. Nu este adevărat!  
Am avut doar două dosare cu probleme, pe care le-am rezolvat deja. A fost comisia aici şi s-a făcut proces verbal, deci nu avem nici o problemă. Stăm poate cel mai bine din judeţ şi poate chiar şi din ţară”, se declară convins primarul comunei Dumitra. Totuşi, cele două situaţii în care au fost depistate nereguli în acte au făcut referire la lipsa documentelor doveditoare de la şomaj. „A adus adeverinţa de la şomaj, că aceea lipsea, şi s-a rezolvat. Acum au mai ieşit dintre ei (n. r –beneficiari). Avem acum 124 de dosare care sunt în plată. Sunt unii care s-au mai angajat şi aşa, dar probleme mari nu am avut. Nu au fost oameni care să fie bogaţi sau cu stare materială bună, şi să le dăm ajutor, pentru că nu-i ca la oraş, aici îi poţi controla, îi vezi. Deci, am ieşit bine”, a precizat primarul comunei Dumitra, Gheorghe Bălăjan.

La Salva, probleme de calcul – toate dosarele au fost suspendate

Şi comuna Salva a fost deja puricată de inspectorii ITM BN în privinţa legalităţii dosarelor de acordare a ajutoarelor sociale. Primarul comunei Salva, Gheorghe Onul spune că aici au existat probleme de calcul, în sensul că oamenii au luat mai puţini bani decât ar fi trebuit. Astfel, toate dosarele aflate în plată au fost suspendate până la 1 septembrie. „E cu recalcularea la noi, că era mai puţin decât avea dreptul omul. Acuma le-am suspendat pe toate şi se recalculează suma şi le punem înapoi în plată de la 1 septembrie. Deci acum nu avem nici un dosar în plată pentru că am dat la om mai puţin decât trebuia pentru că nu am calculat cu nu ştiu cât mai mult, cu trei – patru lei pe –acolo ce era. Dar din punct de vedere al Curţii de Conturi nu am avut probleme. Dacă erau mai multe dosare…, dar acum sunt mai puţine”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul comunei Salva, Gheorghe Onul.

La Ilva Mare, fata e de vină…

Verificarea dosarelor pentru acordarea ajutoarelor sociale a scos la iveală tot felul de surprize. La Ilva Mare, primarul comunei, Alexandru Anca spune că probleme mari nu ar fi fost, dar birocraţia aceasta, bat-o vina, ar fi dus la ceva nereguli. Vinovat? Fata care a introdus greşit în calculator datele la care au fost făcute cererile în scris prin care beneficiarii solicitau acordarea ajutorului social: „Nu au fost probleme deosebite. Nu a fost nici un dosar suspendat de la plată sau mai ştiu eu ce, să nu se mai plătească. Au fost nişte nereguli la introducea fiecărui dosar în calculator. Deci, a venit omul şi a făcut o cere de mână pe care a lăsat –o să mergem să facem anchetă socială, iar pe urmă, la nu ştiu cât timp, două sau trei săptămâni, s-a introdus cererea în calculator, iar fata nu a mai schimbat data, iar cerea respectivă a rămas cu data la a introdus-o în calculator. Şi ei (n. r – inspectorii) au găsit câteva dosare, cum au luat aşa prin sondaj, şi au spus că ancheta socială este făcută înaintea cererii cum ar veni, şi că e în neconcordanţă cu legea. Deci au fost aşa nişte probleme aşa… birocratice. Dar nu s-a suspendat nici un dosar. Avem acum în plată 81 de dosare pentru ajutor social”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul comunei Ilva Mare, Alexandru Anca.
Campania de control privind venitul minim garantat, ajutoarele primite de persoanele cu handicap şi pensionările pe caz de boală continuă să scoată la iveală ilegalităţi.
Potrivit ultimelor statistici, în peste 70 de localităţi, ajutoarele sociale au fost sistate pentru toţi locuitorii, întrucât anchetele sociale au fost greşite. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat recent că, primarii comunelor şi oraşelor nu vor mai fi cei care vor acorda ajutoarele sociale, întrucât această sarcină va reveni Direcţiilor Judeţene de Prestaţii Sociale. Prin sistarea ajutoarelor sociale primite necuvenit de mii de persoane, Şeitan estimează că se va face o economie la buget de 25% din cheltuielile cu aceste prestaţii.

Iulia Stupinean
 

1 COMENTARIU

  1. Eram sigura ca se va termina totul cu bine in privinta dosarelor de ajutor social!!!!Toata minunea tine doar 3 zile………………E mare pacat ca nu e tras nimeni serios la raspundere pt toate aceste nereguli!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.