Dorin Debucean cercetat pentru o afacere clujeana

Fostul director al Companiei Naționale de Autostrazi și Drumuri Naționale, Dorin Debucean, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu, fals și conflict de interese. El este acuzat de procurori ca prin vanzarea unor imobile din Cluj Napoca a cauzat un prejudiciu de peste un milion de euro. Chiar daca procurorii nu au menționat explicit, in aceasta afacere sunt implicați și foștii șefi ai DRDP Cluj, Eugen Decan și Mircea Catanindu

La sfarșitul lunii trecute, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Dorin Debucean, fost director al CNADNR, intr-un dosar in care el este acuzat de un concurs de infracțiuni (abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, fals intelectual, uz de fals, conflict de interese, in forma continuata) și pe fostul adjunct al Companiei, Istrate Alina, acuzata de complicitate la acest infracțiuni
Concret, procurorii arata ca “in cursul anului 2008, inculpatul Debucean Dorin Gavril, in calitate de director general al C.N.A.D.N.R. și președinte al consiliului de administrație al companiei, a dispus vanzarea din patrimoniul companiei a unui teren in suprafața de 38.000 mp situat in Oradea și a unor construcții situate in localitațile Cluj-Napoca și Feleac, jud. Cluj catre o societate comerciala, in schimbul sumei de 4.146.918 lei (1.115.702 euro), in condițiile in care valoarea de piața reala a imobilelor era de aproximativ 2.335.306 euro, deci a cauzat companiei un prejudiciu in valoare de 1.219.604 euro. Inculpatul a luat aceasta decizie in mod nelegal intrucat nu exista inițiativa consiliului de administrație al companiei, aprobarea adunarii generale a acționarilor și mandatul special din partea Ministerului Transporturilor. Pentru a inlatura aceste lipsuri, inculpatul a falsificat hotararea ședinței consiliului de administrație și procesul verbal aferent acestei ședințe din data de 29 iulie 2008, consemnand, in mod nereal, ca membrii consiliului de administrație au aprobat instrainarea imobilelor companiei. De asemenea, Debucean Dorin Gavril a pus aceasta hotarare astfel falsificata la dispoziția comisiei de licitație constituite in vederea vanzarii imobilelor. In demersul sau, Debucean Dorin Gavril a fost ajutat de inculpata Istrate Natalia Alina, director general adjunct al C.N.A.D.N.R., a dispus intocmirea unor note de fundamentare, a susținut in ședința adunarii generale a acționarilor o nota de fundamentare și a redactat caietul de sarcini, fara a avea atribuții in acest sens și in condiții dezavantajoase pentru companie. De asemenea, in cursul anilor 2007 și 2008, inculpatul Debucean Dorin Gavril, in calitate de director general adjunct al C.N.A.D.N.R. și director general, a participat la luarea unei decizii de efectuare de plați catre Sucursala din Oradea a unei societati comerciale din Budapesta și apoi a aprobat plațile catre aceasta firma in condițiile in care, in ultimii 5 ani, a avut relații comerciale cu aceasta societate comerciala care i-au adus beneficii”, arata o parte din rechizitoriul intocmit. De asemenea, in dosarul deschis, CNADNR-ul s-a constituit parte civila cerandu-le celor doi foști directori peste 3,1 milioane de euro și 544.388 de lei, reprezentand contravaloarea redevenței achitate in avans pentru terenurile situate in localitatea Cluj-Napoca, pe care au fost construite imobilele instrainate fraudulos. Pentru a recupera prejudiciul creat, procurorii au pus sechestru pe averea lui Debucean și Istrate.

Preturile mici duc la DNA

La Cluj Napoca, miza afacerii respective a constat in patru vile de pe strada Lunii (cartier Zorilor) si o casa din Feleac, iar o miza mai mare a acestui business a constat si intr-un teren de 3,8 de hectare din Oradea.
In primul rand, vanzarea caselor respective poate fi lovita de nulitate pentru ca terenurile aferente acestor imobile s-au aflat la data tranzactiei, si in momentul de fata, in cadrul unui proces de retrocedare.
Terenul de sub doua din imobilele vandute a fost retrocedat vechilor proprietari, printr-o decizie definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ultima instanta competenta in aceasta privinta. Pamantul a fost confiscat de catre autoritatile comuniste in anul 1983, fara ca proprietarii de drept sa fie despagubiti. Acestia au intentat, in 2007, un proces de retrocedare, urmand ca, un an mai tarziu, prin decizia civila nr 201/2008 a Tribunalului Cluj, sa se dispuna „intabularea in Cartea Funciara a dreptului de proprietate a reclamantilor asupra parcelelor de mai sus (n.r. parcele printre care se afla si cea cu nr. topo 24328/1/2, pe care sunt amplasate doua din imobilele vandute)”. Decizia Tribunalului Cluj a fost atacata cu apel de catre juristii Primariei municipiului Cluj-Napoca. Totusi, la fel, si judecatorii Curtii de Apel Cluj au dispus, prin decizia civila nr. 236/A/2008 din 22 septembrie 2008, mentinerea hotararii Tribunalului Cluj. Decizia judecatorilor a fost atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, magistratii ICCJ dispunand, prin decizia 5667 din 15.05.2009, respingerea ca nefondat a recursului intentat de Primaria municipiului Cluj-Napoca. In aceasta situatie, parcela cu pricina a reintrat in proprietatea vechilor proprietari.
Caietul de sarcini pentru vanzarea respectivelor imobile a fost cumparat de trei firme, Artelectro Construct, Prototip SRL si Mikelinos, toate din Oradea. Totusi, dintre cele trei firme la licitatie s-au prezentat doar doua dintre acestea, Artelectro si Prototip, a doua fiind declarata castigatoare. Mail mult, SC Prototip fusese infiintata in 2007, cu un an inainte de licitatie, si figura cu un singur angajat.
Imobilele respective au fost case de protocul pentru DRDP Cluj, iar in nota de fundamentare semnata de Eugen Cecan se arata ca administratia judeteana nu prea are ce face cu ele. Drept pentru care, in urma licitatiei casa de la nr, 2A (formata din parter, etaj si mansarda, cu 10 camere, birouri, spatii si bai) a fost vanduta pentru 516.000 de lei. cea de la nr. 2B (patru camere, garaj, terasa, mansarda) a fost vanduta pentru 158.000 de lei, iar celelalte doua imobile (cu cate 4 camere, garaje si mansarda) au fost vandute pentru aproximativ 300.000 de lei. Insa, cel mai mic pret din aceasta tranzactie l-a avut casa din Feleac (3 camere si terenul aferent) care a fost vanduta cu 1.000 de lei.
La scurt timp dupa aceasta tranzactie, firma oradeana a revandut casele la pretul pietei si apoi a fost radiata.

Evaluator de pret minim
Aceasta afacere nu a putut fi facuta fara ajutorul unui evaluator. In raportul de evaluare facut de Ionutu Liviu, terenul de 38.000 mp din Oradea  a fost evaluat la 855.000 euro, terenul de aproape 600 mp de la iesirea din Feleacu la 1000 lei. Imobilul de pe strada Lunii numarul 2A cuprinde doua corpuri de cladire. Corpul I a fost evaluat la 87.840 euro, corpul II la 53.280 euro, valoarea totala a cladirii fiind de 141.120 euro. Casa de pe strada Lunii 2B valoreaza doar 43.280 euro, cladirea de la 2D, 39.280 euro in timp ce imobilul de la 2E valoreaza 53.280 euro. Valoarea totala a imobilelor de pe strada Lunii este de 276.960 euro. Asta in conditiile in care o casa in acea zona era vanduta in 2008 cu minim 100.000 euro. Evaluatorul motiveaza ca “pentru astfel de imobile executate pe structura usoara evaluatorul nu detine informatii privind tranzactionari recente motiv pentru care a utilizat metoda costului de inlocuire net si metoda de randament”, se precizeaza in raport.

Debucean la doua capete
Inainte de a fi numit la conducerea CNADNR, Dorin Debuceanu a lucrat la SC Rono Urban si la Bechtel. Ambele companii au primit bani de la Compania de Drumuri. Daca cei de la Bechtel au primit in mod direct bani de la buget, cei de la SC Rono Urban, firma de consultanta, au avut contract cu firma maghiara Vegyepszer, care a lucrat pentru centura Valcele-Apahida. Debucean a absolvit cursurile UTCN Cluj.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.