Doi clujeni “executa” OMV Petrom

Doi clujeni, Radu si Dan Stegaroiu au pus sechestru pe o parte din bunurile concernului Petrom OMV, in baza unei sentinţe executorie data in urma unui proces castigat de cei doi fraţi clujeni. Suma pe care fraţii Stegaroiu o au de primit de la Petrom este imensa: peste 14,4 milioane de euro. Insa obţinerea banilor este o treaba mai grea pentru ca cei de la Petrom sunt aparaţi de casa de avocatura la care a lucrat Catalin Predoiu, Ministrul Justiţiei, una dintre cele mai bine cotate case de avocatura din Romania. Radu si Dan Stegaroiu au castigat impotriva Petrom in urma unui banal proces de retrocedare a unui teren.

Fraţii Radu si Dan Stegaroiu au obţinut in urma unui proces o despagubire de peste 50,6 milioane de lei de la concernul Petrom OMV.  Iniţial, procesul a fost deschis la Tribunalul Cluj, dar in urma unor cereri judecata a fost mutata la Curtea de Apel Bucuresti, instanţa care, in urma cu 3 trei ani, a dat urmatoarea sentinţa. “Obliga pe intimata (OMV Petrom SA), urmare a notificarii sa plateasca contestatorilor (Radu si Dan Stegaroiu), conform expertizei suma de 50.610.644,97 lei (RON) cu titlu de redevenţa pe perioada aratata de expert si in condiţiile Titlului VII din Legea nr.247/2005. Stabileste onorariul definitiv la 10.000 lei si obliga pe intimata sa plateasca aceasta suma expertului”, arata sentinţa Curţii de Apel Bucuresti. Intre timp, pentru ca reprezentanţii Petrom au facut recurs, clujenii au obţinut punerea in executare a sentinţei data de judecatorii din Capitala. Insa, chiar daca in baza titlului executoriu, ei au pus sechestru pe o parte din bunurile companiei, fraţii Stegaroiu nu si-au vazut nici acum banii. Unul dintre motive ar fi ca cei de la OMV Petrom au angajat casa de avocatura Zamfirescu Racoţi Predoiu, societatea de casa a Ministrului Justiţiei, Catalin Predoiu.

Clujenii cu poprirea pe OMV Petrom

Fraţii Stegaroiu au deschis procesul in baza legilor restauratorii ale proprietaţii. Iniţial,  judecatorii au respins acţiunea prin care Dan si Radu Stegaroiu cereau plata unei redevenţe in schimbul unei exploatari petroliere pe care statul comunist a preluat-o abuziv de la o ruda a acestora. Cei doi au atacat decizia la Curtea de Apel, iar procesul a continuat. Pentru a stabili sumele care li s-ar cuveni fraţilor Stegaroiu, magistraţii au decis, pe 14 septembrie 2006, efectuarea unei expertize. In motivarea hotararii Curţii de Apel Bucuresti din iunie 2008, prin care judecatorii au admis acţiunea fraţilor Stegaroiu, magistraţii arata faptul ca Petrom „a obstrucţionat practic efectuarea expertizei”. Instanţa arata si in ce a constat efectiv obstrucţionarea cu pricina: avocaţii Petrom au susţinut ca deţin actele necesare, pe care le vor prezenta expertului, insa acest lucru nu s-a mai intamplat niciodata, finalizarea expertizei fiind in acest fel intarziata. Magistraţii Curţii de Apel Bucuresti au reţinut ca din partea Petrom a existat o „lipsa de cooperare” si in administrarea restului probelor, nu numai a expertizei. In cele din urma, instanţa a stabilit ca suma pe care Petrom va trebui sa o vireze fraţilor Stegaroiu se ridica la peste 50 de milioane de lei, adica in jur de 14 milioane de euro. Petrom a contestat aceasta decizie, iar procesul a ajuns la Inalta Curte de Casaţie si Justiţie (ICCJ), dar si la aceasta instanţa clujenii au castigat. Terenul care le va aduce fraţilor Stegaroiu 14 milioane de euro sau va baga Petrom-ul in insolvenţa a fost confiscat in baza Legii 119/1948, care se referea la naţionalizarea intreprinderilor industriale, bancare, de asigurari, miniere si de transporturi. In cazul de faţa, este vorba de 1/5 din subsolul Dealului Scaeni, comuna Boldesti (7.027,37 mp), si de 1/5 dintr-un contract de concesiune miniera asupra unui teren din comuna Boldesti. Pe o parte din dealul respectiv, cei de la Petrom si-au instalat sonde de extracţie a ţiţeiului.

Ani de tergiversari

Totusi, pentru a isi asigura o posibilitate in plus de a castiga procesul, cei de la OMV Petrom au angajat casa de avocatura, la care a fost acţionar Catalin Predoiu, ministrul Justiţiei. Ca o coincidenţa, judecarea acestui proces a fost asigurata si de magistratul Florin Costiniu, care a fost acuzat de fapte de corupţie si, pentru o perioada a fost inchis. Pe parcursul acestui proces, judecatorul Costiniu a menţinut o suspendare provizorie a executarii pentru mai bine de un an de zile.
Cu toate acestea, in urma mai multor tergiversari fraţii Stegaroiu au obţinut titlul de sechestru din partea instanţei, iar clujenii au pus sechestru pe mai multe imobile deţinute de Petrom si pe circa 4,65 milioane litri de carburanţi. Printre bunurile Petrom puse sub sechestru se numara mai multe apartamentele din cladirea Petrom de pe Calea Dorobanţilor, un teren de 736 de metri patraţi din Piaţa 14 Iulie si un teren de 1.789 de metri patraţi de pe Calea Floresti. Insa, avocaţii casei de avocatura Zamfirescu Racoţi Predoiu au obţinut suspendarea executarii. Chiar daca ministrul Predoiu nu mai este acţionar la aceasta firma de avocatura, mai exista o serie de conexiuni care leaga de partenerii de la  ZRP. Dupa ce si-a vandut parţile sociale de la casa de avocatura al carei acţionar era la ceilalţi asociaţi, ministrul Justiţiei a castigat 243.000 de euro si dintr-un schimb valutar a castigat 131.000 de dolari americani.
De asemenea, la aceasta casa de avocatura, printre parteneri se afla Calin Zamfirescu, socrul ministrului Predoiu. Probabil acesta este si unul dintre motivele pentru care Ministerul Justiţiei a incheiat cu aceasta casa de avocatura un contract de reprezentare cu 90 de euro+TVA si cheltuielile aferente/ora.

Angajaţii trag de conturile Petrom

Acesta nu este singurul proces deschis impotriva companiei Petrom, pe rolul justiţiei fiind peste 6.500 de procese deschise de fostii si actualii angajaţi ai firmei. Incepand cu 2007, pornind de la exemplul unei foste directoare de serviciu juridic, angajaţii celor doua mari companii din domeniu, Petrom si PSV Company (fosta Petromservice), au invadat instanţele cu litigii de munca in care cereau acordarea acestor prime. Cea mai mare parte a proceselor in care este implicata Petrom vizeaza clauze din contractul colectiv de munca, respectiv neacordarea anumitor prime catre angajaţi. Conform unor informaţii, Petrom alocase in trimestrul doi al anului trecut o suma de 446,6 mil. lei (122 milioane de euro) pentru acoperirea cheltuielilor cu procesele de munca aflate pe rol, insa factura finala a litigiilor cu salariaţii ar putea fi cu mult mai mare.

Cum actualul ministru si-a facut fosta lui casa de avocatura

In 1995, Catalin Predoiu fondeaza, impreuna cu avocata Ioana Racoţi, cabinetul de avocatura SCA Racoţi – Predoiu, specializat pe sectorul fuziunilor, achiziţiilor si privatizarilor. Cabinetul Racoţi – Predoiu a primit mandate in unele dintre cele mai mari operaţiuni de fuziuni, achiziţii si privatizari din Romania intre anii 1997-2005. Ea si-a extins treptat serviciile in domeniul tranzacţiilor pe piaţa de capital, in domeniul finanţarii achiziţiilor si in domeniul concurenţei, precum si in domeniile energiei si resurselor naturale. Chambers and Legal 500 au listat societatea Racoţi – Predoiu pe locul doi in Romania in domeniul fuziunii si achiziţiilor, nominalizandu-i pe Ioana Racoţi si Catalin Predoiu printre liderii pieţei. In anul 2005, a fost creata societatea de avocatura Zamfirescu Racoţi Predoiu ("ZRP") prin fuziunea a doua cabinete de avocasi, Calin – Andrei Zamfirescu si Asociaţii si Racoţi – Predoiu. In anii 2007 si 2008, prestigioasele cataloage internaţionale Chambers Global si Chambers Europe l-au clasificat pe locul 2 in domeniul Leading Individuals.


CIFRA

900 de zile de suspendare au obţinut avocaţii lui Predoiu

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.