Apelul făcut la curtea de Apel Cluj de Sabin Ilieşi, fostul şef al Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud şi fost prodecan al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, condamnat în luna aprilie de Tribunalul Bistriţa-Năsăud la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul de corupţie instrumentat de DNA Cluj, în care este acuzat de trafic de influenţă, de fals şi uz de fals, a fost respins ca nefondat.

Ultima cale de atac a lui Ilieşi este înaintarea unui recurs, în termen de 10 zile de la pronunţarea instanţei, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La sfârşitul lunii decembrie 2009, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus, în urma anchetei derulate, trimiterea în judecată a lui Sabin Ilieşi, director coordonator, la acea dată, al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud.

În acelaşi dosar mai sunt inculpate încă şase persoane – Corina Moga, Alina Moga, acuzate de complicitate la trafic de influenţă, Ioan Bătrâncea, Florin Dumescu, Dorel Vit şi Marin Burtică – acuzaţi de fals material în înscrisuri oficiale.

Sabin Ilieşi a fost acuzat de trafic de influenţă, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, ori a funcţiei de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

În luna aprilie, judecătorii Tribunalului Bistriţa-Năsăud au pronunţat sentinţa: Sabin Ilieşi a fost condamnat la patru ani şi şase luni închisoare şi interzicerea unor drepturi pe durata a doi ani.

 

Sentinţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud

«Condamnă pe inculpatul I.S. la:

– 4 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. „a”, teza a II-a, „b” şi „c” Cod penal, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prev. de art. 257 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000;

– 2 ani închisoare şi 1 an interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. “a” teza a II-a, „b” şi „c” Cod penal, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prev. de art. 257 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000;

– 1 an şi 3 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale prev. de art. 26 Cod penal, rap. la art. 288 alin.1 Cod penal;

– 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals prev. de art. 291 Cod penal;

– 2 ani şi 10 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. „a” teza a II-a „b” şi „c” Cod penal, pentru comiterea infracţiunii asimilate informaţiilor de corupţie prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 41 alin.2 Cod penal;

Constată că infracţiunile au fost săvârşite în concurs real şi ideal prev. de art. 33 lit. „a” şi „b” Cod penal. Conform art. 34 lit. „b”, 35 alin.3 Cod penal, contopeşte pedepsele aplicate şi dispune ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare sporită cu 6 luni închisoare, la care se adaugă pedeapsa complementară cea mai grea, în total acesta urmând să execute 4 ani şi 6 luni închisoare şi interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. „a” teza a II-a „b” şi „c” Cod penal, pe durata a 2 ani. face aplic. art. 71 rap. la art. 64 lit. „a” teza a II-a, „b” şi „c” Cod penal».

 

Corina Moga şi Alina Moga au fost condamnate la câte doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă.

Ioan Bătrâncea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

Florin Dumescu – un an şi trei luni cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

Dorel Vit – zece luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

Marin Burtică – 1.000 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, cu suspendare.

„Conform art. 14, 170, 348 Cod procedură penală, desfiinţează înscrisurile false, respectiv Procesul-verbal de validare a concursului de granturi nr. 2220/03.05.2007 şi Sinteza rezultatului concursului de granturi multianuale desfăşurat în perioada 1-30.04.2007, nr. 2261/07.05.2007, ridicate în original de la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad, precum şi a exemplarelor aflate în dosarul de concurs al inculpatului I.S, pentru ocuparea titlului de conferenţiar, respectiv Sinteza rezultatului concursului de granturi multianuale desfăşurat în perioada 1-30.04.2007, nr. 475/07.05.2007 şi procesul-verbal de validare a concursului de granturi nr. 421/03.05.2007. Constată restituirea de către inculpatul I.S, a sumei de 5.200 euro către martora-denunţătoare P.E, şi a sumei de 1.500 euro către martora-denunţătoare D.L.V. În baza art. 6/1 alin.4 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 19 din legea nr. 78/2000 obligă inculpatul I.S, să restituie diferenţa de 800 euro sau echivalentul în lei al acestei sume la data plăţii către martora-denunţătoare P.E. Obligă inculpatul I.S, să plătească în favoarea statului 5.300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Obligă inculpatele M.C şi M.A, să plătească în favoarea statului câte 550 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare. Obligă inculpaţii B.I, B.M, D.F, şi V.D, să plătească fiecare, câte 550 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului. Cu drept de apel în 10 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa publică din 09.04.2013”, se mai arată în soluţia Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.