Primarul Năsăudului, Mircea Romocea, este foarte perseverent când vine vorba de binele amicilor săi, cu toate că foarte des foloseşte sintagma „pentru binele comunităţii”. Dovadă stă şi ultima sa intenţie de a forţa mâna consilierilor locali pentru a-i aproba un proiect de hotărâre de-a dreptul stupid, doar ca să-i facă mendrele prietenului Ionel Horj, fostul său partener de afaceri.

Primarul Romocea a intenţionat să anuleze practic negocierea purtată între Ionel Horj şi comisia constituită în luna martie, cu aprobarea consilierilor locali, şi să reia discuţiile pe marginea achiziţionării terenului deţinut de omul de afaceri năsăudean, teren despre care edilul Năsăudului spune că are neapărată nevoie pentru realizarea unui parc de agrement pe malul Someşului, ceva gen Băile Figa. Asta după ce în urmă cu un an nu a tratat direct cu proprietarul respectivei suprafeţe de teren, deşi la acea dată proiectul parcului era anunţat cu surle şi trâmbiţe.

După ce în luna martie a fost constituită, cu aprobarea Consiliului local, o comisie de negociere în vederea achiziţionării de către administraţia locală a terenului de aproape un hectar deţinut de Horj, după ce s-a purtat o negociere care nu a avut rezultatele scontate de omul de afaceri şi s-a încheiat un proces verbal de constatare, zilele trecute, primarul a vrut să introducă pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a legislativului local un proiect de hotărâre prin care să prelungească „durata de activitate” a respectivei comisii. Numai că modificarea ordinii de zi nu a fost aprobată de majoritatea consilierilor locali, astfel că, deocamdată, demersul primarului a rămas doar la stadiul de intenţie.

 

A vrut modificare de HCL pe şustache

Dar să vedem despre ce este vorba mai precis. În proiectul de hotărâre vârât sub nasul aleşilor locali năsăudeni cu puţin timp înainte de a începe şedinţa ordinară a consiliului local, la art. I se menţionează: „Se aprobă modificarea şi completarea art. 1, alin 4 din Hotărârea Consiliului Local Năsăud nr. 23/2014, privind constituirea Comisiei pentru negocierea preţurilor unor terenuri, în scopul realizării unui schimb sau a unei achiziţionări pentru realizarea investiţiei de interes public local, Parc de Agrement în oraşul Năsăud, care va avea următorul conţinut: «Comisia constituită la alin 1 din prezentul articol îşi va desfăşura activitatea în perioada 30.03.2014 – 9.05.2014 şi îşi va stabili modul de lucru şi obiectivele în baza cărora îşi desfăşoară activitatea pentru care a fost constituită».

În articolul care ar fi urmat să fie modificat din HCL nr. 23/2014, adoptată în luna martie, se stipula că activitatea comisiei de negociere se va desfăşura în perioada 20.03 2014 – 24.03.2014.

 

A vrut să paseze vina?

Dacă este să judecăm la rece, normal ar fi fost să se propună constituirea unei noi comisii de negociere a cărei activităţi să se desfăşoare într-o perioadă anume. Modul în care a abordat însă primarul Romocea problema ne poate duce însă şi la gândul că în cazul în care negocierea ar fi căzut şi a doua oară vina ar fi căzut pe spatele membrilor respectivei comisii care, vezi Doamne, se împotriveşte binelui comunităţii locale, fiindcă doar ne aflăm în plină campanie electorală. Şi ce poate fi mai nimerit când respectiva comisie avea în componenţă doi consilieri locali liberali, doi consilieri locali democrat-liberali, unul al PP-DD şi doar un social-democrat? O armă electorală în toată regula pentru cei care nu cunosc adevărul despre terenul lui Horj şi realizarea parcului de agrement. Din nefericire, pasenţa nu i-a ieşit nici de data aceasta primarului Năsăudului, fiindcă aleşii locali liberali şi democrat-liberali năsăudeni s-au opus introducerii pe ordinea de zi a respectivului proiect de hotărâre, dar şi a altor două, în ultimul moment. Drept urmare, Mircea Romocea va trebui să găsească alte variante de promovare în Consiliul local a intenţiei sale de cumpărare a terenului deţinut de Horj.

 

Pe ordinea de zi altceva figura iniţial

Şi pentru că tot discutăm despre ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului local ce a avut loc pe 29 aprilie, trebuie să precizăm că iniţial pe respectiva ordine figura un alt proiect de hotărâre care viza, culmea, „însuşirea rapoartelor de evaluare şi a procesului verbal de negociere a preţului în vederea achiziţionării /schimbul de teren pentru realizarea obiectivului de investiţii Parc de Agrement în oraşul Năsăud”, despre care de altfel s-a mai luat la cunoştinţă luna trecută. Proiectul de hotărâre s-a poticnit în comisii, neavând o bază legală, astfel că primarul s-a văzut pus în situaţia de a-l retrage de pe listă.

Amintim cititorilor noştri că anul trecut în luna ianuarie, primarul Mircea Romocea anunţa că intenţionează să realizeze o investiţie pe malul Someşului, un parc de agrement gen Băile Figa. Pentru aceasta avea nevoie de circa 3 ha de teren. Un prim pas l-a făcut printr-un schimb de terenuri, aprobat în Consiliul local, prin care un teren ce aparţinea lui Ioan Rus – rudă cu Ioan Horj şi care de altfel a cumpărat SC Acord Impex SRL, ce i-a aparţinut lui Mircea Romocea – a revenit în proprietatea administraţiei locale năsăudene, iar terenul ce i-a aparţinut acesteia din zona cascadei oraşului i l-a dat lui Ioan Rus, unde întâmplător firma acestuia Acord Impex vrea să construiască o microhidrocentrală.

În luna iulie 2013, fostul proprietar al terenului de circa un hectar primeşte dreptul de proprietate după ani de judecată, însă terenul respectiv este retrocedat în baza hotărârii judecătoreşti taman de Comisia locală de fond funciar din Năsăud. Deşi la data respectivă proiectul parcului de agrement era deja anunţat, Primăria Năsăud nu ofertează proprietarul, astfel că terenul ajunge în mâinile lui Horj. Abia apoi vine primarul Mircea Romocea şi spune că de fapt are mare nevoie de suprafaţa respectivă, altfel proiectul nu poate fi dus la capăt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.