Creţu vrea să ia cu forţa terenul lui Harşianu de pe Bistricioarei, unde visează la o parcare supraetajată

950

Primarul Ovidiu Creţu vrea să ia cu forţa terenul de pe Bistricioarei, unde vrea să facă o parcare. Proprietarul parcării refuză de câţiva ani buni să vândă terenul, fiind nemulţumit de suma oferită de municipalitate. Primăria Bistriţa speră să ia terenul obligat-forţat folosindu-se de o chichiţă legislativă.

 

Anul acesta, Ovidiu Creţu a prins 1,4 milioane de lei pentru o parcare pe strada Bistricioarei. Marea problemă din această ecuaţie este faptul că terenul în cauză nu aparţine municipalităţii, ci omului de afaceri Octavian Harşianu, care de ceva ani refuză să vândă bucata respectivă, pentru că, evident, nu primeşte cât cere.

Văzând că nu-i ies treburile, Primarul Ovidiu Creţu apelează la o chichiţă legislativă şi anume exproprierea pe motiv de utilitate publică.

„Eu cred că acolo singura rezolvare este exproprierea pe motiv de utilitate publică, care poate să însemne mai multe etape”, preciza într-o conferinţă de presă, primarul Ovidiu Creţu.

Primarul Ovidiu Creţu se referă la Legea nr. 255/2010, privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară utilizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local.

Legislaţia spune că exproprierea în acest caz se poate face numai pentru o cauză de utilitate publică, ce este stabilită potrivit legii, cu o justă şi prealabilă despăgubire, fixată de comun acord  între proprietar şi expropriator. În caz de divergenţă asupra cuantumului despăgubirilor, acestea vor fi stabilite pe cale judecătorească.

Cine decide utilitatea publică? Ei bine, aceasta este sarcina Consiliului Local al municipiului Bistriţa. Declaraţia de utilitate publică se declară abia după o cercetare prealabilă efectuată de o delegaţie a Consiliului Local.

Această „cercetare” trebuie să stabilească dacă există elemente care să justifice interesul local, avantajele economico-sociele, ecologice şi de altă natură care susţin necesitatea lucrărilor şi nu pot fi realizate pe alte căi decât prin expropriere…


Află mai multe detalii, cumpărând ziarul Gazeta de Bistriţa de la orice punct de vânzare a presei.

Andreea Moldovan

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ