Creţu, supărat foc pe Record! Constructorul ar fi încercat să bage pe gât Primăriei Bistriţa lucrări de proastă calitate

1571

Constructorul Record a pus mâna pe contractul de reabilitare a ştrandului municipal. Mai mult, firma s-a chinuit să termine lucrările anul acesta, pentru ca sezonul estival să nu fie pierdut. Graba strică treaba însă, iar Ovidiu Creţu s-a revoltat în faţa jurnaliştilor de faptul că societatea comercială ar fi încercat să îi bage pe gât lucrări neconforme.


Din anii `80, ştrandul Codrişor nu a avut parte de lucrări mai ample decât câteva igienizări şi reparaţii curente ale mobilierului urban. Asta pentru că primarul Ovidiu Creţu se concentra pe mai măreţul său proiect Wonderland, care cuprinde, printre altele şi un bazin de înot de dimensiuni olimpice şi un aqua-park.

După ce a fost ignorat aproape total în ultimele decenii, în urmă cu doi ani, Primăria Bistriţa organiza o licitaţie publică pentru modernizarea ştrandului municipal.

Pentru aceste lucrări, municipalitatea aloca peste 1,2 milioane de euro. În final, licitaţia a scăzut la 3,3 milioane de lei, adică 730.000 de euro. Pe licitaţia respectivă a pus mâna Record, o firmă de casă a Primăriei Bistriţa. La cele 3,3 milioane de lei se mai adaugă mai bine de 500.000 de lei pentru lucrări suplimentare.

Firma în cauză s-a apucat de treabă încă din anul 2015, pierzându-se doar un sezon estival, cel din 2016. Primarul Ovidiu Creţu speră ca anul acesta să redea ştrandul bistriţenilor, aşa că a pus bota pe constructor cerându-i să predea amplasamentul în luna aprilie a acestui an, deşi termenul de finalizare este luna septembrie a anului 2018.

CRETU_1

Constructorul l-ar fi şantajat pe primarul Ovidiu Creţu să „înghită” lucrări de mântuială

Cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, această grăbire a lucrărilor nu s-a terminat bine. Cel puţin asta susţine primarul Ovidiu Creţu, care, plin de nervi a afirmat în faţa jurnaliştilor că mai bine mai ţine ştrandul închis un sezon decât să îi permită constructorului să îl şantajeze şi să-i bage pe gât lucrări de proastă calitate.

„În mod normal, noi trebuia să primim în 30 aprilie ştrandul. Lucrările executate de firma Record nu au fost corespunzătoare. Am mers în teren de mai multe ori şi am cerut să remedieze problemele. Eu nu accept şantajul şi dacă cineva îşi imaginează că poate să şantajeze pe primarul Creţu să accepte lucrări care nu sunt corespunzătoare şi să le plătească pentru că trebuie să deschidă ştrandul anul acesta, se înşeală. Prefer să rămână ştrandul închis, o să-mi asum în faţa cetăţenilor acest eşec, dar n-o să plătesc niciun ban pentru lucrări care nu sunt făcute cum trebuie şi n-o să recepţionez şi să preiau ştrandul, dacă lucrările nu sunt făcute corespunzător. Executantul are o singură şansă să remedieze şi să-mi predea lucrările corespunzătoare”, a declarat primarul Ovidiu Creţu.

Acesta a mai spus că a dat constructorului un termen limită să remedieze problemele. Se pare că lucrările proaste de care vorbeşte edilul se referă la partea de finisaje. Primarul speră totuşi să deschidă ştrandul, chiar dacă a pierdut startul sezonului estival.

Potrivit memoriului tehnic, cele trei bazine, unul pentru adulţi şi două pentru copii, precum şi grupurile sanitare şi amenajările exterioare prezentau degradări serioase.

De la data punerii în funcţiune, din anul 1971 şi până astăzi, sistemul de alimentare şi dezinfecţie a rămas acelaşi, apa din cele trei bazine nefiind recirculată şi filtrată, împrospătarea acesteia fiind realizată prin înlocuirea totală, periodică, a volumului de apă la un interval de timp de aproximativ trei zile.

Deşi pare greu de crezut, deversarea apei din bazin se făcea direct în râul Bistriţa. Apa din bazine nu era nici ea încălzită, astfel că ştrandul putea fi folosit doar în perioada 15 iunie-31 august, când era suficient de cald pentru ca apa să devină suportabilă.

„Starea tehnică a bazinelor existente nu impune adoptarea unor soluţii de consolidare structurală sau geotehnică. Se impune adoptarea unor soluţii de impermeabilizare a pereţilor, radierului şi în principal a rosturilor, cu sisteme de hidroizolaţii agrementate. Se vor reface toate finisajele interioare şi exterioare, amenajările exterioare a celor trei bazine, cu stabilirea zonelor limitrofe a bazinelor, a aleilor, realizate din pavele de beton, amenajarea spaţiilor verzi şi vor fi prevăzute dotările cu mobilier urban. Ţinând cont de starea actuală, precară, a pereţilor bazinelor se impune repararea acestora”, se arăta în acelaşi memoriu tehnic.

Grupul sanitar existent a fost şi el modernizat, racordat la canalizare şi dotat cu instalaţii tehnico-sanitare. Iluminatul a fost refăcut, iar în incinta ştrandului au apărut un teren multifuncţional destinat jocurilor cu mingea şi un loc de joacă pentru copii. A fost amenajată şi o zonă de picnic.

Şi problema timpului relativ scurt în care poate fi utilizat ştrandul a fost rezolvată cu ajutorul foliei care va acoperi bazinele şi utilizarea panourilor solare pentru încălzirea apei.

 

SRL-ul care s-a ocupat de ştrand a mai pus mâna pe o licitaţie importantă

Record SRL a mai pus mâna de curând pe un contract la fel de generos. Este vorba despre licitaţia organizată de Agenţia Naţională pentru Locuinţe  pentru blocurile dedicate medicilor.

ANL a pus la bătaie 3,2 milioane de lei, însă în urma licitaţiei preţul a scăzu la 2,5 milioane de lei. Record a oferit preţul cel mai scăzut şi a pus mâna astfel şi pe acest contract.

După cum arăta Gazeta de Bistriţa în luna februarie a acestui an, în perioada 2009-2016, SC Record SRL, a încasat peste 8 milioane de euro din bani publici. Firma a pus mâna pe 12 contracte finanţate din bani publici.

Cel mai avantajos a fost cel din 2012, când în conturile societăţii comerciale au intrat aproape trei milioane de euro, pentru construirea noului sediu al Judecătoriei Beclean.

Record s-a mai ocupat şi de bazinul de înot de la Beclean, o parte din blocurile sociale din Viişoara, sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, o sală de sport la Lunca Ilvei şi una la Budacu de Jos, dar şi supraetajarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Singurul an cu ghinion, în care Record SRL nu a prins niciun contract cu statul, este 2013.

Andreea Moldovan

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ