Comisarul Gheorghe Tomescu a omorat un om si este liber

Judecatorii Curţii de Apel Cluj au declarat ca comisarul Gheorghe Tomescu sa nu faca nicio zi de inchisoare dupa ce a omorat un om pe trecerea de pietoni, dupa care a fugit de la locul faptei si l-a lasat acolo. Zvonurile spun ca singurul mod prin care a fost gasit Gheorghe Tomescu a fost ca in momentul impactului cu respectiva persoana, pe care ulterior a ucis-o, i-ar fi cazut placuţa de la masina. Mai mult, colegii sai de la secţie ar fi ajuns doar peste cateva zile la locuinţa comisarului.
 
Mai mult, in Romania Libera apare informaţia ca Gheorghe Tomescu ar fi fost beat la volanul autoturismului cand ar fi omorat respectiva persoana.
Oficialii Curţii de Apel Cluj au dat o alta sentinţa decat au dat-o magistraţii Judecatoriei Beclean care au hotarat sa il condamne la noua luni de inchisoare. Judecatorii Beclean au hotarat sa il condamne cu executare, iar magistraţii Curţii de Apel au dorit absolvirea de orice vina pe Tomescu. Culmea este ca Virgil Andreies, unul dintre persoanele care l-au „scapat” pe Tomescu este din Bistriţa, ca si cel inculpat. De asemenea, Andreies a fost o persoana mai mult decat controversata atat in timpul conducerii Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), cat si dupa.
In rejudecare, poliţistul a fost condamnat la 1.8 ani de inchisoare pentru ucidere din culpa si 1.6 ani pentru parasirea locului accidentului. In cele din urma, judecatorii au decis ca pedeapsa pentru Tomescu este de 1.8 ani de inchisoare cu suspendare, conform portalului Stiridecluj.ro.

Indurare dupa uciderea unui om

Un om se zvarcoleste in mormant, iar cel care l-a ucis si recunoaste acest lucru cere indurare. Este vorba decat nimeni altul decat comisarul Tomescu.  Un alt verdict similar al Curţii de Apel Cluj, care ar trebui sa dea verdicte similare in cazuri similare, este cel al lui Horaţiu Tonea, conform aceluiasi portal Stiridecluj.ro. Acesta a fost condamna la trei ani si sase luni cu executare, chiar daca in acel caz judecatorii au hotarat ca Tonea are 40% din vina, iar in cazul comisarului bistriţean Gheorghe Tomescu vina i-a aparţinut acestuia in totalitate.

Judecatorul Virgil Andries, care si-a inceput cariera ca si judecator la Tribunalul Bistriţ, a fost a schimbat dintr-un complet de judecata. Acesta a fost si in Consiliul Superior al Magistraturii, moment in care a fost cel mai controversat, acuzat fiind si de trafic de influenţa.

Santaj la procurori

Sergiu-Leon Rus crede, de asemenea, ca actualul sef al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Virgil Andreies, pe atunci presedinte al Curţii de Apel Cluj, l-ar fi instigat pe procurorul Mihai Sorin Stanescu sa isi incalce atribuţiile de serviciu in scopul de a-l compromite. Trebuie menţionat ca Sergiu-Leon Rus a candidat la postul de presedinte al Curţii de Apel Cluj, ocupat de actualul sef al CSM, insa s-a retras din cursa invocand „sicane administrative”. Concret, Rus spune ca, imediat dupa ce s-a inscris in cursa pentru funcţia de presedinte al Curţii de Apel Cluj, s-a trezit cu un control de la CSM, care viza dosarele in care a pronunţat sentinţe si ca acest lucru nu a fost intamplator. „In acest context am decis sa ma retrag din competiţie“, a declarat Rus, la acea vreme, presei locale. Magistratul clujean a formulat o plangere impotriva rezoluţiilor procurorului de neincepere a urmaririi penale impotriva actualului sef al CSM Virgil Andreies si a procurorului Mihai Sorin Stanescu, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, plangere in care Virgil Andreies este considerat drept instigator la comiterea acestei infracţiuni. Plangerea a fost luata in discuţie, in lipsa parţilor,  la data de 20 octombrie 2008 de catre magistraţii Inaltei Curţi de Casaţie si Justiţie si a fost respinsa.

Andreies, certat de Bruxelles

Andreies a deschis mai mult de zece procese impotriva Curţii de Apel si CSM pentru a obţine sporuri de vechime, de stres, plata diferenţei de drepturi banesti cuvenite cu titlu de indemnizaţie de membru al CSM  fara activitate permanenta ori prime de concediu.

In Raportul de ţara intocmit in 2007 de Comisia Europeana, patru membri CSM, printre care si Virgil Andreies, au fost nominalizaţi ca s-ar afla in conflict de interese. Reprezentanţii comisiei au semnalat faptul ca Adreies ocupa in acelasi timp funcţia de presedinte al Curţii de Apel Cluj si era membru al CSM instituţie care controleaza instanţele din ţara.

Tot in 2007, Virgil Andreies impreuna cu Dan Lupascu (judecator membru al CSM) au atacat in instanţa o ordonanţa data de fostul ministrul al Justiţie Monica Macovei prin care se diminuau castigurile cumulate. Prin ordonanţa respectiva se prevedea o remuneraţie diminuata pentru membrii fara activitate permanenta ai Consiliului Superior al Magistraturii, Andreies fiind la acea vreme atat membru CSM cat si presedinte al CA Cluj.

Potrivit presei, in acel moment Andreies, Lupascu si alţi membri CSM cumulau salariul primit de la instanţa de judecata cu salariul de la CSM. In 2007, Curtea Constituţionala a desfiinţat ordonanţa menţionata, permiţand astfel cumulul de salarii.

De ce ar trebui incarcerat Tomescu

Art. Art. 192. – (1) Uciderea din culpa a unei persoane se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
   (2) Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispoziţiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activitaţi se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. Cand incalcarea dispoziţiilor legale ori a masurilor de prevedere constituie prin ea insasi o infracţiune se aplica regulile privind concursul de infracţiuni.
   (3) Daca prin fapta savarsita s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevazute in alin. (1) si alin. (2) se majoreaza cu jumatate.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.