Aproximativ şase milioane lei a pus la bătaie Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN) pentru laptele şi cornul elevilor din Bistriţa-Năsăud.

Câştigătorul licitaţiei pentru distribuţia de produse lactate în şcolile din judeţul nostru a fost desemnat în termenul propus de administraţia judeţeană, însă nu la fel s-a întâmplat şi în ceea ce priveşte produsele de panificaţie, caz în care abia zilele acestea va fi desemnată firma sau firmele câştigătoare.

 

 

Administraţia judeţeană nu a vrut să fie prinsă pe picior greşit aşa cum s-a întâmplat anul trecut şi a pregătit relativ din timp licitaţiile pentru programul dedicat elevilor claselor I-VIII, „Laptele şi cornul”. Astfel că, la începutul lunii iulie, CJ BN a lansat două licitaţii pentru achiziţionarea de cornuri şi lapte pentru elevii din clasele primare şi ciclul gimnazial. În acest sens, administraţia judeţeană a pus la bătaie circa şase milioane lei, mai mult cu un milion de lei faţă de anul 2012.

 

Contract împărţit în cinci loturi

 

În ceea ce priveşte achiziţia de lapte pentru elevi din cadrul programului, CJ BN a estimat contractul la o valoare totală de 4.038.611 lei, fără TVA. De fapt vorbim aici nu de un singur contract, ci de cinci, fiindcă administraţia judeţeană a împărţit achiziţia în cinci loturi. Astfel, în primul lot (zona Bistriţa) vor fi distribuite într-un an şcolar 2.563.912 cutii, în lotul 2 (Sângeorz-Băi) – 1.084.910 cutii; lot 3 (Beclean)- 998.224 cutii; lot 4 (Năsăud) – 1.132.258 cutii şi în lot 5 (Teaca – Lechinţa) – 631.188 cutii. Dacă vorbim de bani, CJ BN a prevăzut pentru lotul 1- 800.000 lei fără TVA, lotul 2- 350.000 lei fără TVA, lotul 3- 300.000 lei fără TVA, lotul 4- 350.000 lei fără TVA, lotul 5 – 200.000 lei fără TVA.

De asemenea, ofertanţii trebuiau să demonstreze că media cifrei globale de afaceri în ultimii trei ani pentru fiecare lot a fost în valoare de minim 2.400.000 lei pentru lotul I, lotul 2 – 1.000.000 lei, lotul 3 – 900.000 lei, lotul 4 – 1.000.000 lei şi pentru lotul 5 – 500.000 lei.

 

Dorna SA, câştigător în 2012

 

Anul trecut, licitaţia pentru distribuţia produselor lactate în judeţul Bistriţa-Năsăud, în cadrul programului „Cornul şi laptele” a fost câştigată de SC Dorna SA Vatra-Dornei, judeţul Suceava, cu o ofertă totală de 3.588.589 lei.

Cifra de afaceri înregistrată de Dorna SA în 2012 s-a cifrat la peste 92,65 milioane lei, iar profitul s-a ridicat la circa 945.000 lei.

 

În 2013, aceeaşi familie, alt copil – Dorna Lactate

 

Anul acesta contractul pentru distribuţia de produse lactate pentru elevii din clasele I – VIII din Bistriţa-Năsăud a fost adjudecat de SC Dorna Lactate SA din Dorna Candreni, judeţul Suceava.

Chiar dacă vorbim de două societăţi comerciale diferite, acestea au un punct comun, şi anume acţionarul majoritar, care este Lactalis Romania SRL din Vatra Dornei, care, la rândul ei are ca acţionar majoritar o societate de naţionalitate belgiană – BSA International SA, membră a grupului Lactalis.

Potrivit datelor publicate pe listafirme.ro, Dorna Lactate SA a avut în 2012 o cifră de afaceri de peste 182 milioane lei, şi un profit în valoare de aproape 24,4 milioane lei.

 

FrielsandCampina, subcontractant

 

Conform datelor publicate pe SEAP, alături de Dorna Lactate SA, regăsim drept subcontractant o firmă din Cluj Napoca – SC FrieslandCampina SA – acţionar majoritar al SC Napolact SA. De fapt, FrieslandCampina SA a apărut pe piaţa din România în 2009, după ce două mari companii olandeze producătoare de lactate – Friesland Foods şi Campina – au fuzionat în 2008.

 

Sole Mizo, rival în competiţie

 

La aceeaşi licitaţie pentru contractele de distribuţie a produselor lactate pentru elevii din ciclul primar şi gimnazial din Bistriţa-Năsăud, şi-a depus oferta încă o firmă – SC Sole Mizo Romania SRL din Timişoara.

Întâmplător sau nu, firma timişoreană are oarecum o legătură cu FrieslandCampina SA, subcontractantul SC Dorna Lactate SA în Bistriţa-Năsăud.

Sole Mizo Romania SRL a fost înfiinţată în octombrie 2008 şi este firma fiică a Sole Mizo Zrt Ungaria parte din grupul Bonafarm. La acea vreme, Sole Mizo Zrt Ungaria era condusă de Gerbrant de Boer, nimeni altul decât fostul şef al Friesland Romania.

În patru ani de la intrarea pe piaţa din România, Sole Mizo Romania a ajuns la vânzări de peste 20 de milioane de euro.

În 2012, Sole Mizo Romania a avut o cifră de afaceri de peste 89 de milioane lei şi un profit de aproximativ 1,5 milioane lei.

 

Nu se cunoaşte încă distribuitorul cornurilor

 

Contractul pentru distribuţia produselor de panificaţie pentru elevii claselor I – VIII încă nu a fost a încă atribuit întrucât „au existat mici probleme”. Până la rezolvarea lor, potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt al CJ BN, Bogdan Ivan, a fost prelungit contractul distribuitorilor care au câştigat licitaţiile pentru cele cinci loturi, anul trecut – Gama SRL, Auto-Valmar SRL; Sompan SA şi Frakas Trans SRL.

Au fost depuse opt oferte anul acesta, comisia de licitaţie trebuind să aleagă câştigătorul dintre SC Gama SRL din Herina, SC Vel Pitar SRL Cluj, SC Auto-Valmar SRL Bistriţa, SC Granpan Dor SRL Reghin cu susţinătorul economic şi financiar SC Standard ASS SRLReghin, SC Valybia SRL Bistriţa, SC Media Pop Art SRL Turda – care are ca susţinător financiar, tehnic şi profesional pe SC Farkas Trans SRL Turda -, SC Coremi Inter SA Rovinari, firmă care are ca subcontractant pe SC Succes Nic Com SRL Târgu Jiu, şi SC Sompan SA Dej.

Unele nume din cele enumerate mai sus nu ne sunt deloc străine, întrucât au mai participat şi la licitaţiile din anii trecuţi şi chiar şi le-au adjudecat. Astfel, în urmă cu doi ani, SC Gama SRL şi SC Auto Valmar SRL s-au aflat printre câştigătoarele contractelor pentru distribuţia de cornuri în judeţul nostru, însă după câteva luni conducerea CJ BN de la acea vreme a stabilit un alt furnizor, care contestase licitaţia. Este vorba de o firmă gorjeană, SC Succes Nic Com SRL, firmă ce aparţine omului de afaceri Nicolae Sarcină, cunoscut ca un apropiat PDL.

Cele două firme bistriţene însă au fost şi ele abonate ale CJ BN în anii anteriori. Chiar şi anul trecut au reuşit să se claseze din nou printre câştigători.

SC Auto Valmar SRL a avut în 2012 o cifră de afaceri de peste 6,33 milioane lei, iar SC Gama SRL de peste 1,45 milioane lei.

La licitaţia desfăşurată anul trecut, printre câştigători s-a numărat şi o firmă din judeţul Cluj, mai precis din Turda – SC Farkas Trans SRL, care acum apare drept susţinător financiar, tehnic şi profesional.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.