Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, după cum se arată într-un comunicat de presă de astăzi al ministerului, și în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an.

 

În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe. Doi copii au murit, iar un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar așteaptă confirmarea finală. Comparativ cu anul 2015, când au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces, creșterea este mai mult decât alarmantă.

Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de un an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copiii sub un an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Cu alte cuvinte, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați. Ministerul Sănătății face un apel către părinți de a respecta calendarul de vaccinare ROR, pentru sănătatea copiilor. Din totalul cazurilor de rujeolă din acest an, cele mai multe au fost înregistrate în județele Bistrița-Năsăud și Cluj, cu un total de 219 îmbolnăviri.

Ministerul Sănătății mai face precizarea că, în România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de șapte luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de un an. Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperați la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.